Norsko: Po první etapě vede Hirvonen

Marek Šteigr, 16. února 2007, 19:36 Google+

Přestože úřadující Mistr světa Sebastien Loeb vyhrál v Norsku pět z celkových osmi rychlostních zkoušek které se jely v dnešní první etapě, průběžným lídrem soutěže je Mikko Hirvonen s Fordem Focus WRC 06.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen, Mikko

Hirvonen, Mikko | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Po týdenní pauze se dnes znovu roztočila kola závodních speciálů při Mistrovství světa v rally. Na dnešním programu bylo celkem osm rychlostních zkoušek první etapy Rally Norway. Hned na prvním měřeném úseku došlo k malému překvapení, když se jeho vítězem stal Mikko Hirvonen, který je tovární dvojkou u týmu Ford. Podle očekávání se totiž o nejrychlejší čas měli přetahovat Marcus Gronholm s Focusem WRC a Sebastien Loeb s Citroenem C4 WRC. První zkoušku tedy vyhrál Hirvonen před Gronholmem a Latvalou. Jari-Matti Latvala zajížděl velmi solidní časy již na včerejším shakedownu, takže jeho třetí místo na prvním testu bylo překvapivé, ale nikoliv šokující. Naopak, moc dobře neodstartoval Jan Kopecký, ale jeho dvacáté místo na RZ1 jde na vrub spíše nesprávné funkci turba, než jeho špatnému výkonu.

Na RZ2 již začal úřadovat Seb Loeb, který tuto RZ vyhrál před Gronholmem a Hirvonenem. V celkovém pořadí se ovšem Loeb posunul jen na třetí příčku, kdy před ním byli právě druhý Gronholm a vedoucí Hirvonen. V průběhu první sekce dvou zkoušek se naopak nijak zvlášť neprosadili bratři Solbergové, když Henning jedoucí s Fordem byl po RZ2 pátý a Peter se Subaru šestý.

Druhá sekce první etapy se odehrávala podobně jako ta první, když jedno vítězství na zkoušce zaznamenal Hirvonen a jedno opět Loeb. Na čtvrté místo po RZ4 se probojoval Gigi Galli, který podával stabilní výkony od začátku soutěže. Do problémů se naopak dostal Kopecký, který projel závějí a musel v RZ3 zastavit, aby vyčistil vstupy vzduchu do motoru, který se mu začal přehřívat.

Pátou zkoušku vyhrál Latvala a pak již začala kralovat posádka Sebastien Loeb – Daniel Elena. Ti vyhráli všechny tři zbývající zkoušky a stáhli tak náskok druhého Gronholma na pouhých 1,8 sekundy. Mikko Hirvonen dojížděl pravidelně mezi prvními třemi jezdci a kontroloval si tak mírný náskok na Gronholma s Loebem.

Po osmi odjetých zkouškách tedy vede Hirvonen před Gronholmem a Loebem. Na čtvrté příčce se usadil Peter Solberg, který již ztrácí na vedoucí trio něco málo přes minutu. Pátou příčku statečně hájí Toni Gardemeister se starším Lancerem WRC 05 a šestý je zatím Gigi Galli s Xsarou WRC. Jan Kopecký je po první etapě celkově šestnáctý se ztrátou čtyř minut a čtrnácti vteřin na průběžného lídra soutěže.

Obě České posádky jedoucí s vozy třídy N4 jsou po první etapě v sedmé desítce průběžného pořadí. Milan Liška s Mitsubishi Lancer EVO IX je na šedesátém třetím místě a Jan Štěpánek se Subaru Impreza Sti je zatím šedesátýpáty.

Zítra v 8:09 hodin odstartují posádky do druhé etapy Norské rally, ve které je čeká šest rychlostních zkoušek.

Výsledky Rally Norway můžete sledovat zde

Foto: Ford

Vytisknout

Diskuze: Norsko: Po první etapě vede Hirvonen

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Deníček ze Švědské Rally - anotační foto

Deníček ze Švědské Rally

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud