Villeneuve: Jsem placen za to, abych vyjádřoval své názory

Lance Stroll se dostal do hledáčku Villeneuva. Zda právem či neprávem, toť otázka...

Lance Stroll se dostal do hledáčku Villeneuva. Zda právem či neprávem, toť otázka... | foto: Williams F1 Team

Mistr světa 1997 několikrát prokázal, že má ostrý jazyk a za svými názory si stojí. Ne každému je jeho přístup po chuti a občas z toho koukají ne snad skandály, ale nepříjemnosti určitě. Nostalgické vzpomínky jsou v tomto případě stranou.

Jacques Villeneuve jr., syn charismatického Gillese Villeneuva a synovec Jacquese Villeneuva sr., který to v F1 dotáhl ke třem neúspěšným pokusům o kvalifikaci na Grand Prix, si nedávno dovolil okomentovat kvality dalšího mladíka ve startovním poli, Lance Strolla.

Jak známo, jeho osmnáctiletý krajan střádá své první zkušenosti v týmu Williams, tedy právě tam, kde sám Jacques zahájil svou kariéru. Villeneuve měl v tomto týmu doslova raketový nástup a v první sezóně (1996) řádně prohnal Damona Hilla v boji o mistrovský titul. O rok později už uspěl, ovšem pak to šlo s jeho kariérou pomalu od deseti k pěti.

Po neúspěšném vstupu Strolla do sezóny se Villeneuve k jeho výkonu kriticky vyjádřil a zejména od Claire Williams za to sklidil odezvu. Jacques svůj názor v zásadě nezměnil ani po Strollově "skoku do oblak", když Lance v Baku díky zmatkům na trati a penalizacím některých soupeřů postoupil až na třetí místo. Jako "odvetu" mu tým Williams zakázal přístup do jejich prostor pro hosty a zástupce médií. Podle některých novinářů je příčinou nejen komentář Strollových výsledků, ale i narážky na finanční prostředky tekoucí do týmu ze strany Lawrence Strolla, Lanceova otce.

"Nejsem placen za to, abych pomáhal mladým jezdcům nebo abych o nich mluvil dobře - jsem placen za to, že budu vyjadřovat své názory. Ale před Baku mi dali [Williams] najevo, že už nejsem v jejich motorhomu vítán. Nikdy jsem ale netvrdil, že tam jsem vítán," vysvětluje Villeneuve.

Dalším krokem této psychologické kočkované (hovořit v tomto směru o válce je příliš nadsazené), je fotografie, na níž jsou vedle sebe ve fotomontáži umístěni právě Jacques při svém předposledním pódiovém umístění (GP Španělska 2001), a Lance při premiérovém. Tým nasdílel níže uvedený obrázek na svém twitterovém účtu a Villeneuve požádal, aby ho tým odstranil.

"Jaký to mělo smysl, když jsou ze mě nešťastní, to pak na Twitteru oslavit? Šlo o dobrou reklamu pro Lucky Strike," podotkl Villeneuve, který na obrázku skutečně má kombinézu s reklamou tabákového koncernu.

Tisková mluvčí Williamsu k tomu jen dodala: "Co se týče této záležitosti, tak k ní nemáme vůbec žádný komentář."

Je známo, že miliardář Lawrence Stroll umetl svému synovi cestičky a jeho start v F1, počínaje testy v Barceloně, nebyl nijak slavný. Spíš než některé spekulace, že je Villeneuve dotčen malou publicitou právě na úkor Strolla je nutné brát jeho výroky o mladíkovi s kokpitu Williamsu jako součást jeho osobnosti, ostatně Villeneuve nehodnotí pouze jeho.

Někteří zástupci tisku píší o znevážení oslavovaného 40. výročí vzniku týmu Williams a 20. výročí posledního titulu, který kdy tomuto týmu někdo přivezl, i když jak už jsme mnohokrát uváděli, první údaj lze poměrně jednoduše zpochybnit. Což ovšem neubírá Williamsu právo nakládat s vlastní historií podle svého.

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu