Ferrari: Náskok Mercedesu stáhneme, nejsme na limitu. To nejlepší přijde v Monze

Kimi Räikkönen před Sebastianem Vettelem

Kimi Räikkönen před Sebastianem Vettelem | foto: Scuderia Ferrari

Kimi Räikkönen je dle tvrzení technického ředitele Ferrari, Jamese Allisona, stejně rychlý jako Sebastian Vettel, který v úvodních devíti velkých cenách nasbíral o 59 mistrovských bodů více. Ferrari má na to, aby dále stahovalo náskok Mercedesu, a to nejlepší má přijít v domácí Velké ceně Itálie.

Allison se svých pilotů zastává. U Vettela si vybavuje pouze jednu chybu: když ve 36. kole Velké ceny Bahrajnu vyjel mimo trať, poškodil si přední křídlo a musel neplánovaně do boxů. Jeho finský týmový kolega se trápí obzvlášť v kvalifikacích - poprvé uspěl až v Silverstone a na body prohrává 1:7, průměrná ztráta se pohybuje kolem 0,94 s.

Při hodnocení Räikkönen výkonů pro Autosprint technický ředitel Ferrari uvedl: "V rychlosti není mezi ním a Sebastianem rozdíl. Někdy je rychlejší Kimi, jindy Seb. Rozdíl je v tom, že Sebastian nikdy, nebo téměř nikdy, nedělá chyby. Letos jsme nakonec pouze v Bahrajnu viděli, že se může dopustit chyby.

Ale kromě toho víkendu prakticky nikdy žádné chyby neudělal. Kimi na rozdíl od něj měl o něco více úletů, obzvlášť v kvalifikaci. Řekl bych to i před Kimim, kdyby byl tady, a myslím si, že by to přijal. Někdy vám víkend zničí i drobná chyba, ale rychlost má. A Kimi to také ví," popisuje Allison.

img-responsive

Kimi je stejně rychlý jako Seb, dělá ale více chyb - zejména v kvalifikaci | foto: Scuderia Ferrari

Ferrari může dostihnout Mercedes
Poté, co vyvrátil pochybnosti o své budoucnosti, dává najevo své přesvědčení, že Ferrari může dále stáhnout náskok Mercedesu, který se po porážce od Vettela v Malajsii opět trochu vzdálil. Toto vítězství Ferrari paradoxně moc nepomohlo - přišlo příliš brzy a přispělo k výraznému zvýšení očekávání od tradičního italského týmu.

"Když to přijde, tak vítězství samozřejmě nemůžete odmítnout. Velká cena Malajsie byla neuvěřitelným dnem. Návrat na vítěznou cestu nás hodně nakopl, a nyní se nemůžeme dočkat, až to znovu prožijeme," pokračuje Allison.

"Když se podíváte na to, čeho jsme od začátku sezóny dosáhli, pak pozoruji dobré výsledky. Zlepšili jsme se o 1,5 sekundy na kolo díky vývoji vozu i pohonné jednotky."

img-responsive

Problémem Ferrari podle Allisona rozhodně není jedinečné pull-rod zavěšení | foto: Scuderia Ferrari

"Pokud bych si měl vsadit na to, k čemu dojde ve druhé polovině sezóny, pak věřím, že dále snížíme náskok na Mercedes a že se nám v tom bude dařit více než Williamsu," myslí si technický ředitel Ferrari, které má v šampionátu na druhém místě před stájí z Grove náskok 60 bodů. Na Stříbrné šípy jim schází ale již 160 bodů.

"Pracujeme pro tým, máme dva skvělé piloty a důležitý rozpočet. Nemáme se na co vymlouvat, musíme bojovat o vítězství," uznává Allison. Problémem Ferrari podle něj není přední část vozu ve které místo push-rodu používají na rozdíl od soupeřů zavěšení typu pull-rod.

"Analyzovali jsme závody ve Španělsku a v Británii a jsem si jistý tím, že problémem není přední zavěšení. Nejsme na limitu, stále můžeme auto vylepšit. V Monze uvidíme od tohoto vozu tu nejlepší výkonnost," slibuje.

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu