Závodní speciál Tatra byl naloděn k přepravě na Rallye Dakar

Tomáš Urban, 27. listopadu 2014, 20:54 Google+

V pátek 21. 11. byl ve francouzském přístavu Le Havre po absolvování technických přejímek odevzdán závodní speciál Tatra Buggyra Racing týmu Tatra 815 Buggyra k nalodění a oceánské dopravě z Evropy do Jižní Ameriky na 37. ročník Rallye Dakar.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Dakar

Rally Dakar | foto: www.buggyra.com

Sdílejte článek

O tři dny později, v pondělí 24. 11., proběhlo samotné nalodění už přímo pracovníky lodní přepravy. Závodní speciál nyní čeká 21 dnů dlouhá cesta, k vyzvednutí v cíli bude až 30. a 31. prosince. 

„Do Le Havre směřuje veškerá evropská závodní i doprovodná technika. Na lodi MV Grande Amburgo popluje celkem přes 700 vozů. Nalodění proběhne už přímo pracovníky lodní přepravy, takže naši mechanici museli nechat v autě manuál k nastartování kamionu, který jsme v pátek opustili v celní zóně,“ říká Milan Bydžovský z Tatra Buggyra Racing. Jak závodní Tatra 815 Buggyra se závodním číslem 506 a přezdívkou „Fat Boy“, tak také doprovodná technika - Tatra 815, obytný vůz a jeden offroad speciál -  jsou po celou dobu přepravy v pojízdném stavu. 

Automobilka TATRA TRUCKS zkouší také na tomto závodním speciálu nové komponenty: přední nápravu, přídavný převod a některé komponenty řízení. „Pokud se osvědčí, budou využity v sériové produkci automobilky,“ doplňuje technický ředitel TATRA TRUCKS Radek Smolka. Testování komponentů i celých agregátů v náročných dálkových soutěžích, jako je např. Rallye Dakar, má v kopřivnické automobilce dlouholetou tradici a poznatky jsou pravidelně implementovány v sériové výrobě i ve vývoji zákaznických speciálů.

Tatra Buggyra Racing je na základě vítězství ve výběrovém řízení, které proběhlo v březnu tohoto roku, jediným oficiálním podporovaným týmem TATRA TRUCKS. Při podpoře závodních týmů nejsou pro TATRA TRUCKS rozhodující slavná jména či rychlé časy, ale dlouhodobý potenciál i vize celého týmu. Kromě kvality závodníků a managementu Tatra hledala tým s největší motivací se postupně zlepšovat, což přesně koresponduje s její podnikatelskou filozofií. 

Sedmatřicátý ročník Rallye Dakar bude zahájen 3. ledna 2015 slavnostním startem v Buenos Aires a ukončen o 14 dní později ve stejném městě. Na soutěžní posádky čeká přes 9.000 kilometrů, přesnou trasu a seznam přihlášených posádek zveřejnil organizátor na tiskové konferenci v Paříži teprve 19. listopadu. Průběžné informace ze závodu budou zveřejňovány na stránkách www.buggyra.com a www.tatra.cz.

 

O TATRA TRUCKS a.s.

 

Akciová společnost TATRA TRUCKS vlastní světoznámou kopřivnickou automobilku od března 2013, kdy získala podnik v dražbě kvůli nesplácení dluhů bývalým vlastníkem TATRA a.s. Novým vlastníkům (čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera) a jejich klíčovým manažerům (předseda představenstva Petr Rusek odpovědný za obchod a místopředseda představenstva Radek Strouhal odpovědný za finance) se podařilo v první polovině roku 2013 obnovit výrobu a získat zpět elementární důvěru bank i subdodavatelů.  

K 1. říjnu 2013 nastoupil do funkce generálního ředitele TATRA TRUCKS a.s. zkušený krizový manažer Petr Karásek, který předtím společně s dalšími odborníky připravil strategii stabilizace a dalšího rozvoje podniku. Pod jeho vedením ve společnosti TATRA TRUCKS a.s. úspěšně probíhá schválený plán restrukturalizace, v rámci které již společnost zeštíhlila o cca 120 pracovních pozic. Aktuálně zaměstnává přibližně 850 kmenových zaměstnanců v mateřské společnosti a necelých 500 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství.

Tržby TATRA TRUCKS a.s. za rok 2013 byly ve výši 2,6 mld. Kč. Výsledky jsou součtem za činnost společností Tatra a.s. v období do exekuce a současné společnosti TATRA TRUCKS a.s., která převzala aktivity společnosti Tatra a.s. v rámci exekuce 15. 3. 2013.  V roce 2013 se TATRA TRUCKS a.s. podařilo vyrobit 763 kompletních vozidel (nejvíce od roku 2008) a prodala 722 vozidel. Pro rok 2014 plánuje společnost vyrobit a prodat 840 vozidel.

 

Tiskový servis TATRA TRUCKS a.s.

 

Andrej Čírtek

Tiskový mluvčí TATRA TRUCKS a.s.

Vytisknout

Diskuze: Závodní speciál Tatra byl naloděn k přepravě na Rallye Dakar

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Paddon, Hayden - Kennard, John

Hyundai zveřejnil zajímavá čísla o své první sezoně

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud