Brawn by se chtěl umělého DRS zbavit, brzy se toho ale nedočkáme. Proč?

Kimi Räikkönen s aktivovaným DRS na rovince v Brazílii

Kimi Räikkönen s aktivovaným DRS na rovince v Brazílii | foto: Pirelli

Formule 1 se podle svého sportovního ředitele Ross Brawna nezbaví systému pro snižování přítlaku (DRS), dokud nenajde jiný způsob, který by pomohl předjíždění.

Podle něj se s DRS budeme ještě nějakou dobu pravidelně setkávat: "Doufám, že když přijdeme na to, jak by se auta v budoucnu měla vyvíjet, pak se ho budeme moci zbavit. Ale v brzké době k tomu podle mě nedojde. Kvůli vlastnostem současných vozů jde o nezbytnou pomocnou záplatu."

Se svým týmem již studuje, jak by šlo zlepšit kvalitu závodění díky těsnější jízdě monopostů za sebou. Chce přitom nalézt způsob, jak zvýšit počet předjíždění, aniž by bylo zapotřebí umělých pomůcek jako DRS.

"Je to naším cílem. A na rozdíl od DRS nepůjde o přepínač, který během noci zapneme. Půjde o evoluci vozů. Každý krok, který uděláme, k tomu musí směřovat," vysvětluje Brawn pro Business Life svůj záměr.

img-responsive

Brawn by se rád umělého DRS zbavil, v blízké budoucnosti k tomu ale nedojde | foto: Pirelli

"Jinými slovy vytváříme model, který vám umožní zjistit, jestli se schopnost vozů závodit s nasazením nových věcí zlepší či zhorší. Ten model nebude pouhým aerodynamickým modelem - bude zahrnovat vlastnosti pneumatik, motoru a dalších faktorů vozu, když do něj vložíme různé prvky.

Má nám pomoci pochopit, zda to, co děláme, závodění zlepší či zhorší. A to je něco, co nám scházelo. Využívali jsme naši intuici, což současné složitosti aut není dostatečně dobré," pokračuje šéf F1.

img-responsive

Počet předjížděcích manévrů loni klesl | foto: Red Bull Content Pool

Podle Pirelli loni došlo k poklesu předjížděcích manévrů o polovinu, což souvisí se aerodynamickými změnami a navýšením přítlaku u monopostů. Odrazilo se to v rychlejších časech na kolo, které si přáli fanoušci, Brawn by ale byl spokojený s nižšími rychlostmi, pokud by to vedle k lepšímu závodění.

"Rychlost aut je důležité - tohle jsou ta nejrychlejší závodní auta na světě a fanoušci chtějí vnímat, že je Formule 1 na špici. Ale pokud bych zítra mohl ztratit pět mil za hodinu v maximální rychlosti kvůli lepšímu závodění, pak bych to udělal," dodává.

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu