Finsko - Rallye: 1. etapa

ar1, 9. srpna 2003, 04:13 Google+

Letošní Finskou rallye sleduje velmi mnoho příznivců automobilových soutěží, kteří jsou zvědaví i na to, jak si...

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

povede nová zbraň týmu Škoda Motorsport na šotolině finských lesních cest. Po prvních deseti erzetách je Toni Gardemeister v celkovém pořadí na 12. pozici, přičemž nejlepšího výsledku dosáhl na 8. RZ Jukojärvi, kde zajel osmý nejrychlejší čas.

Po dominantní první části seriálu MS rally jsou nyní značky Peugeot a Citroen hlavními rivaly. Po první etapě Rallye Finska vede Estonec Markko Martin na voze Ford Focus WRC, hned za ním se ztrátou 2,6 sekundy jede Gronholm s vozem Peugeot 206 WRC a třetí jede Richard Burns, který již ztrácí 24,2 sekundy.


Tým Škoda Motorsport se opět zaměřil na získávání dat o novém voze. Finská rallye je pro vozy Fabia WRC teprve druhým podnikem světového šampionátu a zároveň představuje premiéru vozů na šotolině, takže zde týmoví inženýři kombinují různá nastavení a komponenty.

Toni dnes pracoval hlavně s nastavením tlumičů. „Na prvních dvou erzetách jsem měl pocit, že auto je moc měkké, ale když jsme nastavení změnili, byl podvozek zase příliš tvrdý. Nijak mě to neznepokojuje. Učíme se a tohle k tomu patří.“

Počasí bylo v první polovině dne suché, ale odpoledne se podmínky výrazně změnily, když se na finské lesy začal snášet déšť. Počasí Toniho jízdu ovlivnilo hlavně na 7. erzetě Ruuhimaki (slavná díky sérii skoků před cílem), kdy se prudký déšť spustil prakticky okamžitě poté, co se Toni vydal na trať a ustal, jakmile Toniho Fabia WRC projela mezi červenými terči na konci úseku.

Toni, který je po dnešku s výkonem Fabie WRC spokojen dodává: „Za mokra to bylo těžké, protože jsme nezvolili zrovna ideální pneumatiky, ale auto jelo stabilně jako obvykle. Osmá erzeta byla hodně technická a to je právě místo, kde fabia odhalí své kvality. Pokud potřebujete jet naprosto precizně, je Fabia WRC skvělý nástroj.”

Didier Auriol dnes ráno z Finské rallye odstoupil. Jeden z pouhých dvou hostujících jezdců, kteří dokázali prolomit hegemonii seveřanů na zisk finského zlata, má vážný zánět šlachy v levém rameni. Včerejších úvodních duelů se však zúčastnil i přes úporné bolesti, kterými trpí. Dnešní ráno nepřineslo výrazné zlepšení Didierova zdravotního stavu, a tak tým po dohodě s ošetřujícími lékaři rozhodl, že by nebylo bezpečné, aby Didier v této náročné rallye pokračoval.

Didier se ještě dnes ráno vrátil do rodné Francie, aby mohl pokračovat v léčbě se svými osobními lékaři. Pro zářijovou Australskou rallye by podle všeho měl být zcela v pořádku.

Ředitel motorsportu společnosti Škoda Auto Petr Kohoutek dnes řekl: „Na každé rychlostní zkoušce sbíráme cenná data o Fabii WRC. Velký pokrok vidíme i na práci mechaniků, kteří nyní vykonávají veškeré servisní úkony na voze rychleji, přesněji a s menším úsilím než dříve. Velmi mě těší, že vše na voze funguje tak jak má a doufám, že nám to vydrží až do neděle.”

Zítřejší druhá etapa je nejdelší z celého programu Finské rallye a zavede posádky na nejatraktivnější tratě celé soutěže. Ve scénáři se vedle slavné RZ Ouninpohja, považované za vlajkovou loď Finské rallye, také poprvé od roku 1987 objeví rychlostní zkouška Urria a s ní i nejdelší skok soutěže. Celková délka zítřejších sedmi erzet je 167.92km. Start proběhne v 6:00 a závěr je plánován na 19:48 místního času.

Výsledky po 1. etapě:

1. M MÄRTIN 1:08:16.5
2. M GRÖNHOLM +2.6
3. R BURNS +24.2
4. C MCRAE +49.3
5. P SOLBERG +50.2
6. C SAINZ +56.7
7. S LOEB +1:21.9
8. T MÄKINEN +1:39.5
9. J TUOHINO +1:48.7
10. J PYKÄLISTÖ +1:51.3


Petr Zelinka + Škoda Motorsport
Vytisknout

Diskuze: Finsko - Rallye: 1. etapa

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Finland - Finská rallye - anotační foto

Rally Finland - Finská rallye

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

  2. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud