Rally de Portugal: Shakedown

Marek Šteigr, 29. března 2007, 16:51 Google+

Po celé čtvrteční dopoledne a v části odpoledne probíhal v Portugalsku poslední test vozů a posádek před večerním startem soutěže, takzvaný shakedown. Na testovací zkoušce se událo několik dramatických situací.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loga

Loga | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

Nejprve krátce po zahájení shakedownu vyletěl mimo trať domácí jezdec Armindo Araujo, který na své domácí rally premiérově řídí vůz třídy WRC. Při přejezdu jednoho z horizontů přestal mít Araujo kontrolu nad vozem a vyletěl mezi skupinku diváků, které zranil. Podle první zpráv se naštěstí nejedná o nikterak vážná zranění a pouze dva z pěti zraněných diváků musely být převezeni na ošetření do nemocnice. Zkouška byla samozřejmě po dobu zásahu záchranářu přerušena. Později byly opět vpuštěny na trať závodní vozy. Zřejmě proto, aby si pořadatelé vše špatné protrpěli ještě před večerním oficiálním startem soutěže, havaroval i Conrad Rautenbach, účastník juniorského šampionátu. Ten naštěstí ublížil jen svému vozu Citroen C2 S1600 a posádka ani diváci zraněni nebyly. Otázkou ovšem zůstává, jestli Rautenbachovi mechanici stihnout vůz do večerního startu opravit.

Tím skončil výčet špatných zpráv a pojďme se podívat na výsledky dnešního shakedovnu.

Nejrychlejším jezdcem na trati testovací zkoušky byl, stejně jako před třemi týdny v Mexiku, Petter Solberg se Subaru Impreza WRC 2007. I druhé místo je v Portugalsku obsazeno stejným jezdcem a vozem, jako při shakedownu před Mexickou rally, a sice Chrisem Atkinsonem s druhým Subaru. Třetího nejrychlejšího času dnes dosáhl Mikko Hirvonen s továrním Fordem Focus WRC 06. O čtvrtou příčku se dělí dva jezdci. Rychlost prvního z nich, je všeobecně známá, protože jde o trojnásobného mistra světa Sebastiena Loeba, ale že stejného času jako on dosáhne i norský mladíček Andreas Mikkelsen, to čekal asi málo kdo. Sklonit se před mladíkem Mikkelsenem se tak museli jezdci jako Carlsson, který dojel na pátém místě, nebo Marcus Grönholm. Ten obsadil příčku šestou.

Zbyvající pozice v elitní desítce si pak mezi sebe rozdělili Sordo, Latvala a Galli. I český fanoušek může být spokojený, protože vůz Škoda Fabia WRC pilotovaný Janem Kopeckým uzavíral první desítku nejrychlejších vozů, které se portugalského shakedownu zůčastnily.

V krátkosti se ještě pojďme podívat na pořadí posádek bojujících o body do JRC. Ani tam náš zástupce Martin Prokop rozhodně ostudu nedělá, když v testovací zkoušce zajel třetí nejrychlejší čas za továrními jezdci Suzuki P.G. Andersonem a Urmou Aavem. Prokop na tyto jezdce ztratil vteřinu, ale další jezdci už na rodáka z Jihlavy ztratili dvě a více sekund.

Shakedownem tak skončilo přípravné období na Rally de Portugal a nyní se už všichni jezdci mohou plně soustředit na slavnostní start rally, který by měl proběhnout zhruba za dvě hodiny.

Průběžné výsledky z postugalské rally můžete samozřejmě i nadále sledovat na našich stránkách.

 

Oficiální stránky soutěže naleznete zde

Vytisknout

Diskuze: Rally de Portugal: Shakedown

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

V Portugalsku se odpočítávají hodiny - anotační foto

V Portugalsku se odpočítávají hodiny

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud