Monte Carlo 1. etapa: Kopecký třináctý

ar1, 20. ledna 2006, 21:59 Google+

Nejenom proměnlivé povětrnostní podmínky komplikovaly letošní úvodní etapu Rally Monte Carlo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Na start úvodní rychlostní zkoušky se postavilo pouze 11 vozů, neboť pro ostatní posádky nebyl přejezd na start rychlostní zkoušky průjezdný!

Prvních jedenáct posádek svádělo boj o vteřiny i na druhé rychlostní zkoušce, ale následující třetí test již byl kompletně zrušen.  Posádkám, kterým nebylo umožněno odstartovat do rychlostních testů, byl přidělen vždy nejhorší čas dosažený na dané rychlostní zkoušce. Z tohoto důvodu posádka Czech rally teamu Škoda-Kopecký ztrácela po úvodní sekci téměř tři minuty na vedoucího jezdce, aniž by absolvovala jediný metr měřeného úseku!

Výborného devátého času dosáhla posádka Jan Kopecký-Filip Schovánek s vozem Škoda Fabia WRC v páté rychlostní zkoušce se ztrátou 4,3 vteřiny na Grönholma, který je v čele Rally Monte Carlo po úvodní etapě.

Během šesté rychlostní zkoušky se začalo velmi rychle ochlazovat a posádky, které startovaly později, měly velké problémy s udržením vozu na namrzající vozovce. Tři kilometry před cílem se bohužel Škoda Fabia WRC sklouzla a lehce narazila levým bokem do skály. Naštěstí Jan duchapřítomně stočil kola vozu před nárazem tak, že kolize nezanechala na Škodě Fabii WRC výraznějších následků. Jedenáctý čas dosažený v šesté rychlostní zkoušce znamená pro posádku Czech rally teamu Škoda-Kopecký celkovou třináctou pozici po páteční etapě.

„Pro úvodní tři rychlostní zkoušky jsme zvolili zimní pneumatiky s hřeby uvnitř. Tato volba se ukázalo jako jednoznačně nejlepší. Bohužel jsme nemohli této výhody využít. Rovněž pro druhou sekci jsme zvolili správné pneumatiky. Tentokrát padla naše volba na pneumatiky určené pro mokrý asfalt. Páteční etapu jsme absolvovali s rezervou. Neustále se měnící podmínky vyžadovaly hodně improvizace při jízdě a záleželo především na rychlosti reakce jezdce. Během závěrečné rychlostní zkoušky se výrazně ochlazovalo a trať začala namrzat. Tři kilometry před cílem erzety byla pasáž, kde končil sněhový úsek. Proto jsem zrychlil, ale bohužel před zatáčkou byla ledová plotna. Vůz jsem musel korigovat ruční brzdou, ale přesto jsme se levým bokem otřeli o skálu. Do cíle rychlostní zkoušky jsem musel zvolnit tempo, neboť jsme neznali stupeň poškození vozu. Škoda Fabia WRC není však výrazně poškozena. Děkuji všem členům Czech rally teamu Škoda-Kopecký, kteří pracují na opravě a přípravě vozu pro sobotní etapu,“ sdělil v cíli páteční etapy pilot Jan Kopecký.

„Pro Czech rally team Škoda-Kopecký byl dnešní den pouze polovičním. Druhou sekci dnešní etapy hodnotím pozitivně. Dosažené časy byly kvalitní a Honzovi s Filipem patří po páteční etapě třinácté místo. Do sobotní etapy by měli odstartovat jako třetí, ale zatím nelze hodnotit, jak výhodná tato startovní pozice bude,“ doplnil informace vedoucí týmu Josef Kopecký.

Czech Rally Team Škoda - Kopecký
Foto: Petr Lusk, www.eWRC.CZ

Vytisknout

Diskuze: Monte Carlo 1. etapa: Kopecký třináctý

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

CRT Škoda-Kopecký před Monte Carlem - anotační foto

CRT Škoda-Kopecký před Monte Carlem

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud