Ázerbájdžán odhaluje, kolik Ecclestoneovi platí za závody F1

Hlavní město Ázerbájdžánu - Baku

Hlavní město Ázerbájdžánu - Baku | foto: Tilke GmbH & Co.

Šéf Italského automobilového klubu, Sticchi Damiani, vyřkl částku, kterou musel Ázerbájdžán zaplatit za možnost požádat na svém území závod Formule 1.

Formule 1 se letos může zase po nějaké době těšit na GP Evropy, ta se ale nepojede v Itáliii nebo Německu jako v minulosti. Závodní týmy se podívají premiérově do Ázerbájdžánu. V této zemi, jejíž podstatnou část HDP tvoří příjmy z ropy, se pojede v hlavním městě, Baku.

Damiani řekl pro Autoweek, že Ázerbájdžán musel za možnost pořádat závod Formule 1 Berniemu Ecclestoneovi zaplatit 150 milionů USD (1,7 miliardy CZK). Tato suma má krýt závody v letech 2016 až 2018. V kontraktu má také stát, že v Ázerbájdžánu by se mělo jet minimálně devětkrát. 

img-responsive

Naposledy se VC Evropy jela ve Valencii ve Španělsku | foto: Sahara Force India

Damiani pak ještě dodal, že Italové platí za možnost pořádat Grand Prix Itálie každoročně Ecclestoneovi 28 milionů USD (700 milionů CZK), ale jejich představa a ochota platit za závod leží někde kolem 20 milionů USD (500 milionů CZK).

Na tomto tvrzení je také hezky vidět, že Bernie, který se byl o uplynulém víkendu společně s Nikim Laudou a Gerhardem Bergerem podívat v rakouském Kitzbühelu na závodu SP mužů v alpském lyžování, umí využít rozdílné ochoty platit a elasticity poptávky v různých zemích. Ekonomicky řečeno, Brit šikovně maximalizuje svůj přebytek spotřebitele na úkor celkové ztráty mrtvé váhy.

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu