Změny pneumatik - pomůžou Alonsovi a Räikkönenovi v boji o titul?

Räikkönen, Kimi

Räikkönen, Kimi | foto: Lotus F1 Team

Přechod na nové konstrukce a trvanlivější pneumatiky by podle Autosportu mohly paradoxně pomoci Fernandovi Alonsovi a Kimimu Räikkönenovi v honbě za lídrem šampionátu Sebastianem Vettelem. Proč?

Při testech mladých jezdců minulý týden v Silverstone se ukázalo, že se nové pneumatiky nechovají příliš odlišně - výkonnost je přibližně stejná, dochází však k menší degradaci. I když by přechod na trvanlivější pneumatiky mohl nahrávat spíše Red Bullu, podle některý inženýrů to může kvůli dopadu na strategie naopak pomoci týmům, které jsou k pneumatikám šetrnější.

Klíčovým prvkem v boji o titul může být to, jak trvanlivější pneumatiky ovlivní preferovanou volbu gumy pro závod. V letošní sezóně byla kvůli vysoké degradaci velmi často upřednostňována vždy ta tvrdší ze dvou nabízených směsí.

Týmy, jež jsou k pneumatikám šetrné - jako například Lotus či Ferrari - z toho mohli těžit jen v omezené míře, protože nedokázali vymáčknout maximum výkonu z tvrdších směsí. Pokud se úrovně degradace sníží, jak jsme to viděli minulý týden v Silverstone, pak se z měkčí směsi může stát výborná volba pro ty, kteří s gumou pracují lépe.

Hned v Maďarsku by to mohlo vést k velkým rozdílům, protože výkonnostní rozdíl mezi měkkou a středně-tvrdou směsí může dosahovat až jedné sekundy na kolo.

Dalším prvkem, který významně ovlivní strategie po nasazení nových pneumatik, je snížení maximální rychlosti v boxech ze 100 na 80 km/hod - opatření, ke kterému narychlo sáhla FIA kvůli tomu, co se stalo během Velké ceny Británie, když uvolněné kolo Red Bullu zranilo kameramana.

alonso - kimi
Pomůžou změny v pneumatikách Alonsovi s Räikkönenem? (foto: Scuderia Ferrari)

Byť tato změna na první pohled nestojí až tak za zmínku, může výrazně ovlivnit strategie - obzvláště tam, kde to bylo mezi různým množstvím zastávek těsné. V Maďarsku, kde se loni týmy rozhodovali mezi 2 až 3 zastávkami, čas průjezdem boxovou uličkou (bez zastávky) stoupne z 12,3 na 16,4 sekundy, což týmy bude nutit zvolit menší počet zastávek a o něco pomalejší tempo v závodě - opět výhoda pro šetrné.

O víkendu nás tedy čeká další zajímavý závod, velký zvrat v relativní výkonnosti týmů i přes popsané změny však čekat nemůžeme. "Možná to s věcmi zahýbe, k žádné revoluci však nedojde," předpokládá hlavní závodní inženýr Williamsu Xevi Pujolar. Revoluce při tak těsných rozdílech mezi vozy na čele ale ani není zapotřebí, aby došlo ke zpestření či zdramatizování boje o titul.

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu