Pech vyhrál Barum rallye a opět slaví titul

ar1, 1. září 2003, 00:26 Google+

Vítězem 33. ročníku Barum rallye, pátého podniku sedmidílného seriálu českého šampionátu v automobilových...

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

soutěžích, se stal Václav Pech s Fordem Focus.

Díky tomu již může sedmadvacetiletý jezdec v předstihu slavit úspěšnou obhajobu mistrovského titulu. Pechovi k vítězství dopomohl spolehlivý výkon a problémy jeho českých a zahraničních soupeřů.

Řada domácích pronásledovatelů v čele s Romanem Krestou totiž zlínskou soutěž nedokončila. Z hvězdné zahraniční konkurence dojel do cíle závěrečné dvacáté rychlostní zkoušky pouze celkově druhý Portugalec Miguel Campos s peugeotem.

Campos tak zvýšil své šance na triumf v evropském šampionátu, do nějž se akce započítávala s nejvyšším koeficientem dvacet. Jeho hlavního soupeře Bruna Thiryho zastavily v neděli ráno problémy s motorem, kvůli kterým musel bezprostředně po startu závěrečné třetí etapy odstoupit.

Jako třetí projel cílovou rampou Jan Kopecký se škodou Octavia a dosáhl tak nejlepšího výsledku v sezoně.

"Vyhrát Barumku a zároveň tím získat titul je paráda. Co více si mohu přát. Něco takového jsem si nepředstavoval ani ve snu, tam to ještě nedošlo," radoval se Pech, jenž se stal devátým českým vítězem zlínského klání.

V letošní sezoně si ve velkém mistrovství připsal třetí prvenství, navíc bodoval v dalších dvou podnicích. Právě tím se nejvíce liší od svých soupeřů, kteří často na cílovou rampu vůbec nedojedou. "Spolehlivá technika nám hodně pomohla," souhlasil staronový šampion.

Spokojen mohl být nakonec i druhý Campos, jenž se v klasifikaci ME vzdálil Thirymu na 160 bodů. Do cíle seriálu přitom zbývají pouze dvě rallye s koeficientem dvacet, jež o mistru rozhodují. "Získal jsem výbornou výchozí pozici pro další závody. Za dané konstelace je to stejné, jako kdybych tady vyhrál," podotkl sympatický Portugalec.

Letošní ročník Barumky byl i ve znamení vysokého počtu odstoupivších posádek. Ze 128 aut, které prošly technickou přejímkou, jich cílovou rampou projelo pouze 47. Z osmnácti vozů nejvyšší specifikace jen osm.

Tento fakt pomohl k výbornému šestému místu například Tomáši Engemu, za nímž skončil nejlepší z 'enkařů' Miroslav Jandík. "Až na menší problémy s posilovačem
řízení v sobotu bylo vše v pořádku. Moc mě navíc bavilo zrychlovat," smál se Enge, první český jezdec startující ve formuli jedna.

Šestým dílem českého seriálu bude Rallye Příbram, která se uskuteční 27. a 28. září.

Konečné neoficiální výsledky: 1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 1:57:01,5 hod, 2. Campos, Magalhaes (Port./Peugeot 206 WRC) -1:11,4, 3. Kopecký, Schovánek
(Škoda Octavia WRC) -1:53,1, 4. Cserhalmi, J. Palivec (SR/Ford Focus WRC) -4:28,7, 5. Trojan, Nesvadba (Škoda Octavia WRC) - 7:31,5, 6. Enge, Gross (Škoda Octavia WRC) -8:06,7, 7. Jandík, Chrastecký (Mitsubishi Lancer EVO VII) -11:19,8, 8. Triner,
Horniaček (Seat Cordoba WRC) -12:00,1, 9. Votava, Synáč (Mitsubishi Lancer EVO VI) -15:42,3, 10. Wagner, Singer (Renault Clio 31600) -16:23,2.
Průběžný stav šampionátu: 1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 129 bodů, 2. Kresta, Tománek (Peugeot 206 WRC) 60, 3. Trněný, Pritzl (Škoda Octavia WRC) 58,
4. Valoušek, Houšť (Toyota Corolla WRC) 48, 5. Béreš, P. Starý (SR/Subaru Impreza WRC) 47, 6. Trojan, Vodička (Škoda Octavia WRC) 46.


iDNES
Vytisknout

Diskuze: Pech vyhrál Barum rallye a opět slaví titul

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Barum Rallye: Kresta měl potíže, zatím je pátý - anotační foto

Barum Rallye: Kresta měl potíže, zatím je pátý

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud