Finové zatím doma vládnou

Marek Šteigr, 3. srpna 2007, 20:21 Google+

FINSKO - PO 1. ETAPĚ: První etapu Finské rally zatím suverénně ovládli jezdci, kteří mají v kolonce národnost napsáno Finská. Ve všech dnešních deseti rychlostních zkouškách byli nejrychlejší právě finští jezdci.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Gronholm, Marcus

Gronholm, Marcus | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

První rychlostní zkoušku vyhrál Jarri-Matti Latvala, ten ovšem hned v následující zkoušce své snažení přehnal a poroučel se na více jak dvě minuty mimo trať. Od třetí rychlostní zkoušky pak vzali nadvládu nad Finskou rally do svých rukou oba jezdci továrního týmu BP Ford. Třetí rychlostní zkoušku vyhrál Grönholm, čtvrtou Hirvonen a pak už poznaly páteční rychlostní zkoušky jen jediného vítěze. Tím byl opět Marcus Grönholm. Od páté až po jedenáctou rychlostní zkoušku tedy Marcus Grönholm navršoval po desetinách sekundy svůj náskok před druhým Hirvonenem. V cíli dnešní etapy pak tento náskok tvoří 4,4 vteřiny.

 

Třetí místo si od rána stále drží Sebastian Loeb, který v jednom prohlášení sportovně přiznal že ve Finsku prostě na oba před ním jedoucí Fordy nemá. Na čtvrtém místě se pak usadil Chris Atkinson se Subaru. Ten na Loeba ztrácí 26,7 vteřiny a dalších deset vteřin za Atkinsonem je Petter Solberg. Ten měl v první dnešní sekci třech rychlostních zkoušek problém s centrálním diferenciálem svého vozu. V následném servisu se ale mechanikům podařilo závadu odstranit a Solberg začal stahovat ztrátu, kterou během prvních třech zkoušek nabral.

 

Boj o šesté místo je také poměrně otevřený. Po první etapě patří toto místo Sordovi, za ním je Hening Solberg a Manfred Stohl, následují Hänninen, Aava, Pons a Wilks. Tito jezdci od Sorda až po Wilkse jsou vměstnáni do rozdílu jedné minuty, což při náročnosti Finské rally je velmi malý časový úsek.

 

Následují jezdci se ztrátou tří a více minut. Mezi ně patří bohužel i Jan Kopecký. Ten se hlavně v dopoledních zkouškách nevyvaroval drobných jezdeckých chyb a ani jeho Fabia nebyla úplně bez problémů a proto v cíli páteční etapy patří posádce Kopecký - Schovánek až sedmnácté místo. Posádka navíc ztrácí 5:19,9 minuty a nejbližšího soupeře má před sebou „až“ minutu a dvacet vteřin.

 

V kategorii juniorů (JRC) se nic dramatického za celý den nestalo. Martin Prokop Stále drží téměř neuvěřitelné první místo v této kategorii. Za sebou má na druhém místě jedoucího Patrika Sandella. To se cení ještě víc, protože Sandell je úřadující mistr světa v této kategorii. Náskok Prokopa na druhé místo je 39,7 vteřiny. Což je už slušný, nicméně stále asi ne rozhodující náskok. Zítra se jistě všichni jezdci z této kategorie budou chtít zlepšovat. To bude výzva pro Prokopa. Uvidíme jak si s ní poradí.

 

Ke kategorii JRC je ještě třeba doplnit další pro „československého“ fanouška potěšující zprávu. A sice že posádka Béreš – Starý si po celodenní bitvě s Conradem Rautenbachem nakonec vybojovala třetí pozici v cíli páteční etapy.

 

Celá soutěž pokračuje zítra dalšími devíti rychlostními zkouškami. První z nich se startuje už v 6:17 našeho času a do cíle zítřejší etapy by jezdci měli dorazit kolem půl sedmé večer. K zítřejší etapě ještě nutno dodat, že v ní na jezdce čekají dva průjezdy zkouškou Ouninpohja, na které leží známý skok na kterém auta létají i několik desítek metrů.

výsledky po první etapě můžete vidět zde

Foto: Ford
Vytisknout

Diskuze: Finové zatím doma vládnou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Hirvonen, Mikko

Finská rally před prvním servisem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

  2. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud