Rally Dakar 2013: Mini a Peterhansel opět ovládli Dakar

iM2, 7. ledna 2013, 17:05 Google+

AKTUALIZACE PO 14. ETAPĚ; Od 5. do 20. ledna 2013 je připravena na účastníky legendární soutěže letošní Rally Dakar. Posádky letos startují z peruánské Limy a cíl je čeká 20. ledna v Argentině.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Peterhansel, Stéphane - Cottret, Jean Paul

Peterhansel, Stéphane - Cottret, Jean Paul | foto: X-raid

Sdílejte článek

14. etapa:

47letý Peterhansel oslavil další, svůj již 11. triumf, na Dakaru. Jezdec Mini měl nakonec v cíli náskok před druhým De Villiersem s Toyotou 42 minut. Francouz dnes již nic neriskoval a zajel 9. čas. Vůbec celý tým X-Raid může slavit. V nejlepší pětici jsou hned 4 jejich vozy. Třetí místo nakonec získal Rus Novitskiy s Mini, který vyhrál souboj o poslední podiové umístění se svým kolegou Nanim Romou. Španěl vyhrál dnešní poslední speciálku. Se starším BMW X3 CC do cíle dojel na pátém místě Orlando Terranova, který byl dnes těsně druhý. 

Také u Toyoty panuje spokojenost, Giniel de Villiers se oproti loňsku posunul o jednu příčku výše a získal 2. místo v cíli. Až v poslední etapě se do nejrychlejší desítky celkového pořadí protlačil druhý zástupce týmu Alvarez. Ten dnes zajel třetí čas a předstihl i kolegu De Villierse. Etapu otevíral Robby Gordon, který zajel 6. čas, celkově obsadil 14. příčku. 

"Druhé místo je pro nás něco jako vítězství. Už vloni jsme překonali naše očekávání. V to, že překonáme loňské třetí místo, jsme ani nedoufali. Letos byla konkurence ještě silnější jak vloni. Nepřijeli jsme sem v roli favoritů. Opět jsme získali větší důvěru ve vůz. Náš tříletý program tedy začal velmi dobrými výsledky, už se těšíme na další ročník Dakaru," říká v cíli De Villiers.

"Tohle je velmi speciální moment. Po 15 dnech plných soutěžení, napětí a stresu dojet do cíle. Pořád vzpomínám na Jeana-Claude Oliviera (bývalý šéf Yamahy, ponz. red.), který minulý týden zemřel. To on mě k tomu všemu [Dakaru] přivedl. Druhý týden byl velmi obtížný, chtěl bych mu toto vítězství věnovat. Takový závod se nikdy nevyhrává na startu. Tým pracoval skvěle, neměli jsme nejmenší technické problémy," nezapomněl pochválit Mini a tým X-Raid vítěz Stéphane Peterhansel.

Výsledky po 14. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
38:32:39  ---
    2.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota 
 
  +42:22  
    3.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +1:28:22
    4.    Roma - Perin
  Mini
  +1:36:43
    5.   Terranova - Fuiza
  BMW
  +1:49:10  
    6.   Sousa - Ramalho
  Great Wall
  +2:38:16
    7.    Chabot - Pillot
  SMG 
  +3:18:05
    8.   Chicherit - Garcin
  SMG
  +3:27:44
    9.   Thomasse - Larroque
  Buggy
  +4:35:32
   10.   Alvarez - Graue
  Toyota
  +4:45:48


13. etapa:

Předposlední etapu na Rally Dakar 2013 vyhrál Robby Gordon, jinak ale na této etapě, která vedla z Copiapa do La Sereny nedošlo k žádným výrazným změnám v pořadí. Stéphane Peterhansel si na čele užívá velkého náskoku a soutěž v klidu dojíždí. Dnes několik minut ze svého náskoku sice ztratil, ale i tak vede o více jak 44 minut před Ginielem de Villiersem na Toyotě Hilux a od jeho už jedenáctého vítězství na Dakaru ho dělí už jen 626 km. 

Do páteční etapy vyrazilo už jen 93 účastníků z kategorie automobilů. Po 90 km spojovačce se jela 441 km dlouhá měřená vložka. Asi třetina z ní byl v dunách v poušti. Trať byla ale rozdělena, když po 246 km byl 61 km přejezd a pak se pokračovalo v ostrém tempu. Na trať sice vyrážel jako první Nani Roma s Mini, nicméně již od prvního waypointu si to o vítězství rozdával jezdci týmu X-raid Orlando Terranova, Stéphane Peterhansel, Giniel de Villiers s Toyotou a Robby Gordon s Hummerem. Roma čekal na kolegu Peterhansela, aby jel za ním a vpřípadě problémů mu pomohl. To stálo Španěla 3. místo, na které se vrátil kolega Novitskiy.

"Chtěli jsme tuto etapu zvládnout bez větších problémů. I tak bylo v autě hodně stresu, když jsme projížděli prvními dunami. Později jsme zase poslouchali motor a další jiné zvuky. Nešli jsme do žádného rizika a ztratili jen několik minut. Díky tomu jsme si mohli udržet naše vedení. Byly tam nějaké velké duny, ale nic kde bychom se zasekli," řekl Stéphane Peterhansel.

"Bylo to hodně těžké, to jsme ale očekávali. Na dvou dunách jsme museli zastavit a znovu začít, abychom dunu vůbec přejeli. Ale jinak šlo vše podle plánu. Naše Toyota Hilux jede skvěle a ukázala svoji spolehlivost ve všech terénech. Dnes to nebyla etapa, ve které byste útočili. Už je před námi jen jeden den a my chceme v klidu dojet do cíle na druhém místě," řekl Giniel de Villiers. 

Výsledky po 13. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
36:44:46  ---
    2.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota 
 
  +44:38  
    3.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +1:29:31
    4.    Roma - Perin
  Mini
  +1:40:26
    5.   Terranova - Fuiza
  BMW
  +1:52:40  
    6.   Sousa - Ramalho
  Great Wall
  +2:38:40
    7.    Chabot - Pillot
  SMG 
  +3:02:25
    8.   Chicherit - Garcin
  SMG
  +3:29:22
    9.   Thomasse - Larroque
  Buggy
  +4:31:49
   10.   Garafulic - Picard
  Mini
  +4:45:58


12. etapa:

Na dvanácté etapě letošní Rally Monte Carlo si připsal již třetí nejrychlejší čas Nani Roma s Mini. Tato etapa z Fiambaly do Copiapa, která měřila 319 km, nepřinesla žádné změny v průběžném pořadí. Vítězství si připsal Nani Roma před Robbym Gornodem. Třetí byl Giniel de Villiers, který se svoji Toyotou Hilux získal na vedoucího Peterhansela asi minutu a půl. Nicméně jeho ztráta v průběžném pořadí je stále přes 50 minut. 

Dnes jezdci opustili Argentinu a přes horský průsmyk v Andách zvaný Paso San Francisco (přes 4700 metrů nad mořem) se dostali do Chile. Etapa dále vedla po prašných kamenitých cestách. Trať otevíral díky vítězství v 11. etapě Gordon s Hummerem. Ještě na 169. kilometru Američan vedl před Peterhanselem, Romou a De Villiersem. Problémy měl dnes Chicherit s Buggy SMG, na 121. kilometru ho postihly problémy s hnací hřídelí. Posádce se je ale podařilo vyřešit, a tak mohli pokračovat.

De Villiers byl třetí, nicméně na vedoucího Peterhansela už ztrácí více než 50 minut. Francouz podle svých slov zkraje etapy ztratil zhruba 10 minut, když zůstal zaseklý na jedné z dun. Nakonec se mu podařilo tuto ztrátu téměř vymazat a v cíli byl 4.

Výsledky po 12. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
32:50:02  ---
    2.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota 
 
  +50:21  
    3.   Roma - Perin
  Mini
  +1:31:06
    4.    Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +1:34:06
    5.   Terranova - Fuiza
  BMW
  +2:01:50  
    6.   Sousa - Ramalho
  Great Wall
  +2:39:46
    7.    Chabot - Pillot
  SMG 
  +3:03:11
    8.   Chicherit - Garcin
  SMG
  +3:42:51
    9.   Errandonea - Debron
  SMG
  +4:14:26
   10.   Olholm - Aston
  Toyota
  +4:29:11


11. etapa:

Jedenáctá etapa Rally Dakar musela být přerušena kvůli silným dešťům. Druhý týden letošní Rally Monte Carlo ovlivňují silné deště. Poté, co musela být přerušena již osmá etapa, tak musela být i dnešní etapa z La Riojy do Fiambala rozdělena. Už v úterý večer byl měřený úsek zkrácen o 30 km na 191 km. S tím neměli problémy jen jezdci ze špičky mezi motocykly, čtyřkolkáři už ano. Pak na trati vyrazila auta a spustil se silný déšť. 

Spousta řečišť se rozvodnila a stala se tak nepřebroditelnými. Vedení závodu se tak rozhodlo pro přerušení po waypointu 1, což se týkalo i kamonů. V oficiální prohlášení od pořadatelů stálo: "Důvodem je rozvodnění Rio Grande na 69. a 85. km, které dnešní etapu křižuje. Speciálka tak z bezpečnostních důvodů musí být pro auta i kamiony přerušena. Ze sportovních důvodů tak bere ředitelství závodu jako refernční výsledky z prvního waypointu jak pro auta tak i pro kamiony. Pro motorkáře a quadisty platí výsledky v cíly. Všichni, kteří těchto bodů nedosáhli, dostanou přiděleny časy z waypointu 1 nebo cíle jako poslední z jejich kategorie."

Mezi automobily byl na waypointu 1 nejrychlejší Robby Gordon s Hummerem, druhý byl Ronan Chabot se svojí SMG buggy (+38 sekund). Třetí byl Lucio Alvarez na Toyotě (+1 minuta 47 sekund), pak byli Bernard Erradonea na buggy SMG, Giniel de Villiers (Toyota) a Stéphane Peterhansel (Mini). 

Gordon, Peterhansel, Roma a de Villiers za tímto mezičasem pokračovali, ale byli vedením závodu zastaveni. Vzhledem k velkému náskoku Peterhansela na špici průběžného pořadí tak nedošlo na čele mezi automobily k žádné změně. "Každý den nás posouvá blíže k cíly. Je důležité, že jsme dokončili všechny etapy bez chyb. To nás přibližuje podiu," říká Stéphane Peterhansel. "Pro nás to nebylo tak špatné, ale jeli jsme v klidu. Byli jsme u toho opatrní, kam nasměrujeme naše kola. Chtěli jsme se vyhnout tomu, že bychom zapadli v některém řečišti."

Výsledky po 11. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
29:07:25  ---
    2.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota 
 
  +51:59  
    3.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +1:26:40
    4.    Roma - Perin
  Mini
  +1:37:09
    5.   Terranova - Fuiza
  BMW
  +2:01:27  
    6.   Sousa - Ramalho
  Great Wall
  +2:35:51
    7.    Chicherit - Garcin
  SMG
  +2:56:15
    8.   Chabot - Pillot
  SMG 
  +2:58:56
    9.   Errandonea - Debron
  SMG
  +3:01:33
   10.   Thomasse - Laroqque
  Buggy-MD-Rally
  +3:44:51


10. etapa:

Německý X-Raid tým si připsal velmi úspěšný den na letošním Dakaru, když svoje první letošní etapové vítězství získal Orlando Terranova s BMW X3 CC a navíc na domácí půdě, v Argentině. Druhý byl Nani Roma a třetí Stéphane Peterhansel. Desátá etapa se tak nesla ve znamení tohoto týmu. 

Na zatáčkovíté trati z Cordoby do La Rioja měly výhodu speciály s pohonem všech čtyř kol. Vydalo se na ní už jen 104 aut. Z bivaku musely posádky ujet 37 km spojovačky a až poté se začalo opravdu závodit, následoval úsek dlouhý 353 km (shodný s motorkáři). Do dalšího bivaku pak museli ujet ještě 243 km spojovací RZ. Trať speciálky vedla po šotolinové cestě s velkými kameny, místy se objevovala vegetace a místy skály. Ve zkoušce tak nerozhodoval jen výkon motoru, ale také trakce a uchlazení brzd. 

Na 64. km vedl Peterhansel, ale ostatní jezdci z X-Raidu nebyli daleko. V průběhu etapy se však na čelo propracoval Terranova. Za BMW a dvojicí vozů Mini byl v cíli Giniel de Villiers, kterému v průběžném pořadí patří po odstoupení Al-Attiyaha druhé místo. Peterhansel na něj tak dnes získal asi 3 minuty. Na čele se tak těší konfortnímu náskoku přes 58 minut. Pátý byl dnes Robby Gordon. 

Výsledky po 10. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
28:12:00  ---
    2.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota 
 
  +52:38  
    3.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +1:08:40
    4.   Roma - Perin
  Mini
  +1:34:04
    5.   Terranova - Fuiza
  BMW
  +1:58,49  
    6.   Sousa - Ramalho
  Great Wall
  +2:35:00
    7.    Chicherit - Garcin
  SMG
  +2:51:23
    8.   Errandonea - Debron
  SMG 
  +3:02:38
    9.   Chabot - Pillot
  SMG
  +3:02:52
   10.    Thomasse - Laroqque
  Buggy-MD-Rally
  +3:26:51


AKTUALIZACE k 9. etapě: Ještě v neděli, během volného dne, byl Nasser Al-Attiyah nejvážnějším rivalem Peterhansela v boji o celkové vítězství na 35. ročníku Dakarské rally. V pondělní etapě potkaly Katařana technické problém, musel několikrát zastavovat, jednou stál více než hodinu na místě a ze soutěže odstupuje. Na jeho stroji se porouchala vodní pumpa a dobrodružství v Jižní Americe pro něj skončilo. Jeho Buggy v barvách Red Bullu a Kataru jsme na startu 11. etapy již neviděli.

Z jeho týmu, který nasadil do závodu dvě Buggy, tak už nepokračuje ani jedna. Týmový kolega Carlos Sainz musel vzdát také pro technické problémy již po 6. etapě. Nejlepšími jezdci na Buggy jsou tedy teď Francouzi Guerlain Chicherit a Ronan Chabot (oba SMG) na 7., respektive 8. místě.

9. etapa:

V pondělí odstartoval druhý týden vytrvalostí Rally Dakar. Na posádky čekala etapa ze San Miguel du Tucuman do Cordoby. Celková délka byla 852 kilometrů, z toho 593 jich bylo závodních. Jednalo se tak o nejdelší etapu letošního Dakaru. Soutěžní část byla rozdělena na dvě části - první část měřila 226 km a druhá 240 km. Na trať jako první vyrážel Chicherit se svojí SMG Buggy, poté následoval Terranova s BMW a Gordon s Hummerem. Trať byla spíše podobná zkouškám z WRC.

Velké problémy zaznamenal Nasser Al-Attiyah a na celkové vítězství může zapomenout. Naopak tato etapa sedla vozům Mini, z vítězství se radoval Nani Roma (poskočil ze 7. na 4. pozici) a hned za ním byl jeho kolega Stéphane Peterhansel, který si tak upevnil vedení. Celkově už na něj na druhém místě jedoucí De Villiers s Toyotou Hilux ztrácí přes 49 minut.

Zajímavé je 4. místo v etapě pro Gordona s jeho Hummerem, které má stejně jako buggy poháněnou pouze jednu nápravu. Tyto nedunové etapy obecně buggynám moc nesvědčí a jsou lepší pro klasické vozy typu Mini nebo Toyota s pohonem všech kol. Katařan, který do 10. etapy držel 2. místo musel hned několikrát stavět. Na 495 kilometru se jeho Buggy zastavila úplně. Více jak hodinu se auto nepohlo z místa. Veškeré naděje na vítězství jsou pryč. 

"Tato dlouhá etapa vyžadovala dobrou ovladatelnost vozu. Na konci už jsem byl opravu unavený, ale v této části bylo hodně kamenů. Museli jsme proto zůstat koncentrovaní, abychom neprorazili kolo. Udělat defekt nebo poničit zavěšení bylo opravdu jednoduché. Jeli jsme rozumné tempo," říká v cíli Peterhansel. 

"Uff, to byl ale těžký den. Začali jsme dobře. Opět se ukázalo, že na Dakaru není nic jistého. Byla to náročná zkouška, která prověřila techniku. S naší Toyotou jsem velmi spokojený. Držíme druhé místo, což mě velmi těší," říká dnes 5. De Villiers. Chicherit s SMG Buggy dnes ztratil přes půl hodiny a klesl na 7. pozici.

Výsledky po 9. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
24:11:43  ---
    2.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota 
 
  +49:31  
    3.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +56:03
    4.   Roma - Perin
  Mini
  +1:34:16
    5.   Terranova - Fuiza
  BMW
  +2:01,08  
    6.   Sousa - Ramalho
  Great Wall
  +2:13:41
    7.    Chicherit - Garcin
  SMG
  +2:33:52
    8.   Chabot - Pillot
  SMG
  +2:35:22
    9.   Errandonea - Debron
  SMG
 
  +2:35:40
   10.    Thomasse - Laroqque
  Buggy-MD-Rally
  +3:03:22


Volný den:

Dnes je na programu volný den a posádky si tak užívají odpočinku, zatímco na jejich strojích se pilně pracuje.

8. etapa:

Už tak díky dešti zkrácená osmá etapa musela být ve svém průběhu zastavena. V sobotu do průběhu Rally Dakar letos poprvé promluvilo počasí. Díky dešti musela být osmá etapa ze Salty do San Miguelu du Tucuman v Argentině zkrácena a pak došlo k jejímu zastavení. V automobilové kategorii se tak jako etapové výsledky započetli časy z waypointu 2. Pořadatelé se k tomuto opatření odhodlali z důvodu, že část trasy měla vést koryty jinak v tomto ročním období suchých řek, nicméně dnes zde bylo vody až dost. 

Jednalo se o kompletně novou etapu, kterou jezdci z minulých let neznali, a tak byla těžká navigace. Na již zmiňovaném waypointu 2 vedl Nasser Al-Attiyah na své buggy před před Robbym Gordonem na Hummeru o 13 sekund. Poměrně dost na tomto průjezdním bodu ztráceli Stéphane Peterhansel (+2:46) a Giniel de Villiers (+4:34). 

O zkrácení etapy pouze po waypoint 2 se rozhodlo až v době, kdy už některé posádky byly v cíly. Z etapového vítězství se tak krátce radoval Guerlain Chicherid na své buggy. Všichni jezdci ze špičky, kteří dojeli do cíle, zajeli horší čas než on. Pak ale bylo oznámeno, že došlo ke zkrácení etapy. Do cíle totiž po Francouzovi Chicheritovi dojeli pouze Orlando Terranova na BMW X3 týmu X-Raid, Robby Gordon (na defektu), Nani Roma s Mini a Peterhansel (se ztrátou přes 12 minut, která, jak se ukázalo později, naštěstí pro jezdce nic neznamenala). Všichni čekali na Katařana Al-Attiyaha, který ale do cíle už nedojel. Pak přišla zpráva z vedení o neutralizaci části etapy. 

Nasser Al-Attiyah k tomu řekl: "Pro nás šlo vše dobře. Pedál jsme tlačili až na zem. Vše bylo normální. Pak jsme ale dojeli k jednomu řečišti, ale voda dosahovala výšky 3 metrů. Nemohli jsme tu řeku přebrodit. Proto jsme zavolali organizátory. Ti nám řekli, že etapa byla po waypointu 2 neutralizována."

Výsledky po 8. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
17:18:09  ---
    2.   Al-Attiyah - Cruz
  Buggy
  
  +28  
    3.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota
  +45:51
    4.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +50:51
    5.   Chicherit - Garcin
  SMG
  +1:14:55  
    6.   Chabot - Pillot
  SMG
  +1:36:24
    7.    Roma - Perin
  Mini
  +1:38:14
    8.   Errandonea - Debron
  SMG
  +2:05:44
    9.   Terranova - Fuiza
  BMW 
  +2:06:34
   10.    Thomasse - Laroqque
  Buggy-MD-Rally
  +2:25:42


7. etapa:
Dnešní 218 km dlouhá etapa začínala v chilském městě Calama a končila v argentinské Saltě. Peterhansel vyhrál sedmou etapu jen o pouhé vteřiny a připsal si tak letošní druhé etapové prvenství, díky tomuto vítězství také navýšil svůj náskok na druhého Nassera Al-Attiyaha. Katařan ztratil necelé dvě minuty a byl až šestý. Druhý v této etapě byl Guerlain Chicherit (SMG-Buggy) a třetí Robby Gordon (Hummer). Třetí místo si v průběžném pořadí drží i po pátku Giniel de Villiers na Toyotě.

Tato etapa byla poměrně rozmatiná, když jezdci přejížděli Andy a na programu byl i horský průsmyk ve výšce 4975 metrů. To vše dokreslovala malebná scenérie hor. Po tomto přejezdu, který se jel v rámci spojovačky se začalo závodit. Trasa dnešní etapy vedla většinou po nezpevněných cestách, ne v poušti. Na účastníky také čekaly dlouhé rovinky. Průměrné rychlosti tak byly hodně vysoké, tato etapa měla být nejrychlejší etapou (co se průměrné rychlosti týče) letošního ročníku Dakaru. 

Na prvním waypointu byli Chicherit, Al-Attiyah, Gordon a Peterhansel v jedné minutě. Musíme dodat, že během dnešní etapy neměl ani jeden z předních jezdců nějaké velké problémy a o vítězství tak rozhodovaly sekundy. Petrhansel byl se svým Mini v cíly rychlejší o 39s než Chicherid se svoji SMG buggy. Třetí Gordon ztratil jen minutu a osm sekund.

"Spojovací etapa byla hodně dlouhá, jeli jsme v nadmořské výšce více než 4000 metrů. Když jsme dosáhli 4800 m, tak jsme cítili únavu a bolest hlavy, což je v takovéto situaci běžné. Pak začala speciálka a musím přiznat, že prvních 130 km jsem jel naplno. Nezbývalo nic jiného, bylo tam jenom 15 nebo 30 zatáček. V průměru jsme jeli 150km/h. Posledních 90 km bylo ale zajímavých. Bylo tam hodně zatáček s kameny a bylo to hodně technické. Dnes jsme se bavili a najeli nějaké sekundy na Al-Attiyaha," těšil se obhájce titulu, Stéphane Peterhansel.

Nasser Al-Attiyah už v pátek tušil, že dnes ztratí nějaký čas. "Byla to těžká etapa, která našemu autu nesedla. Ale OK, na Peterhansela jsme ztratli jen minutu a 56 sekund. To není žádný problém. Dnes to bylo hodně rychlé, hodně úzké a technické. Odvedli jsme dobrou práci. Teď jsme tady a auto po sedmi dnech funguje skvěle."

"Dnes jsme měřenou zkoušku projeli dobře a překvapivě jsme na dieselové vozy ztratili jen málo. V takovýchto vysokých nadmořských výškách mají výhodu. Ve druhé části zkoušky bylo hodně zatáček a bylo to hodně těsné, bylo to podobné zkouškám v MS v rally. Během etapy se k nám dostala zpráva, že na přejezdu zahynul jeden motorkář. To mě hodně zasáhlo," řekl Giniel de Villiers.

Výsledky po 7. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
16:23:43  ---
    2.   Al-Attiyah - Cruz
  Buggy
  
  +3:14  
    3.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota
  +44:03
    4.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +48:54
    5.   Chicherit - Garcin
  SMG
  +1:17:05  
    6.   Chabot - Pillot
  SMG
  +1:34:51
    7.    Roma - Perin
  Mini
  +1:38:27
    8.   Errandonea - Debron
  SMG
  +2:02:18
    9.   Terranova - Fuiza
  BMW 
  +2:06:38
   10.    Sousa - Ramalho
  Great Wall
  +2:07:29


6. etapa:

Šestá etapa na letošním Dakaru zostřila souboj o čelo, vyhrál ji Nasser Al-Attiyah a stáhl tak náskok vedoucího Stéphana Peterhansela o 8 minut, ten i přesto zůstává více než minutový. Jednalo se o maratonskou etapu z Aricy do Calamy, která vyřadila Carlose Sainze, kterému odešel motor a v soutěži tak již dále pokračovat nebude. Ráno na zbylých 122 automobilových posádek čekalo 192 km spojovačky, pak 229 měřených kilometrů, pak další 96 km přejezd a nakonec 129 ostrých km. Na dva lídry soutěže začíná pomalu ale jistě ztrácet Giniel de Villiers na Toyotě, který dnes dojel šestý ze ztrátou více než 17 minut. 

V nočnímu bivaku se také řešila smutná událost, při které při nočním přesunu ze středy na čtvrtek jednoho z doprovodných aut došlo k nehodě, při které zemřeli dva lidé. 

Posádky dnes poprvé vjely do pouště Atacama, nejsuššího místa na zemi. Dvě třetiny tratě se odjely v písečných dunách. Hned na 75. kilometru uvízl v duchách Nani Roma. Vítěz včerejší etapy dnes otevíral trať a v tomto místě zůstal zasekly zhruba 40 minut. Na stejném místě měli problémy i další, de Villiers zde ztratil také několik minut. O pár kilometrů dál zůstal Jihoafričan zaseklý v dunách opět. O pár metrů vedle uvízli také Carlos Sousa (Great Wall) a Pascal Thomasse (Buggy-MD-Rallye). 

Definitivní konec znamenala dnešní etapa pro Carlose Sainze s Buggy. Španěl výrazně ztratil už ve 4. etapě, nicméně dnes bojoval o etapové vítězství. Na 181. kilometru vypověděl službu v jeho buggy motor a Sainz musel ze soutěže odstoupit. Jeho kolega Al-Attiyah dnes etapu vyhrál a výrazně umazal z náskoku vedoucího Peterhansela s Mini. "Odvedli jsme skvělou práci a jsem rád, že jsme zde. Neudělali jsme žádnou chybu a auto i pneumatiky fungovaly opravdu dobře. Se vším jsem spokojený, pokusíme se i v dalších etapách porážet Peterhansela. Zítřejší etapa by pro nás nemusela být tak dobrá, ale pokusíme se neztratit moc minut. Pojedeme ve vysoké nadmořské výšce, ale ve voze máme dobrý motor."

Druhý v etapě byl Peterhansel: "Dnes jsme v dunách zažili naši první smůlu. Písek byl hodně měkký. Nani nás předjel, ale po několika kilometrech zapadl v díře. To ukazuje, jak je to komplikované. Cesta se pak najednou změnila v rychlou připomínající zkoušky WRC. Bylo velmi pěkné na ni jet. Na konci bylo hodně písku feš-feš a hodně prachu. Často jsme dojížděli pomalejší motorkáře a čtyřkolkáře. Nechtěli jsme ale jít do rizika, tak jsme se drželi zpět." 

Třetí čas na dnešním měřeném úseku zajel Robby Gordon s Hummerem. Američan má však už ztrátu 5 hodin, a tak do bojů na čele už nemá šanci promluvit. Jde mu už jen o umístění v jednotlivých etapách. De Villiers s Toyotou dnes ztratil 17 minut díky problémům, které jsme popisovali výše, v celkovém pořadí se na něj na odstup více než 2 minut dotáhl Novitski s Mini. Jejich souboj o 3. příčku mužeme očekávat v dalších etapách.

 Výsledky po 6. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
14:36:16  ---
    2.   Al-Attiyah - Cruz
  Buggy
  
  +1:18  
    3.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota
  +42:31
    4.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +44:47
    5.   Chicherit - Garcin
  SMG
  +1:16:26  
    6.   Chabot - Pillot
  SMG
  +1:27:52
    7.    Roma - Perin
  Mini
  +1:30:52
    8.   Errandonea - Debron
  SMG
  +1:50:37
    9.   Sousa - Ramalho
  Great Wall
  +2:02:55
   10.    Terranova - Fuiza
  BMW 
  +2:05:55


5. etapa:

Během 5. etapy ztratil jezdec Buggy, Nasser Al-Attiyah, na vedoucího Petterhansela více jak 5 minut a Francouzův náskon na čele tak vzrostl na 9:54. Z vítězství v etapě se však radoval jiný jezdec Mini, Nani Roma. První 4 etapy se postaraly o to, že v soutěži již nepokračuje 22 automobilů a jak upozorňuje sám Peterhansel, mezi nimi vypadli a nebo výrazně ztratili i 3 favorité - Holowczyc (Mini), Gordon (Hummer) a Sainz (Buggy).

Etapa začínala z bivaku v Arequipa a končila v Chilském městě Arica. Měřená část měřila 172 kilometrů. Posádky dnes projeli několika hlubokými kaňony a jelo se také v říčním korytu, zatímco vysoké písečné duny Peru už soutěž opustila. Na 70 kilometru byli Roma, De-Villiers, Sainz, Al-Attiyah, Gordon a Peterhansel v jedné minutě!

V cíli etapy se ze svého letošního prvního etapového vítězství radoval Nani Roma s Mini. Také Sainz (5. čas) a Gordon (3. čas) zajeli pěkné časy, nicméně jejich ztráta už je větší. Al-Attiyah (7. v etapě) musel ostatním čistit trať, protože vyrážel jako první: "Nemáme za sebou dobrý den. V navigaci jsme udělali jednu chybu. Ale jsme v cíli." 

Celkově vedoucí Peterhansel dnes zaznamenal druhý čás: "Nebyla to nejdelší etapa, ale byla těžká. Dojeli jsme Chicherita a po chvilce čekání nám uvolnil cestu. Krásná byla dlouhá jízda v kaňonu. Hodně to tam klouzalo, ale jezdecky opravdový zážitek."

Velké problémy zažil v 5. etapě Chicherit s buggy SMG. Tomu vypověděl službu posilovač řízení a jezdec dojel do cíle etapy uplně vyčerpaný. Francouze dojel a posléze předjel také pozdější vítěz Nani Roma, kterému nicméně ani vítězství v etapě nestačilo, aby se v celkovém hodnocení posunul na 4. příčku. Tu drží značkový kolega Novitski, jejich odstup je však pouhých 12 vteřin: "Bohužel se nám v kaňonu přehřívaly brzdy. Museli jsme je nechat vychladnout. V prachu za Chicheritem jsme ztratili další čas. Poté, co jsme se před něj dostali, jsme ale jeli v dobrém tempu. Dnes mám z toho dobrý pocit," zakončil jezdec týmu X-Raid.

Výsledky po 5. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
10:55:32  ---
    2.   Al-Attiyah - Cruz
  Buggy
  
  +9:54  
    3.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota
  +33:50
    4.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +37:35
    5.   Roma - Perin
  Mini
  +37:43  
    6.   Chicherit - Garcin
  SMG
  +56:34
    7.    Chabot - Pillot
  SMG 
  +1:10:35
    8.   Errandonea - Debron
  SMG
  +1:18:17
    9.   Gadasin - Kuzmin
  G-Force Proto
  +1:31:46
   10.    Thomasse - Laroque
  Buggy MD
  +1:32:46

 

4. etapa:

Dnešní etapa zavedla posádky z Nazca do Arequipa a patřila mezi ty delší. Nasser Al-Attiyah slaví druhé etapové vítězství v řadě a začíná pomalu tlačit na lídra Peterhansela s Mini. Dnes spolu oba jezdci po celý den bojovali, člen týmu Quatar Red Bull nakonec porazil zástupce X-Raidu o 1:17. Celkově ztrácí Nasser na druhém místě 5:16. Smůlu měl dnes Robby Gordon s Hummerem, který skončil v dunách se svým vozem na střeše. 

Rychlostí test měřil 289km, celkem na posádky dnes čekalo 718 kilometrů - v první části měřeného testu se jelo v dunách, poté přišla na řadu velbloudí tráva. Robby Gordon zatroubil k útoku, jenže jeho snahu zhatila nehoda na 29. kilometru speciálky. Auto skončilo na střeše, posádka zůstala nezraněna, nicméně sen o vítězství se rozplynul. Otočení vozu trvalo přes hodinu. V dalším průběhu se přidaly problémy technického rázu a Hummer nabral ztrátu přes 5 hodin.

Dalším smolařem dne je, po včerejšku 3., Lucio Alvarez s Toyotou Hilux. Ten kvůli technickým problémům na voze zůstal v dunách stát na více než hodinu. Problémy s elektronikou se ani dnes nevyhnuli Carlosu Sainzovi. Španěl nejenže ztratil 20 minut, ale komisaři mu zpět přičetli čas ztracený ve 2. etapě při, podle jeho slov, problémech s GPS (viz AKTUALIZACE pod tabulkou). 

Po celý den udávala tempo na čele trojice Al-Attiyah/Peterhansel/De Villiers. "Zkraje dne bylo těžké vést celé pole v dunách. Teď jsme ale naštěstí bez problémů v cíli, čas je také dobrý, takže jsme rádi. Zítra ale na nás čeká terén, který buggynám obecně moc sedět nebude. Asi ztratíme nějaký čas, ale to by se v Chile mělo opět změnit. Díváme se dopředu, Peterhansel není daleko," říká Nasser Al-Attiyah.

"Teď se soustředíme na naši pozici, snažíme se vyvarovat navigačních a jezdeckých chyb. Zatím jsme neměli žádné technické problémy, což je super. Po dnešku odpadl další rival, po Holowczycovi se dnes svou chybou vyřadil také Robby Gordon. Nechtěl bych takto skončit, je to otázka taktiky. Musíte vědět, kde se držet zkrátka a kde můžete jít do rizika," říká Stéphane Peterhansel. "Dnes to byla zcela určitě zatím nejtěší etapa. V etapě bylo téměř vše - duny, kamení, velké díry. Jsme rádi za tento výsledek. Dirk odvedl při navigaci skvělou práci. S nastavením vozu jsem také spokojen," zakončil De Villiers.

Výsledky po 4. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
9:04:29  ---
    2.   Al-Attiyah - Cruz
  Buggy
  
  +5:16  
    3.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota
  +33:22
    4.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +33:48
    5.   Roma - Perin
  Mini
  +39:06  
    6.   Chicherit - Garcin
  SMG
  +42:32
    7.    Chabot - Pillot
  SMG 
  +59:30
    8.   Errandonea - Debron
  SMG
  +1:04:54
    9.   Gadasin - Kuzmin
  G-Force Proto
  +1:22:07
   10.    Thomasse - Laroque
  Buggy MD
  +1:23:56

 

AKTUALIZACE ke 3. etapě: Na konto Carlose Sainze byla opět přičtena časová penalizace, kterou mu pořadatelé včera odmazali. Podle názoru pořadatelů fungovala GPS během druhé etapy ve španělově voze bez problémů. Díky tomu se jezdec propadá na 10. místo. Protest týmů X-Raid a Toyota tak byl úspěšný. Sainz ztratil druhý den přes 20 minut kvůli tomu, že podle jeho slov nefungoval systém GPS v jeho voze. Sainz se snažil projet několikrát kontrolním bodem, nicméně systém ani jednou nezaznamenal, že by zde Carlos byl, a tak nakonec pokračoval v etapě dál. V nědělním bivaku se vedly živé diskuse o tomto problému, nakonec byla časová ztráta od jeho času smazána.

Díky tomu se posádka quatarské buggy dostala na čelo nejen etapy, ale také celkového hodnocení. Jenže hned několik konkurenčních týmu podalo proti tomuto rozhodnutí ředitelství soutěže protest. Poměrně dlouho se pořadatelé radili, co s tím, až v půlce dnešního dne oznámili, že jezdci přičítají čas opět na jeho konto. 

Podle jejich slov po dlouhých debatách s ředitelem závodu a technickým partnerem došli k závěru, že navigace GPS ve voze s číslem 303 fungovala, jak měla. Vítězem druhé etapy se tedy zpětně stává Peterhansel. Sainz se propadá v celkovém hodnocení na 10. příčku.

3. etapa:
Dnešní třetí etapa opět pořádně zamíchala pořadím Rally Dakar 2013. 243 km dlouhou zkoušku z Pisca do Nazcy nejrychleji projel Nasser Al-Attiyah na buggy, jeho týmový kolega ale ztratil půl hodiny a propadl se průběžným pořadím. Španěl do dnešní etapy po včerejších problémech s GPS a kontroverzním odečtení času startoval jako první. Do čela se tak dostal Stéphane Peterhansel s Mini týmu X-Raid. Francouz byl v pondělí třetí, když druhé místo obsadil Robby Gordon. 

Na účastníky dnes čekala nejtěžší část v první třetině zkoušky, když se zde nacházely velké duny, které představovaly vývzu jak pro jezdce, tak i pro navigátory. Na 23. km se tak vytvořilo jedno velké parkoviště, když zde uvázlo asi 10 aut. Byl mezi nimi i Tim Coronel, což je bratr jezdce WTCC, Toma. Na 40. km havaroval Krzystof Holowczyc a museli k němu doktoři. Dle prvních informací by měl mít jezdec týmu X-Raid poraněná záda a žebra. Na 95. km ztratil několik drahocenných minut i Guerlain Chicherit, který doposud patřil mezi nejrychlejší.

Ztratila dnes i posádka Giniel de Villiers a Dirk von Zitzewitz na Toyotě Hilux, když mezi druhým a třetím Waypointem nechala díky navigační chybě asi 20 minut: "Dnešní den byl pro nás zklamáním. V dunách jsme přehlédli pořadatele, který ukazoval správný směr. Místo toho jsme sledovali stopy nějakých motorkářů, kteří jeli všichni špatně. Díky tomu jsme v dunách najeli 15 km navíc." Na průběžné třetí místo se dostal Lucio Alvarez v Toyotě Hilux týmu Overdrive.

Výsledky po 3. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
5:34:26  ---
    2.   Al-Attiyah - Cruz
  Buggy
  
  +6:33  
    3.   Alvarez - Graute
  Toyota
  +18:11
    4.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +21:10
    5.   Sainz - Gottschalk 
  Buggy
  +21:16  
    6.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota  
  +30:22
    7.    Roma - Perin
  Mini 
  +32:56
    8.   Terranova - Fuiza
  BMW
  +35:13
    9.   Errandonea - Debron
  SMG
  +38:32
   10.    Chabot - Pillot
  SMG
  +39:40

 

AKTUALIZACE ke 2. etapě:  Sainzovi byl odečten čas, který včera ztratil díky nefuknční navigaci a dostává se do čela. Nicméně proti tomuto rozhodnutí komisařů se už zvedla vlna kritiky, když například německý tým X-Raid v čele s před změnou výsledků vedoucím Peterhanselem podal protest. Posádka s buggy Qatar týmu měla včera, stejně jako mnoho dalších, problémy s Waypointem na 74. km a ztratila tam hodně času. Podle ASO (pořadatel) za tímto problémem je ale chyba v obou GPS navigacích posádky. 

Tyto navigace mají zajistit, že všechny Waypointy budou v navigacích zaznamenány. "Třikrát jsem kolem toho místa projel, ale nic se nestalo. A tak jsem jel pryč," řekl Carlos Sainz. Pořadatelé se tak rozhodli a posádce z času odečetli 21 minut. Převzdali tak průběžné vedení v soutěži před vítězem včerejší etapy, Stéphanem Peterhanselem. 

Proti tomuto rozhodnutí však podalo několik týmů včele s X-Raidem a Toyotou protest. Dle prvních zjištění GPSky na inkriminovaném místě fungovaly. Pokud tomu tak opravdu je, tak by jejich protest měl velkou šanci na úšpěch. Konečné rozhodnutí by mělo padnout v pondělí večer (místního času). Dirk von Zitzewitz, který v Toyotě Hilux naviguje Giniela de Villierse, se celé situaci poměrně diví: "Vše to vypadá hodně komicky. Timo [Gottschalk - navigator Sainze] mi řekl, že Waypoint dostal dost pozdě."

Zatímco Sainz se tak zatím dostává do čela, tak jeho kolega, Katařan Nasser Al-Attiyah, se propadl, když od pořadatelů dostal hodinovou penalizaci za neprojetí jednoho z Waypointů. Avšak i Nasser si ihned v cíly druhé etapy ztěžoval na svoje GPSky.

2. etapa: 
Druhou etapu, která startovala i končila v peruánském Piscu, vyhrál loňský vítěz, Stéphane Peterhansel a ujal se tak vedení. Tato etapa byla prvním těžkým testem a opravdovým indikátorem rozložení sil. Na posádky čekalo jedno velmi těžké místo na 75. měřeném kilometru, kde byla opravdu velká duna a spousta z nich s ní mělo problémy. Na druhé místo se dostal Giniel de Villiers a jeho ztráta je pouhých 2 minut a 38 sekund. Právě okolo této duny se nacházel jeden Waypoint, se kterým měl velké problémy Carlos Sainz, který do etapy vyrážel jako první a po 100 kilometrech ztrácel 20s. 

Ztratil zde i předloňský vítěz, Nasser Al-Attiyah, jedoucí na vlastní buggy: "Ztratil jsem čas hledáním Waypointu. GPS nefungovala." S novým speciálem je ale spokojen. "Auto jede skvěle." Problémy se ale vyhnuly obhájci prvenství, Stéphanovi Peterhanselovi, který se tak dostal do vedení: "Byla to skvělá etapa, hlavně bych chtěl poděkovat za skvělou navigaci," skládal poklonu svému navigátorovi, Jeanu-Paulovi Cottretovi. "Byli jsme rychlí a měli jsme potenciál ještě zrychlit.  Především nás ale dnes zachránila navigace Jeana-Paula." 

Zatím to vypadá, že by velkým protivníkem Peterhansela mohl být Jihoafričan Giniel de Villiers, kterého jako velkého konkurenta jmenoval Francouz už před startem. "Byl jsem překvapen, jak byla etapa náročná. Očekávali jsme, že druhá etapa bude ještě rychlejší. Ale jen očekávali. Jsme však stále více a více nadšeni z našeho Hiluxu, ačkoliv tam byly asi dva momenty, kdy bychom chtěli větší výkon. Jinak to ale bylo prima."

Na čtvrtou pozici se překvapivě dostal Orlando Terranova se starším BMW X3. 18 minut však díky navigačním problémům ztratil Carlos Sainz: "Budeme se muset podívat na naší GPS, možná je tam něco špatně. Určité body jsme asi dvakrát nebo třikrát projely, ale nebyly rozeznány. Pak nám nezbylo nic jiného než jet dále a po 15 km bylo najednou vše v pořádku. Nevím přesně, musím se na to podívat." 

Také jezdec Mini, Nani Roma, v neděli ztratil 24 minut. Svou ztrátu z prvního dne chtěl dohnat Robby Gordon, ale spíše na Peterhansela ještě více ztratil. Na měřeném úseku to bylo konkrétně 19 minut a jeho celková ztráta už tak narostla na 49 minut a 21 sekund. 

Výsledky po 2. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
3:00:20  ---
    2.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota    
  +2:38  
    3.   Chabot - Pillot
  SMG
  +3:46
    4.   Terranova - Fuiza
  BMW
  +6:26
    5.   Novitskiy - Zhiltsow  
  Mini
  +9:33  
    6.   Al-Attiyah - Cruz
  Buggy
  +10:25
    7.    Alvarez - Graute
  Toyota 
  +12:27
    8.   Holowczyc - Palmeiro
  Mini
  +14:00
    9.   Sousa - Ramalho
  Great Wall
  +15:48
   10.    Sainz - Gottschalk 
  Buggy
  +16:21


1. etapa: 
Start nového ročníku probíhal od 10. hodiny místního času v hlavním městě Peru, v Limě. Nechybělo při něm tisíce nadšených fanoušků. Cíl soutěže je plánován 20. ledna po 8000 ujetých km v Argentině. 

Po první etapě Rally Dakar 2013, která byla velmi krátká, šel do čela Carlos Sainz. Naopak hned první den ztratil 10 minut jeden z velkých favoritů, Robby Gordon, na Hummeru. Ten ještě před startem mluvil takto: "Jsem tu jen, abych vyhrál." Ovšem první na trať vyrážel Nasser At-Attiyah se svoji novou buggy. "Po tolika najetých testovacích kilometrech se cítím skvěle, že už tu konečně mohu startovat. Jsem velmi šťastný, že na Dakaru mohu startovat s tímto vozem."

A co říkal po prvním dni vedoucí muž pořadí, Carlos Sainz? "Byl to jen krátký asi 13 km prolog. Byl to jen takový rozehřívací trénink. Až zítra to opravdu začne." Na čele mezi automobily to pak vypadalo velmi zajímavě, když druhý byl Argentinec Alvarez na Toyotě, pak byl Francouz Chicherit na speciálu SMG, pak Al-Attiyah na druhé buggy týmu Qataru. Pátý byl Chabot opět na buggy značky SMG. Až šestý byl první zástupce týmu X-Raid s Mini, kterým byl Rus Novitsky.

Jednička týmu, Stéphane Peterhansel, však v první etapě nikam nespěchal. "Speciálka mě pobavila. Byly tam pěkné duny a rychlost byla vysoká. Nebylo to ale jednoducné, protože už je to několik měsíců, co jsme seděli v autě. Budete tedy potřebovat dva tři dny, abychom si na vše zvykli. Na vrcholích několika dun jsem špatně začal přidávat plyn. To nás stálo čas."

Že se dalo už v první etapě ztratit, to dokázal Robby Gordon, který uvízl se svým Hummerem na jedné duně. S pomocí diváků se odtud asi po pěti minutách vyhrabal. 

Výsledky po 1. etapě:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Sainz - Gottschalk 
  Buggy
23:00  ---
    2.   Alvarez - Graute
  Toyota 
  
  +24  
    3.   Chicherit/Garcin 
  SMG
  +30
    4.   Al-Attiyah - Cruz
  Buggy
  +30
    5.   Chabot - Pillot  
  SMG
  +36  
    6.   Holowczyc - Palmeiro
  Mini
  +1:42
    7.    Novitskiy - Zhiltsov
   
Mini 
  +1:42
    8.   Peterhansel - Cottret
  Mini 
  +1:42
    9.   De Villiers - von Zitzewitz
  Toyota  
  +1:45
   10.    Roma/Perin
   Mini 
  +1:51

 

Vytisknout

Diskuze: Rally Dakar 2013: Mini a Peterhansel opět ovládli Dakar

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Kopecký, Jan

Kopecký: Bylo by hezké vyhrát ME

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud