FIA odpovídá týmům, proč došlo k tajné dohodě s "podezřelým" Ferrari

Logo Mezinárodní automobilové federace

Logo Mezinárodní automobilové federace | foto: FIA

Mezinárodní automobilová federace (FIA) vydává v návaznosti na včerejší společnou výtku další prohlášení, moc konkrétních informací či zajímavých detailů v něm ale nečekejte - ty i nadále odmítá zveřejnit.

"V návaznosti na včerejší prohlášení sedmi týmů by FIA ráda vyjasnila následující věci," stojí v úvodu svého dopisu, v němž reaguje na ostrou výtku týmů, kterým se nelíbí uzavření tajné dohody s Ferrari uzavřené po dokončení vyšetřování loňského motoru.

"FIA provedla detailní technickou analýzu pohonné jednotky Scuderie Ferrari, což je oprávněna učinit v případě kteréhokoliv soupeře v šampionátu Formule 1. Rozsáhlé a podrobné vyšetřování provedené v loňském roce vzbudilo podezření, že pohonná jednotka Ferrari by nemusela vždy fungovat v rámci pravidel FIA," uznává řídicí orgán.

"Ferrari se pevně ohradilo vůči podezřením a zdůrazňovalo, že jeho pohonná jednotka funguje v souladu s pravidly. FIA nebyla plně spokojená, rozhodla se však, že následná akce nepovede k nezbytně přesvědčivému případu vzhledem ke složitosti záležitosti a nemožnosti poskytnout jednoznačný důkaz porušení."

img-responsive

Prezident FIA Jean Todt odmítá naštvaným týmům odhalit detaily tajné dohody s Ferrari | foto: FIA

"Aby se vyhnula negativním důsledkům, které souvisejí s dlouhým vedením soudního sporu ve světle nejistého výsledku takové právní pře, tak se FIA v nejlepším zájmu šampionátů a jeho akcionářů rozhodla v souladu s článkem 4.2 svého právního a disciplinárního řádu (JDR) pro efektivní a odrazující vypořádání s Ferrari ukončující tento proces," vysvětluje FIA.

"Tento typ dohody je legálním nástrojem, který je považován za základní součást jakéhokoliv disciplinárního systému a který je využíván mnoha veřejnými orgány i v jiných sportovních federacích pro řešení sporů.

Diskrétnost bodů této dohody je zajištěna článkem 4.6 JDR. FIA podnikne jakékoliv nezbytné akce pro ochranu sportu, své role a reputace jakožto řídicího orgánu šampionátu Formule 1," ostře zdůrazňuje FIA v závěru svého prohlášení v reakci na hrozbu žaloby ze strany týmů.

Diskuze:

Počet příspěvků: 212 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu