Ecclestone chce v GP2 tým pro naděje F1

Ecclestone by chtěl v GP2 tým pro formulové naděje

Ecclestone by chtěl v GP2 tým pro formulové naděje | foto: Sahara Force India

Myšlenka bosse F1 se jeví jako velice sympatická - vytvořit tým pro "nemajetné" piloty, kteří však disponují velkým talentem, který by je opravňoval až k postupu do F1. Mělo by se tak stát v GP2.

Ecclestone poukazuje na to, že stále rostoucí náklady nutí zvláště menší týmy angažovat piloty, jejichž jezdecké kvality nejsou na špičkové úrovni, ale mají za sebou kvalitního sponzora, který pomůže ozdravit rozpočet týmu. Mnoho pilotů pak odchází z F1 jezdit jiná mistrovství například vytrvalostní závody. Bernie proto navrhuje, aby byl vytvořen tým GP2, jakási líheň talentů bez ohledu na jejich finanční možnosti.

"Jsem si jist, že spousta dobrých pilotů se do F1 nikdy nedostane. Případně nebudou mít možnost jezdit v konkurenceschopném voze, protože vedení týmů nechce riskovat. Budou se vždy ohlížet spíš po někom, kdo týmu přinese peníze," vysvětluje Ecclestone a dodává. "Můžeme pro ně něco udělat, dejme tomu v GP2. Zorganizujme tým, a když nám jeho piloti dokáží, že výkonnostně mají i na F1, poskytneme jim vůz."

Ecclestone se rovněž nevzdává možnosti nasazovat do závodů třetí vůz, ačkoliv v paddocku se jeho návrh s příliš velkou podporou nesetkal. "Určitá eventualita by byla i v možnosti využití třetích vozů. Tým by měl několik adeptů, třeba i z nižších formulí, a ty by během sezóny několikrát prostřídal, aby měl možnost porovnat jejich schopnosti."

Nápad jako takový nevypadá špatně, ale také nejde o nic nového. V minulosti probíhaly podobné snahy, například Ferrari poskytl Ferrari 312 T malému týmu Scuderia Everest, aby v něm zkoušel v nemistrovských závodech italské naděje. Ohledně případného vzniku týmu GP2 pro naděje F1 je otázkou, kdo by jej provozoval. Navíc existují pilotní akademie a dlouhodobé sponzorské projekty, které mají své specifické zájmy.

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu