Od Halo není cesty zpět, pouze kupředu, tvrdí neoblomně prezident FIA

Pascal Wehrlein s ochranou kokpitu Halo

Pascal Wehrlein s ochranou kokpitu Halo | foto: Sauber Motorsport AG

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt nechce slyšet o žádných ústupcích, pokud jde o ochranu kokpitu typu Halo, která se příští rok objeví ve Formuli 1. A podle něj v ní taky zůstane, dokud se neobjeví nic lepšího.

Zprávy o možném vyškrtnutí ochrany Halo z pravidel F1 pro příští sezónu se v některých médiích objevily poté, co měl Valtteri Bottas před pátečním tréninkem v Abú Zabí potíže opustit kokpit. Jeho počínání se stopkami přihlížel i ředitel závodů FIA Charlie Whiting se stopkami v ruce, Valtteri přitom nestihl sedmisekundový limit.

Fanouškům F1 se Halo nezamlouvá kvůli tomu, že narušuje vzhled formulí, inženýři si zase stěžují na další nárůst hmotnosti už i tak dost těžkých vozů, proto někteří usilovali o jeho zrušení na poslední chvíli. Prezident FIA si však stojí tvrdě za svým: sport bude hledat lepší řešení, ale dokud se nenajde, tak v něm Halo zůstane.

Halo s křidélkem, jak ho dnes před svou havárii v Abú Zabí testoval Fernando Alonso

Halo s křidélkem, jak ho dnes před svou havárii v Abú Zabí testoval Fernando Alonso | zdroj: Sutton Images

"Není cesty zpět. Halo přichází a zůstane. Proč? Protože nabízí neuvěřitelnou hodnotu pro bezpečnost. Fascinuje mě to, co se o něm píše," reaguje Todt na kritiku této ochrany kokpitu.

"Halo je jednoduše součástí přirozené kontinuity Formule 1. Samozřejmě, že nemusí jít o ani o poslední slovo. Pokud najdeme lepší řešení, pak ho zavedeme," dodává prezident FIA.

Diskuze:

Počet příspěvků: 14 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu