Peterhansel zproštěn obvinění, X-Raid se ale proti rozhodnutí odvolal

iM2, 13. ledna 2016, 13:44 Google+

Stéphane Peterhansel byl včera večer zproštěn obvinění, když dle týmu X-Raid Mini měl tankovat v nepovoleném místě. X-Raid se ale proti tomuto rozhodnutí odvolal.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Stéphane Peterhansel bude ve výsledcích Dakaru veden až do vyřešení případu jen provizorně

Stéphane Peterhansel bude ve výsledcích Dakaru veden až do vyřešení případu jen provizorně | foto: Red Bull

Sdílejte článek

Včera večer přišla dobrá zpráva pro Stéphana Peterhansela. Francouz byl zproštěn obvinění z toho, že nelegálně dotankovával pohonné hmonty do svého Peugeotu 2008 DKR 16 v místě, kde je to dovoleno jen čtyřkolkám a motorkářům. Jezdec továrního týmu Peugeot tak mohl dále v klidu pomýšlet na boje o vítězství na letošním Dakaru. Jen připomeňme, že včera Francouz přišel o průběžné vedení na úkor svého týmového kolegy, Carlose Sainze. 

Jen připomeňme, že tým Peugeot nijak nezastíral, že jejich jezdec v daném místě tankoval. Otázkou tedy bylo, jestli to bylo v souladu s pravidly a dle rozhodnutí A.S.O. tomu tak skutečně bylo a na tomto místě mohla tankovat také auta.  

Sportovní ředitel Peugeot Sport, Bruno Famin, ještě před rozhodnutím řekl: "Bylo to absolutně legální, protože tento tankovací bod byl zaznačen v roadbooku. Této stížnosti nerozumím, teď čekáme na to, až se dozvíme více. Férovosti sportu přikládáme velkou váhu." X-Raid je ale názoru, že jezdeckém briefingu bylo výslovně řečeno, že během osmé etapy není autům dovoleno dotankovávat.

img-responsive

U německého X-Raidu trvají na svém - Peterhansel si počínal nedovoleně | foto: Red Bull

Jen připomeňme, že na Dakaru je povoleno tankovat jen na vymezených místech. Pravidla také předepisují, že by posádky měly mít natankovánu dostatečnou zásobu paliva na 880 km, z důvodu úspory váhy ale bývají závodní speciály plně dotankovány pouze zřídka. 

Německý tým X-Raid se ale rozhodl odvolat proti tomuto rozhodnutí A.S.O. Výsledky letošního Dakaru proto musíme brát provizorně a zůstane tomu tak zřejmě několik dalších týdnů. O této věci bude muset rozhodovat odvolací soud. Jezdci Peugeotu tak neustále hrozí vyloučení ze soutěže.

X-Raid ve svém odvolání píše: "Stewardi v této věci učinili rozhodnutí, se kterým nejsme srozuměni. Proto jsme se rozhodli využít našeho práva a případ nechat znovu projednat." Celá věc se bude projednávat před odvolacím soudem francouzského národního úřadu pro motorsport, FFSA. Celá záležitost se tak bude pravděpodobně řešit ještě několik dalších týdnů, než bude definitivně rozhodnuto. 

Vytisknout

Diskuze: Peterhansel zproštěn obvinění, X-Raid se ale proti rozhodnutí odvolal

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Peterhanselovi hrozí až vyloučení ze soutěže

Peterhansel vyšetřován komisaři, hrozí mu až diskvalifikace!

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud