Španělská rally: Před startem

Marek Šteigr, 3. října 2007, 23:44 Google+

Nadcházející víkend se bude v rally kruzích opět točit kolem Mistrovství světa. Po Novozélandské soutěži se celý šampionát přesunul na jih Evropy. Tady na jezdce čekají dvě soutěže na čistém asfaltu. První z nich bude Rally Catalunya.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loga

Loga | foto: www.wrc.com

Sdílejte článek

Novinky před startem

Během měsíční pauzy se ve světě automobilových soutěží stalo několik událostí, které ovlivní svět rally nejen z pohledu výsledků na Španělské soutěži, ale i z ohledem na budoucnost MS.

 

Marcus Grönholm ohlásil svůj úmysl ukončit po letošní sezoně svou bohatou kariéru. Společnost OMV rovněž ohlásila konec svého účinkování v rally. Místo toho se chce soustředit na ekologii.

 

Další novinkou je - trochu očekávané – opětovné angažování Francoise Duvala týmem Kronos Citroen. Duval tak pojede s Xsarou WRC ve Španělsku a na Korsice. Cíl bude mít opět jediný a tím bude sebrání co největšího počtu bodů jezdcům Fordu. Sebastian Loeb totiž bude mít na asfaltových soutěžích zřejmě poslední možnost jak stáhnout bodový náskok Grönholma v čele šampionátu.

 

Poslední a však tragickou událostí, která se přihodila v období mezi Rally Nový Zéland a nadcházející španělskou soutěží, je tragické úmrtí Colina McRae. O této události se napsalo již mnoho a tak jen připomenu, že organizátoři Rally Catalunya vzdají hold tomuto jezdci výstavou jeho fotografií. Colin McRae vyhrál Španělskou rally hned dvakrát a to v letech 1996 a 2000.

 

Trať soutěže

Rychlostní zkoušky soutěže se budou opět odehrávat v okolí měst Salou a Tarragona. Změnou oproti loňskému roku je tak pouze jiný termín konání soutěže. V sezoně 2006 se soutěž jela v březnu. Se změnou termínu však logicky přijde i změna počasí. Zatímco loni panovalo slunečné a teplé počasí, letos se dají očekávat na jihu Španělska i přeháňky. To by mohlo udělat soutěž dramatičtější.

 

Pro letošní rok organizátoři vytyčili celkem deset měřených úseků. Většina z nich se však pojede dvakrát a na jezdce tak čeká osmnáct rychlostních zkoušek.

 

Páteční první etapa by se dala považovat za nejnáročnější. Posádky se představí na šesti rychlostních zkouškách. Všechny testy ale dosahují délky přes dvacet kilometrů. Celková délka rychlostních zkoušek tak bude v pátek dosahovat pěkných 148 kilometrů.

 

V sobotu na jezdce a jejich „mitfáry“ čeká osm testů, z nichž nejdelší bude měřit 26,33 kilometru a nejkratší 4,11. Celkem v sobotu najedou posádky v ostrém tempu 119 kilometrů. Nedělní závěrečná etapa pak obsahuje zbylé čtyři rychlostní zkoušky o celkové délce 85 km. První jezdec by měl do cíle Rally Catalunya dorazit okolo čtrnácté hodiny.

 

Posádky a favoriti

Sto jedna posádek. To je konečné číslo, ke kterému pořadatelé došli po součtu všech obdržených přihlášek. Mezi přihlášenými pak nechybí žádný z týmů, které jsou letos přihlášeny do MS.

 

Na asfaltovou soutěž se navíc přijede ukázat i poměrně hodně soukromých jezdců a tak se bude ve Španělsku rozhodně na co koukat. Počet jezdců se speciály WRC přesáhne v Katalánsku dvacítku. Pokud odstartují všichni přihlášení z touto top technikou, mělo by se jich na startu objevit třiadvacet.

 

Jméno největšího favorita snad ani nemusím psát. Už jen proto že se ve Španělsku jezdí na čistém asfaltu je jasné že jím je Sebastian Loeb. Jeho jezdecké umění na tomto povrchu, spolu se skvělým vozem Citroen C4 WRC jsou zárukou úspěchu. Tedy měli by být. Otázkou je, jak moc bude pro Loeba těžké překonat tlak týmu a fanoušků. Přeci jen je v pozici kdy on sám musí dohánět. V minulých sezonách to byl totiž právě on kdo byl štvanou zvěří a kdo musel hájit náskok v čele MS před soupeři.

 

Tím kdo letos vede světový šampionát je Marcus Grönholm. O tom že po letošní sezoně končí kariéru už jsem psal. A jak víc stylově ukončit účinkování v MS, než ziskem titulu Mistra světa. A Marcus k tomu má nakročeno víc než dobře. Jeho náskok v čele MS činí deset bodů. Do konce sezony zbývá pět soutěží. Kvůli udržení náskoku na Loeba dokonce Grönholm absolvoval speciální přípravu na asfaltovém povrchu. Je tedy vidět že po svém dalším a zřejmě i posledním titulu opravdu touží.

 

Pokud mluvíme o favoritech na přední umístění v Rally Catalunya, tak nesmíme opomenout ani další skvělé jezdce. Prvním z nich je dvojka Citroenu Dani Sordo. Ten pojede na domácí trati, podporován tísicovkami horkokrevných španělských fandů. Nebude ale přemotivován?

 

Naopak Francois Duval nemá ve Španělsku co ztratit. Jede jen proto aby se pokusil sebrat body Fordům a hlavně Grönholmovi. V Německu se mu to povedlo dokonale. Pod jeho tlakem Marcus chyboval v poslední zkoušce a propadl se až na čtvrté místo. Přáním Citroenu je, aby se mu něco podobného povedlo i ve Španělsku.

 

Mezi další jezdce, kteří budou určitě bojovat o příčky v bodované osmičce patří Mikko Hirvonen, Toni Gardemeister a samozřejmě i náš Jan Kopecký. Ten bude na zdejších tratích obhajovat skvělé loňské páté místo.

 

Možná si říkáte, že jsem úplně při výčtu favoritů zapomněl na jezdce stáje Subaru. Není to tak. Jen podle mého názoru ani Solberg, ani Atkinson nejsou na asfaltu tak dobří aby mohli atakovat úplně ty nejvyšší příčky. Na druhou stranu právě Chris Atkinson několikrát předvedl na asfaltu nadějný výkon.

 

Jako největší naději pro Subaru bych proto viděl Xaviho Ponse. Ten pojede doma a navíc na asfaltu už toho má celkem dost za sebou. Možná škoda pro Subaru, že právě jeho nenominovalo jako druhého jezdce, jedoucího pro body do šampionátu značek.

 

Ve Španělsku i JRC

Na španělských tratích samozřejmě nepojedou jen jezdci s vozy WRC. Rally je vypsaná i pro juniorské posádky mistrovství světa. A právě tady má Česká republika asi největší naději na skvělé umístění. Do Španělska totiž přijede svoje loňské vítězství v mezi juniory obhajovat jihlavský Martin Prokop navigovaný Janem Tománkem.

 

Kromě něj však v této kategorii bude usilovat o co nejlepší výsledek dalších devatenáct juniorů. Mezi nimi i slovensko – česká posádka Jozef Béreš – Petr Starý.

 

Tolik tedy k nastávající Rally Catalunya. Na našem serveru však budete moci během celého víkendu sledovat průběh soutěže. Navíc v úterý po odjeté soutěži bude na našich stránkách již tradiční ohlédnutí za průběhem celé soutěže.

Vytisknout

Diskuze: Španělská rally: Před startem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Sordo, Dani

Citroën jde po vítězství

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud