Nosy pro rok 2015 budou hezčí, pro aerodynamiky ale představují problém

Gutiérrez, Esteban

Gutiérrez, Esteban | foto: Sauber Motorsport AG

FIA změnila pravidla týkající se nosů pro rok 2015. Dle nových pravidel by nebylo žádné aktuální řešení legální.

Rozhořčení fanoušků před touto sezonou bylo velké. Inženýři při tvorbě pravidel týkajících se předních nosů zašli až do extrémů a výsledkem byly nevzhledné nosy současných monopostů. Někteří měli velký problém si na vzhled nových nosů zvyknout. Objevilo se také několik protestů, a tak FIA urychleně změnila pravidla pro rok 2015 tak, aby nosy zase vypadaly k světu. 

Nové nosy budou nižší a širší a jejich přechod do šasi musí být harmonický. Toto by mělo zamezit současnému stylu nosů. Technický šéf Williamsu, Pat Symonds, prý svůj inženýrský tým požádal o to, aby mu připravili co možná nejškaredější návrh předního nosu dle nových pravidel. Tak nevzhledné řešení, jako to letošní, ale jeho inženýři v souladu s novými pravidly vymyslet nedokázali. Fanoušci tedy mohou doufat v lepší časy. 

Pravidlům pro příští rok se letos nejvíce přibližují řešení Ferrari a Mercedesu. Nos Mercedesu je ale až moc vysoký a nos Ferrari až moc dlouhý. Jak vypadá řešení, na které se můžeme těšit v příští sezoně, ukázal Lotus v Austinu. Černo-zlatý tým totiž testoval křídlo upravené dle parametrů pro příští rok. 


Lotus jako první ukázal řešení nosu pro příští rok (foto: Lotus F1 Team)

V průměru budou nosy o 50 mm níže a to je pro aerodynamiky velký problém. "Změní to totiž víry Y250 a Y400. Kromě toho budeme dostávat také menší množství vzduchu pod auto," říká inženýr McLarenu Sam Michael. S Y250 a Y400 jsou myšleny 50 cm široké nastavitelné plochy křidélek na předním křídle v jeho krajních částech. Na začátcích těchto ploch, které musí být vlevo i vpravo vzdáleny 250 a 400 mm od středové linie, vznikají automatické víry, podle kterých musí být uzpůsobena aerodynamika celého auta. 

"Tyto víry budou s novými nosy natolik odlišné, že budeme muset změnit i záď auta," varuje Pat Symonds z Williamsu. Kolega od Mercedesu, Paddy Lowe, doplňuje: "Čím vyšší nos, tím je jednodušší kontrolovat víry." Bude zajímavé sledovat, jak si kteří inženýři s úpravdou pravidel poradí a jestli dojde k posunům v jednotlivých výkonnostích. 


Nos Ferrari je moc dlouhý, nos Mercedesu moc vysoký (foto: Scuderia Ferrari)

Technický ředitel Force India, Andy Green, už teď prozrazuje: "Během prvního testu v aerodynamickém tunelu jsme ztratili 20 % přítlaku. Teď už jsme ale pomalu zpátky na původních hodnotách."

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu