Green NCAP vyhlásil nejekologičtější auta roku 2020 napříč všemi druhy pohonu

Hyundai představuje vylepšený model KONA Electric pro nový modelový rok

Hyundai představuje vylepšený model KONA Electric pro nový modelový rok | foto: Hyundai

Nezávislá organizace Green NCAP zveřejnila aktuální výsledky svých výzkumů věnovaných úrovni emisí automobilů. Zahrnula do nich vozy s pohonem všeho druhu.

Za nejekologičtější auto považuje elektromobil Hyundai Kona Electric a za vítěze mezi modely se spalovacím motorem označila hybridní Toyotu C-HR.

NCAP se věnuje nezávislým testům vlivu automobilů na prostředí a v roce 2020 podruhé zveřejnila výsledky svých výzkumů. Nejvíce bodů v nich získaly dva elektromobily. První místo zaujal Hyundai Kona Electric, druhé pak Renault ZOE. Oba získaly maximum, tedy deset bodů z deseti, ve všech kategoriích a celkově pak pět hvězdiček. Od třetí příčky se umístily automobily se soustavou spalovacího a elektrického motoru a s čistě spalovacím motorem. 

Na třetí příčce se umístila Toyota C-HR Hybrid, na čtvrté příčce dieselový Mercedes třídy C 220d, pátý je Peugeot 2008 1.2 PureTech 110. Oba vozy získaly tři hvězdičky. Další hybrid v řadě, Honda CR-V, získala 2,5 hvězdičky a umístila se až na 13. místě.

img-responsive

Toyota C-HR | foto: Toyota

Toyota C-HR Hybrid získala 3,5 hvězdičky
Třetí místo v žebříčku představuje nejlepší výsledek zaznamenaný mezi automobily vybavenými spalovacími motory, ale i vozy s hybridním pohonem.

Pod kapotou Toyoty C-HR je soustava složená z atmosférického benzínového motoru 1.8 l spřaženého s elektromotorem o systémovém výkonu 122 koní. Benzínový motor pracuje v úsporném Atkinsonově cyklu. C-HR vznikla na platformě Toyota New Global Architecture, která je lehčí než její předchůdkyně o 50 kg. Model C-HR má rovněž nejnižší koeficient odporu vzduchu ve své kategorii: Cx 0,31.

Výsledkem je nejvyšší bodování z aut vybavených spalovacím motorem. Průměrné spalování v testech Green NCAP činilo od 5,4 do 7,1 l/100 km. V kategorii „Čistota vzduchu“ získala Toyota šest bodů z deseti.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu