Jelínek se potápěl + onboard video nehody

iAdam, 5. května 2008, 20:57 Google+

Zlínský jezdec Jan Jelínek zažil na Rallye Český Krumlov pořádně ožehavé chvíle, když visel ve svém Evo IX hlavou dolů v kabině zaplněné vodou. Podařilo se nám zachránit utopený on-board záznam – podívejte se i na video.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jelínek, Jan

Jelínek, Jan | foto: Tureček, Pavel

Sdílejte článek

Rallye Český Krumlov přivítala závodníky i fanoušky MMČR tradiční krásnou atmosférou, pěknými tratěmi a proměnlivým počasím, které slibovalo atraktivní podívanou a mnoho zajímavých situací. Jan Jelínek s Miroslavem Kotěnou v barvách AUTOLINE Rally Teamu si však letošní soutěž vůbec nestihli vychutnat. Skončila pro ně totiž velmi rychle za poměrně dramatických okolností.

V první polovině úvodní rychlostní zkoušky celé rally to přitom ještě vypadalo slibně. Mezičas změřil posádce druhý nejrychlejší průjezd, ale cíle RZ1 se už Honza Jelínek nedočkal.

"Začali jsme v trochu vyšším tempu, ale ani mi nepřišlo, že bychom byli nějak extra rychlí. Až později jsem se dozvěděl, že jsme byli na mezičase druzí a rozjeté to tedy bylo slušně. Pak ale přišlo jedno rychlé dobrždění do levé před mostem a auto šlo najednou ven. Byl tam klouzavý asfalt, asi i nějaký písek, a přestože jsem se to nějak snažil udržet na cestě, auto nereagovalo a moc se mi nedařilo. To koneckonců můžete vidět i na videu. Trefili jsme levým předkem zábradlí a podivně nás to i v menší rychlosti nakoplo přes střechu do vody. Skončili jsme v potoce hlavou dolů trochu víc naklonění na mojí stranu. Asi přes zadní okno se nám tam snad ve vteřině navalila voda a v první chvíli jsem se vůbec nemohl dostat ven. Dvakrát jsem se pořádně napil, než mi naplno došlo, že jsem opravdu pod vodou. A navíc na mě spadl Mirek, kterému se podařilo odepnout pásy dřív. Já se mezitím rozepnul taky, ale pořádně nadechnout jsem se mohl až když Mirek otevřel své dveře a povylezl o kousek ven. Pak už jsem se mohl dostat na vzduch i já a trochu se z toho vzpamatovat," vzpomíná na dramatické chvíle zlínský jezdec a pokračuje už s lehkým úsměvem: "V autě jsme navíc utopili mobil, takže pro zavolání o pomoc a vytáhnutí devítky z potoka jsem si musel telefon půjčit od jednoho z ochotných diváků, kteří naštěstí byli kousek od nás. Nejlepší je, že v tu chvíli jsem si stejně nemohl vzpomenout na žádné číslo nikoho ze servisu nebo známých, komu bych zavolal."

On-board video z celé RZ1 zde

(některá místa ke konci záznamu jsou poškozena díky pobytu on-board kamery ve vodě)

Vůz nakonec museli z potoka po skončení RZ vytáhnout jeřábem hasiči, kterým by tímto chtěl tým velmi poděkovat za pomoc. Plný rozsah poškození závodního speciálu ještě není přesně znám, protože svou roli bude hrát pobyt velké části "evo devítky" ve vodě.


TZ: AUTOLINE RALLY TEAN - WWW.JANJELINEK.CZ
Vytisknout

Diskuze: Jelínek se potápěl + onboard video nehody

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Český Krumlov (CZE)

Grossův pohár krumlovským

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud