Přípravy a popis Rallye Světlá 2008

Martin Zehnal, 26. září 2008, 17:02 Google+

Pořadatelé Rally Světlá 2008 dnes vydali první tiskovou zprávu k jejich podniku. Ten se uskuteční ve dnech třetího a čtvrtého října. O úvodní tiskovou zprávu se postaral sám ředitel rally, pan Zdeněk Secký.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Světlá (CZE)

Rally Světlá (CZE) | foto: Zehnal, Martin

Sdílejte článek

Vážení sportovní přátelé a přátelé motorismu, dovolte mě, abych Vás informoval o 7. ročníku Rallye Světlá, které se pod záštitou města Světlé nad Sázavou zapisuje neodmyslitelně do sportovních kalendářů a ročně přiláká na Vysočinu diváky z celé naší vlasti.

Jsem potěšen, že můžu spolu s pořadateli připravit závod, který prověří řidičské umění pilotů a divákům přinese hodnotný sportovní zážitek.

Do letošního ročníku Volného Poháru ČR je přihlášeno celkem šest soutěží. Při šesti zařazených soutěží se však bude jeden nejhorší výsledek škrtat.

Ale pojďme se seznámit s Rallye Světlou. Seznamovací jízdy jsou naplánované na čtvrtek 2. 10. do 22.00 hodin a na pátek 3. 10. dopoledne. Jezdci musí používat pouze tréninkové vozy a musí dodržovat zákon o silničním provozu bez výjimky. V horním rohu čelního skla budou tréninkové vozy označeny soutěžním číslem. V pátek 3. 10. od 9.00 hodin bude současně probíhat i technická přejímka soutěžních vozů. Technická přejímka a servisní zóna (parkoviště) bude ve Světlé nad Sázavou. V zóně bude umístěno sociální zařízení a stánek s rychlým občerstvením pro soutěžní týmy a pro diváky.

Slavnostní start první etapy je naplánován na pátek 3.10. První ostrý vůz odstartuje v 17.55 hodin ze servisu. Po pětiminutovém přejezdu čeká posádky slavnostní start z Náměstí Trčků z Lípy. Posádky budou „odmávnuty“ praporem se znakem města. Pro slavnostní start přislíbili účast zástupci města a sponzorů.

První etapa včetně přejezdů je pro 7. ročník Rallye Světlá pozměněna. Z náměstí odjíždějí jezdci na první rychlostní zkoušku Světlá – Dolní Město, která měří 7,65 km. Jako typ pro diváky uvádím levé ostré odbočení z úzké silnice před Loukovem. Na toto místo se dostanete od Dolního Města před uzavřením tratí. Po dojetí do cíle v Dolním Městě pokračují jezdci na start RZ Olešnive - Malčín. Trať měří 11,72 km a za zmínku stojí levé odbočení po „maximálce“ před Lučicí a neodmyslitelné místo pro tuto soutěž – kaplička v Přísece u Světlé nad Sázavou. Po těchto dvou zkouškách zajíždějí piloti do servisní zóny ve Světlé nad Sázavou a první etapa pro ně končí.

Do druhé etapy v sobotu odjíždí první ostrý vůz ze servisu v 7,50 hodin. Přejezd přes startovní rampu na Náměstí Trčků z Lípy absolvuje v 8,00 hodin. Třetí rychlostní zkouškou je úsek mezi obcí Olešnice a Pohleď přes Příseku. Zkouškou budou jezdci projíždět stejně jako v nočním průjezdu. Na této trati je postaveno celkem 6 zpomalovacích retardérů. Cíl bude před obcí Malčín.

Přejezd na další RZ vede přes Ledeč nad Sázavou do obce Koňkovice. Zkouška startuje za obcí směrem na Meziklasí, měří 7,09 km. Za obcí Meziklasí odbočují jezdci na úzkou obecní silničku na Loukov. Při vjezdu na hlavní silnici jsou zpomaleny retardérem. Toto místo je každoročně velmi zajímavé pro fotografy a kameramany. Dále jezdci projíždějí přes Dobrou Vodu Lipnickou a po odbočení v obci Rejčkov je čeká po 500 m cíl.

Přejezd na poslední zkoušku ze sekce vede přes Kaliště a Proseč na Dolní Město.

RZ Dolní Město - Světlá ve své délce 6,13 km nabízí zajímavou podívanou. Kilometr po startu čeká jezdce ostré pravé odbočení před obcí Meziklasí. Následuje technická pasáž při klesání před obcí Františkodol. Tuto zkoušku již absolvovali jezdci včera večer v opačném směru. Průjezd obcí Lipnička je zpomalen retardérem. Cíl je přímo na horizontu před Světlou a některé vozy zde doslova létají vzduchem. Posádky pokračují přes náměstí do servisu. Zde mají pouze 30 minut na opravy a seřízení vozů.

Po odjezdu ze servisu následuje tzv. seskupení přes rampu na náměstí. Pokud vozidlo odstoupí pro havárii nebo technickou poruchu vznikají mezery. Protože jezdci startují po minutě, seskupením se zaplňují tyto mezery, aby pro vás diváky pokračovali jezdci stále po minutě.

Po průjezdu přes rampu čekají jezdce ještě dvě sekce (okruhy) tak jak je již absolvovali.

Dojezd do cíle celé soutěže je na náměstí a vyhlášení vítězů a předání cen proběhne v 18,00 hodin za účastí zástupců města a sponzorů.

Pro občany kterých se týkají uzávěry RZ bude vždy po průjezdu startovního pole trať otevřena pro běžný provoz a zpětně zase zavřena uzavíracím vozem.

Dovolte mě, abych touto cestou poděkoval všem sponzorům, bez kterých by byla celá akce prakticky nemožná. Děkuji městským a obecním úřadům, Policii ČR, Městské policii, Hasičům, zdravotnickým zařízením, lékařům, technickým pracovníkům, pořadatelům a všem nejmenovaným, kteří se podíleli na přípravách a průběhu Rallye Světlá. Vám divákům děkuji za to, že se budete řídit pokyny pořadatelů a příslušníků Policie. Svou kázní přispějete k bezpečnému průběhu soutěže. Buďte ohleduplní k přírodě, neničte úrodu, neodhazujte odpadky a dokažte, že patříme k vyspělým kulturním národům. Rozhodčím přeji přesné rozhodování a měření, soutěžním posádkám šťastný dojezd do cíle a co nejlepší umístění. Pamatujte, že na každého z Vás doma někdo čeká. Nashledanou příští rok na dalším ročníku Rallye Světlá.

Zdeněk Secký – ředitel Volného poháru České republiky

Tisková zpráva Rally Světlá 2008

Vytisknout

Diskuze: Přípravy a popis Rallye Světlá 2008

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Urban, Pavel

Pavel Urban v Pardubicích s novým mitfárou

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud