Setkání Mistrů pro Kopeckého a Smrže

Marek Šteigr, 3. listopadu 2007, 20:24 Google+

Dnes se v Racing Aréně v Sosnové u České Lípy konal již šestý ročník Global Assistance Setkání Mistrů. V nejprestižnější kategorii vozů WRC již po šesté vyhrál Jan Kopecký se Škodou Fabia. Celkového nejrychlejšího času dosáhl Jan Smrž s Autosrossovou buggynou s motorem Ford.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kopecký, Jan

Kopecký, Jan | foto: CRT Kopecký

Sdílejte článek

Po včerejším tréninkovém dni se dnes v půl desáté dopoledne naostro rozezněly motory závodních vozů tří motoristických disciplín – Rally, Autocrossu a Rallycrossu. Kvalifikace se jela tradičně způsobem na body. Dva jezdci, kteří nasbírali ve své třídě nejmenší počet „trestných“ bodů se pak spolu po čtrnácté hodině utkali o celkové vítězství ve své kategorii.

Rallycross
Začněme tedy po pořádku procházet výsledky. Nejrychlejším jezdcem Rallycrossové třídy D1, tedy pohárových Fábií, se stal Ondřej Beneš. Ten dosáhl času 4:22,86 a druhého Marka Zemana porazil téměř o vteřinu.

Ve třídě D1A – Rallycrossové vozy do objemu 1600 kubických centimetrů byl nejrychlejší Pavel Vimmer s vozem Peugeot 206. Druhý skončil Zdeněk Čermák s Fábií 1,6.

V rallycrossové třídě D2, se utkal Tom Kotek s Romanem Častoralem. Tato dvojice proti sobě nastoupila i ve finále, bohužel Tomáš Kotek do cíle nedojel. Roman Častoral se tak se svým Opelem Astrou OPC mohl radovat alespoň z vítězství na Setkání Mistrů, v Mistrovství Evropy byl totiž rychlejší Kotek a získal tak titul evropského šampióna. Čas Častorala v cíli byl 4:22,33.

Autocross
Dalším odvětvím motorsportu, které se již tradičně na Setkání Mistrů představilo, bylo odvětví Autocrossařů. I tady se jelo ve třech kategoriích. První a nejslabší byla třída Junior Buggy. Tato slibně se vyvíjející kategorie, která má za cíl vyhledávat a podporovat závodníky od útlého věku, měla na startu pouze tři zástupce. Jedním z nich však byla i zástupkyně ženského pohlaví, konkrétně Petra Kramářová. Mladá slečna startující s buggynou s motorem Honda CBR 600 se však dnes v Sosnové musela sklonit před uměním dvou mladých mužů – Matyášem Zemanem a Markem Sekaninou. Z vítězství se nakonec radoval prvně jmenovaný, který dosáhl času 4:23,44.

Mezi šestnáctistovkovýma buggynama kraloval Vít Nosálek. Jeho Buggy s motorem Škoda 1600 4x4 projela cílem finálové jízdy v čase 4:03,63 a o téměř dvě vteřiny tak za sebou nechala buggynu s motorem Suzuki Hayabusa Radka Šotta.

Tradičně divácky velmi vděčnou, byla autocrossová třída D3. Tady se utkávají výkonnostně předimenzované buggyny s motory do čtyř litrů obsahu. Tato monstra, která jsou stavěna na šotolinové závodní okruhy, pak na asfaltové části Sosnovské trati předvádějí opravdu krásnou diváckou show. Navíc za volanty těchto speciálů se představili ti nejlepší evropští jezdci této třídy, v čele s matadorem tohoto sportu Jaroslavem Hoškem, nebo Romanem Keřkou. Nejrychlejším mužem této třídy se však nakonec stal Jan Smrž s Buggynou s motorem Ford Cosworth. Tento jezdec si na svoje konto připsal i absolutně nejrychlejší čas letošního Setkání mistrů. Ten činil 3:57,087.

Rally
Tradičně nejpočetnější startovní pole se sešlo v kategorii Rally. K tradičním třídám WRC, N4 a S1600 se stejně jako v loňském roce přidali i jezdci s historickými automobily. Mezi nimi pak suverénně kraloval Emil Triner, který i přes výkonnostní handicap své Škody 130 RS porazil oba Opely Kadet týmu Exces Super Bike Club. Triner dosáhl s vozem se zadní poháněnou nápravou skvělého výsledku 4:39,58.

Mezi takzvanými předohraby, tedy vozy třídy S1600 s přední poháněnou nápravou, letos dominoval Antonín Tlusťák se svým Citroenem C2 S1600. Jeho vítězný čas 4:48,52 mu však jen těsně stačil k tomu, aby porazil Jiřího Vlčka s Peugeotem 206. Škoda že se nakonec do závodu nezapojil i Martin Prokop. Bylo by zajímavé sledovat a porovnávat jeho výsledky s ostatními.

Nejpočetněji obsazenou třídou celého letošního ročníky Global Assistance Setkání Mistrů byla rallyová třína N4. Do té se přihlásili téměř všichni jezdci z absolutní špičky letošního mistrovství republiky. Na startu tak nechyběl úřadující mistr ČR Václav Pech, ukázat se přijeli i Josef Semerád, Karel Trojan, Jiří Volf, nebo Pavel Červenka.

Dnes ráno ještě před startem se zřejmě za favorita této skupiny považoval Pech. V cíli však nakonec bylo všechno jinak. Vítězem „enčtyřek“ se stal Semerád, který se o vítězství ve finále utkal s Janem Votavou. Souboj o třetí místo pak o pouhou jednu setinu sekundy vyhrál Pavel Červenka a na Václava Pecha tak letos zbyla pouze ona pověstná bramborová medaile. Ještě pro úplnost nutno dodat, že čas vítězného Semeráda činil 4:06,64.

Poněkud skomírajícím vrcholem Setkání mistrů 2007 měl být souboj jezdců ve vrcholné rallyové kategorii WRC. Na start letošního ročníku se přihlásili čtyři jezdci, z nichž však pouze Jan Kopecký disponoval opravdu dobrým vozem. Jeho Škoda Fabia WRC je vůz jezdící v závodech seriálu mistrovství světa. Proti němu se pak postavili jezdci se Škodou Octavia WRC. Z původně přihlášených čtyř jezdců však nakonec nastoupili jen tři. Kromě Kopeckého ještě Jiří Vlček a Petr Pospíšil. Nutno dodat, že ani jeden z této dvojice jezdců nemá příliš velké zkušenosti s pilotováním vozu této kategorie.

I proto se vítězem třídy WRC na letošním šestém ročníku Setkání mistrů v Sosnové stal v celku pochopitelně Jan Kopecký. Ten si navíc připsal již šestou výhru v kategorii WRC a je tak stále historicky nejúspěšnějším jezdcem v historii této divácké show. Finálový čas Kopeckého činil 4:10,84.

Tolik tedy výsledky a časy z letošního ročníku Global Assistance Setkání Mistrů. Je však jasné že tato show se nedělá kvůli výsledkům, nýbrž hlavně pro pobavení jezdců a hlavně diváků. Věřme že se i tento cíl letos podařilo splnit a že i v roce následujícím se ti nejlepší jezdci z autocrossu, rallycrossu a rally opět sejdou na stejném místě a budou opět bavit diváky.
Vytisknout

Diskuze: Setkání Mistrů pro Kopeckého a Smrže

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Kopná (CZE)

Samohýl Škoda Team obhájil na Kopné prvenství

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

reklama

Doporučujeme

Schlager, Eddy

Eddy Schlager o 3. Städte Rally

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud