VIDEO + FOTO: Kubica těžce havarovat, první otázka směřovala na spolujezdce

iAdam / iM2, 6. února 2011, 12:10 Google+

AKTUALIZACE, PONDĚLÍ 21:00; Kubica dnes při svém startu na Rally Ronde di Andora v Itálii těžce havaroval. Podle některých zdrojů jsou jeho zranění vážná. Nejnovější informace však mluví o tom, že je mimo ohrožení života.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kubica, Robert

Kubica, Robert | foto: www.ircseries.com

Sdílejte článek

Podle potvrzených informací měl Robert Kubica hned na prvním testu italské Rally Ronde di Andora vážnou nehodu. Ne necelém pětikilometrovém úseku jeho Fabia S2000 vylétla z cesty a bohužel trefila zeď. Roberta Kubicu bylo z jeho vozu třeba vystříhat. Polský jezdec formule 1 byl sice při vědomí a s lékaři komunikoval, přesto byl ihned převezen vrtulníkem do nemocnice. Jeho spolujezdci Jakubu Gerberovi se nic nestalo. Rally byla pozastavena.

Fotografie z nehody zde.

Tým oficiálně Kubicův stav nekomentoval. Je však zřejmé, že jezdec utrpěl mnohačené zlomeniny končetin, vážny byla zasažena také levá dlaň a zřejmě došlo i na zlomeninu kyčle. Kubicův poradne Stephane Samson uvedl agentuře SID, že je jezdec mimo ohrožení života. Nemocnice se chystá vydat oficiální informace o jeho stavu až v odpoledních hodinách.

Polák Robert Kubica je v současné době jezdcem týmu Lotus Renault ve formuli 1. Starty v soutěžích jsou pro něj jen koníčkem. Loni také několikrát startoval na různých soutěžích a dosáhl i několika výborných výsledků. Sezóna formule 1 startuje již za čtyři týdny. V případě, že jsou zranění natolik vážná, jak situace nyní ukazuje, je skoro jisté, že tým bude muset sáhnout po náhradním jezdci. Jedním z nich je i náš Jan Charouz.

AKTUALIZACE 15:20: Tým Lotus Renault ve své tiskové zprávě potvrzuje, že Robert Kubica utrpěl při dnešní nehodě mnohočetné zlomeniny pravé paže, nohy a ruky. V současné době podtupuje operaci. Ošetřující lékař se odmítl vyjádřit ohledně spekulované amputace levého zápěstí. Rozhodnutí padne později.

AKTUALIZACE 18:00:  Robert Kubica je stále na operačním stole. Lékaři mu dávají dohromady pravou ruku. Má poraněnou dlaň a zápěstí. Také má zlomenou pravou nohu. Operaci komplikují titanové šrouby, které má jezdec v ruce od roku 2003, kdy měl nehodu a byl spolujezdcem. Podle všeho vše záleží na tom jak se ruka bude hojit a jak bude funkční. Operace potrvá do 21 hodin.

AKTUALIZACE 21:00: Robert Kubica je stále na operačním sále, operace by měla právě finišovat. Za Robertem do nemocnice míří jeho kamarád z F1, Fernando Alonso, a údajně také bývalý šéf Renaultu, Falvio Briatore. Podporu jezdci vyjadřují i organizátoři rally, Piercarla Capolonga (odpovědný za bezpečnost) nebo Roberto Tamagnini (prezident organizačního výboru).

AKTUALIZACE 22:00: Robert Kubica je po operaci. Podle informací ze serveru moto.pl je ruka zachráněna, ale byla těžce rozdrcena. Není pravdou, že by měl pilot vnitří zranění.

AKTUALIZACE 22:40: Před novináře večer předstoupil ošetřující lékař Roberta Kubici, Igor Rossello. Ital pracoval na záchraně poraněné ruky, operace, která trvala 7 hodin dopadla dobře a lékařům se podařilo končetinu zachránit. O tom, jestli bude hybnost ruky omezena, se ale podle jeho slov bude moci rozhodnout nejdříve za 5 až 7 dní. 

Kubicu operovali dva týmy lékařů, jeden zachraňoval horní končetinu, druhý měl na starosti tu dolní. "Právě jsme úspěšně dokončili operaci pacienta. Mohu potvrdit, že se nám podařilo ruku zachránit. Pacient utrpěl velmi těžká zranění. Ten teď leží na jednotce intenzivní péče. V případě komplikací nemůžeme vyloučit další zákroky," řekl Rossello.

Na otázku, zda-li a kdy se bude moci Robert k motorsportu vrátit, odpověděl: "Je velmi těžké v tuto chvíli něco předpovídat. Každopádně mohu říci, že léčení zraněné horní končetiny si vyžádá minimálně roční rekonvalescenci." 

Podle jiných informací má Robert ještě zlomenou pánev, rány na hrudníku, zádech a obličeji.

AKTUALIZACE, PONDĚLÍ 21:00: Během pondělního dne byl Kubica probrán z umělého spánku, jeho první otázka zněla: "Jak je na tom Jakub?", tedy jeho spolujezdec. Do nemocnice zavítal Flavio Briatore a jezdcova rodina. Kubica může údajně pohybovat s prsty.

 

Zdroj: autoklub.pl, YouTube.com


Vytisknout

Diskuze: VIDEO + FOTO: Kubica těžce havarovat, první otázka směřovala na spolujezdce

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

rally sardegna

Stobart: Co říkají jezdci před Švédskem

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud