Kdo prožene jaký vůz WRC v sezóně 2008?

Tomáš Urban, 8. ledna 2008, 19:00 Google+

V sestavách jednotlivých týmů začíná být jasno. Kdo s čím pojede v roce 2008? Jak týmy posílily? My Vám přinášíme přehled.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loga

Loga | foto: www.wrc.com

Sdílejte článek

Rok se s rokem sešel a už je zde sezóna 2008. Sotva zhasly motory na Britské rally, už se začaly připravovat kontrakty pro novou sezónu.

Svět mistrovství světa v rally doznal řady změn. Do jezdeckého důchodu odešel Marcus Gronholm (BP FORD). Tento sympatický Fin bohužel letos nezískal mistrovský titul. Rozhodl se proto, že i tak skončí s aktivním závoděním a bude se věnovat zejména rodině, kterou díky závodění „zanedbával“. Vynořily se spekulace, že se bude věnovat vycházející hvězdě Andreasi Mikkelsenovi, a týmu RAM SPORT.Je možné, že za tento tým několik soutěží ještě odjede. Vše jsou ale spekulace. Pojďme se blíže podívat jaká auta a jaké jezdce uvidíme ve WRC 2008.

Citroën Total WRT  - st. č.1,2

Jezdecká sestava Citroënu se nezměnila. Může se zdát, že mistr světa Loeb ztratil velkého konkurenta v podobě Marcuse Gronholma, ale rostou mladí.  Daniel Sordo ukázal ve druhé polovině sezóny, že může velmi dobře krýt záda Loebovi, a zároveň pravidelně získává body pro tým. Nářadím nadále zůstává Citroën C4 WRC. Oba jezdci již testovali jak na Švédskou rally tak i na blížící se Monte Carlo.

BP FORD Abu Dhabi WRT – st. č. 3,4,19

Po odchodu Marcuse Gronholma Ford vsadil na dravé mládí. Na místo týmové jedničky se posunul Mikko Hirvonen, který byl i Marcusovi statnou oporou. Ukázal také, že dokáže v rally vítězit a dokonce i porážet Loeba. Pro mne je tento jezdec černým koněm sezóny 2008. Na post týmové dvojky byl nominován Jarri Matti Latvala. Zcela po zásluze. Na Britské rally, nebýt problémů v páteční etapě, by mu po získaných časech ve druhé a třetí etapě patřilo místo v TOP 5. Třetím mužem Fordu je Khalid Al-QASSIMI. Pro sezónu 2008 má potvrzených 10 startů ve světovém kolotoči.

SUBARU WRT – st.č. 5,6,?

U Subaru nedochází k zásadním změnám. Zůstává Nor Petter Solberg, dvojkou Chris Atkinsona. Třetí auto nebude pilotovat Xavi Pons. Nejspíše jej neuvidíme ani v jiném voze. Loňská sezóna nebyla vůbec dobrá. Tým ztrácel na soupeře kde mohl. Na svět však přišla informace, že chystají nové auto. Tým potvrdil, že je tomu tak. Nová Impreza N12 WRC by měla vyjet v květnu tohoto roku. Začátek sezóny tak jezdci absolvují s vylepšenými Imprezami z loňska.

STOBART WRT – st.č.7,8,14,16

Tento tým, který v celkovém hodnocení týmů byl málem třetí, doznal změn. Do světového rally se vrací temperamentní Ital Gigi Galli, s podporou Pirelli. Pojede kompletní sezónu. V týmu bude celou sezónu pokračovat Henning Solberg. Vzrůstající tendenci mají i výsledky Mathew Wilsona, který rovněž potvrdil celou sezónu. Překvapením ve fázi spekulace je účast Francoise Duvala s vozem Ford Focus WRC 06. Nicméně ten má zatím jistý start jen na Monte Carlu.

MUNCHI´S FORD WRT – st.č. 9,10

Jezdecká sestava nezměněna, Frederico Willarga pojede kompletní šampionát. Luis Peres Compac potvrdil jen některé soutěže. Nejspíše Argentina, Mexico a o dalších se uvidí. Vozy zůstávají nezměněny.

SUZUKI SHELL WRT – st.č. 11,12

Po nevýrazných výsledcích z posledních dvou podniků loňské sezóny, se jak všichni očekávají začne u suzuki blýskat na lepší časy. Nové jezdecké složení, Toni Gardemeister  a Per Gunar Anderson. Prvně jmenovaný má velké zkušenosti s vozy WRC, druhý jmenovaný se bude nejspíše učit a hlavně sbírat body pro tým. Nové auto SUZUKI SX4 WRC už pilně testují jak ve Francii tak i ve Švédsku. Je to potřeba, jelikož auto ještě stále má co vylepšovat. Přes vánoční svátky se auto obléklo do nového žlutobílého kabátu. Suzuki SX4 WRC zůstává od loňska nevylepšeno, a stále se zkouší, aby v Monte Carlu bylo vše tak jakmá být a aby to nebyla ostuda. Jinak o technických informacích o novém přírůstku do rodiny WRC budeme informovat.

PH SPORT - ?,?

Před Vánocemi se objevila zpráva, že mladý Conrad Rautenbacha absolvuje celou sezónu 2008 za volantem vozů Citroën z PH Sportu. Postupně vyšlo na jevo, že začne s XSAROU WRC a po Švédsku bude mít k dispozici  C4 WRC. Dvojkou týmu měl být Urmo Aava, ale spekuluje se o nedostatku peněz na Citroën PH Sportu. Jiná zpráva uvádí, že právě Estonec by měl být trojkou Citroënu ve Švédsku.

Další jezdci

Francois Delecour (FRA)
Návrat legendy.  Peugeot 307 WRC mu připraví Bozian. Je přihlášen na Monte Carlo. O dalších startech ještě není rozhodnuto.

Nasser Saleh Al-Attiyah (Q)
Po zrušení Rally Lisabon Dakar si dá dvoutýdenní dovolenou a pak hned startuje v asijsko pacifickém mistrovství. Pro letošní rok se bude účastnit PCWRC, ale za odměnu se zúčastní skoro domácí Rally Jordán se Subaru WRC.

Jean-Marie Couq (FRA)
Od Bozianu zakoupil Peugeot 307 WRC.(ex Henning Solberg 2006). Bude se účastnit Rally Monte Carlo, to je potvrzené. Pak nejspíše ještě asfaltových podniků WRC.

Daniel Carlsson (SWE)
Určitě absolvuje domácí Švédskou rally za volantem Peugeotu 307 WRC, se kterým Delecour pojede Monte Carlo. Tým Bozian Racing .

Andreas Mikkelsen (NOR)
Jak jsme již informovali po Irské rally, tým koupil tři vozy Ford Focus WRC 06. Mladíček hned jeden v Británii pomačkal, ale pro letošní sezónu pojede sedm až devět vybraných podniků. Ještě není nic potvrzeno, neboť tento velmi talentovaný jezdec má školní povinnosti.Tým RAM Sport.

Manfred Stohl (AUS)
Po letošní ne zrovna povedené sezóně, kdy ještě navíc přišel o hlavního sponzora v podobě ÖMV (plánovaný odchod z automobilových soutěží), se ještě neví co ambiciózní Rakušan pojede. Necháme se překvapit, ale patrně to budou jen vybrané soutěže.

Tolik zatím o jezdcích a technice, kteří se zúčastní v letošní sezóně MS. Letošní sezónu můžeme klidně nazvat hon na Loeba. O dalších jménech, která zde nejsou, budeme informovat. Rovněž o technických novinkách budeme informovat. Pokud jsem na někoho zapomněl, tak využijte naši diskusi, a připomeňte, rádi přijmeme podnětné komentáře a upozornění.
Vytisknout

Diskuze: Kdo prožene jaký vůz WRC v sezóně 2008?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Loga

Nad letošní Safari rally visí otazník

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud