Dakar: Letos panoval v poušti Roma, Mini ovládlo stupně vítězů

iM2, 5. ledna 2014, 22:23 Google+

RALLY DAKAR 2014 - 13. ETAPA; Sledujte s nám další ročník legendární Rally Dakar, který se koná v Jižní Americe.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

13. etapa:

Letošní Dakar byl mezi automobily napínavý až samotného konce. O vítězství na tomto maratonu napříč Jižní Amerikou se bojovalo do posledních kilometrů. Do posledního dne šel s hubeným vedením 26 sekund Stéphane Peterhansel na Joana Romu. V cíli se ale mohl ze svého prvního vítězství mezi auty radovat Španěl. Francouz totiž během poslední etapy zvolnil svoje tempo a na Španěla tak celkově ztratil pouhých 5 minut a 38 sekund

Nani Roma Dakar vyhrál již v roce 2004, to ovšel bylo v sedle motorky KTM. Německý X-Raid však může slavit trojité vítězství, třetí místo totiž udržel Nasser Al-Attiyah. První letošní etapové vítězství si během posledního dne připsali Giniel de Villiers a Dirk von Zitzewitz (Toyota Hilux) a ubránili tak svoje čtvrté místo před Orlandem Terranovou. 

Nani Roma byl samozřejmě nadšený: "Nevím, jestli to nakonec byl největší tlak, ale bylo to těžké. V druhém týdnu byly etapy hodně dlouhé. Nebylo to jednoduché. Michel [Perin - navigátor] a já jsme velmi šťastní. Před přesně deseti lety 18. ledna jsem vyhrál s motorkou. Teď se díky vítězství v autě naplnil můj sen." Roma dnes mohl těžit také ze startovního pořadí, Peterhansel ho hned po startu pustil a dál už se nesnažil.

"I přesto to vidíme pozitivně. Auto bylo výjimečné a spolehlivé jako vždy. Byla to velká zábava s ním jet. I tak je konečný výsledek trochu frustrující," řekl rekordman Dakaru, Stéphane Peterhansel. "Nani je ale mým kamarádem a já jsem rád, že ho vidím šťastného, protože o tom snil už 10 let," dodává Francouz, který se Španělem poslední dva roky v bivaku sdílí obytný vůz. Diky čtyřem letošním vyhraným etapám jich už Peterhansel má celkově 65, což je jeho dalším rekordem. 

Spokojený byl také třetí Nasser Al-Attiyah: "Je hodně pěkné být na podiu, zvláště proto, že zde jsou tři Mini." Katařan se tak na podium na Dakaru postavil už potřetí (včetně jeho vítězství z roku 2011). Může ho však hodně mrzet jeden neprojetý waypoint šesté etapy, za což dostal penalizaci 1 hodiny, v cíli mu na Romu scházelo jen 57 minut. "Když jsem dojel do cíle, tak jsem samozřejmě myslel na svoji penalizaci. Díky ní jsem nemohl bojovat o vítězství. I tak jsem se zlepšil z pátého na třetí místo. To bylo hodně pěkné. Teď jsem potřetí na podiu, ale bez té penalizace by to vypadalo jinak. Díky dvěma vyhraným etapám jsme ukázali naši rychlost."

Také na pozicích pět a šest byly zásluhou Orlanda Terranovi a Krzysztofa Holowczyze vozy Mini. Čtvrtý byl ale Giniel de Villiers na Toyotě. "Je to samozřejmě zklamání, že se nám to [zisk podia] nepodařilo. Musíme se na to ale podívat realisticky, neměli jsme stejnou rychlost jako vozy Mini. Především ve vysokých výškách a také díky problémům se servořízením jsme ztratili hodně času. Bylo to těžší než obvykle. Když ztratíte čas hned na začátku, tak už ho nemůžete dohnat. Musím i přesto pogratulovat mému týmu, protože hodně pracoval, aby ty problémy vyřešil. Ukázali jsme také spolehlivost našich aut. Teď musíme v Jižní Africe zapracovat na ryhlosti, aby to příští rok bylo lepší."

Výsledky po 13. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

50:44:58

 ---

  MINI

    2.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

 

+5:38

  MINI

    3.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP

+1:00 hod 

+56:52

  MINI

    4.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+1:19:07

  TOYOTA

    5.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

+15 min 

+1:27:44

  MINI

    6.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

 

+3:55:42

  MINI

    7.

  Dabrowski (POL) - Czachor (POL)

 

+5:34:25

  TOYOTA

    8.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

+1:00 hod 

+5:35:50

  HAVAL

    9.

  Kaczmarski (POL) - Palmeiro (PRT)

+1:00 hod 

+6:58:12

  MINI

   10.

  Vasilyev (RUS) - Yevtyekhov (UKR)

 

+6:59:34

  MINI

 

12. etapa:

Včera rozhodl tým X-Raid o týmové režii a zmrazil pořadí. Jezdci se měli vyhnout vzájemnému soupeření na trati a jízdě na hraně, která by mohla vyústit v nehodu a ztrátu kompletních stupňů vítězů pro Mini. Stéphane Peterhansel si ale dnes postavil hlavu, etapu vyhrál a šel do čela. V etapě, která se jela z El Salvadoru do La Serena, dlouho vedl Nasser Al-Attiyah, avšak před cílem se stáhl a dodržel týmové pokyny.

Katařan zajel druhý čas za Francouzem, důležité je ale umístění na třetím místě - tam byl doposud vedoucí Joan 'Nani' Roma, který ztratil 5:58 minut a propadl se na druhé místo. Do poslední etapy tak jdou oba jezdci Mini s odstupem 26 vteřin.

"Nevím, co se dělo. Kluci vpředu nebyly z nějakého důvodu moc rychlí. Pak jsem na trati natrefil na Naniho Romu a předjel ho. Jel opravdu pomalu. Myslel jsem, že má defekt. Krátce před cílem jsem zastavil na jedné duně a dal mu znamení, ať jede přede mě. To ale neudělal, tak jsem jel do cíle," brání se Peterhansel. 

Roma situaci vysvětlil ze svého úhlu pohledu: "Už po 20 kilometerch jsem měl defekt. Pak to šlo dobře. Snažil jsem se udržovat koncentraci. Až do dun jsem se držel za Nasserem Al-Attiyahem, pak jsme ale najeli na dunu, která nešla přejet. Předjel jsem ho [Al-Attiyaha]. Při této příležitosti nás Stéphane předjel. Uvidíme co se stane zítra. Stále je možné všechno. Máme odstup přes 20 vteřin, uvidíme, jak se situace vyvine."

Ještě na posledním Waypointu byl na třetí příčce Orlando Terranova s dalším Mini, avšak do cíle dojel s větší ztrátou mimo TOP5: "Těsně před cílem jsme neprojeli jedním bodem a museli jsme se vracet. Navíc jsme dostali dva defekty, sečteno a podrtženo, ztratili jsme hodně času. To se stává."

Díky těmto problémům jej ale v celkovém pořadí předstihnul Ginielle de Villers. Bývalý vítěz Dakaru je tak v TOP5 jediným jezdcem, který nepoužívá Mini. Zítra nás čeká poslední etapa, která měří pouze 157 kilometrů a rozdíl mezi prvním a druhým je jen 26 vteřin. Dočká se Roma svého druhého vítězství na Dakaru (vyhrál v roce 2004 na motorce) a nebo si dojede Peterhansel pro svoje 12. vítězství?

Výsledky po 12. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

48:45:45

 ---

  MINI

    2.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

 

+26

  MINI

    3.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP

+1:00 hod 

+54:07

  MINI

    4.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+1:21:13

  TOYOTA

    5.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

+15 min 

+1:27:57

  MINI

    6.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

 

+3:57:27

  MINI

    7.

  Dabrowski (POL) - Czachor (POL)

 

+5:26:09

  TOYOTA

    8.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

+1:00 hod 

+5:34:59

  HAVAL

    9.

  Kaczmarski (POL) - Palmeiro (PRT)

+1:00 hod 

+6:55:33

  MINI

   10.

  Vasilyev (RUS) - Yevtyekhov (UKR)

 

+7:00:59

  MINI

 

11. etapa:

Letošní Dakar se pomalu začíná blížit ke svému konci. Po dnešku už zbývají 'jen' dvě etapy a na závodníky pak čeká přejezd cílové rampy v chilském Valparaísu. Německý tým X-Raid tak učinil rozhodnutí, kterým zmrazil pořadí na prvních místech na Dakaru. Stéphane Peterhansel tedy dnes už tak netlačil na pilu a Nani Roma si mohl v klidu udržovat vedení. 

Dnes se jelo z Copiapa přes známou poušť Atacama a svoje letošní první etapové prvenství si připsal Argentinec Orlando Terranova s Mini. Při přejezdu pouště se tedy ke slovu opět dostala pořádná navigace a hlavní bylo neuvíznout v písku. Předtím, než se posádky dostaly do pouště, je čekalo několik průjezdů vyschlými řečišti. V těchto místech je třeba dávat pozor, protože může velice rychle dojít k poškození zavěšení. 

Na špici se žádné překvapení nekonalo. Až do posledního waypointu vedl až o 10 minut Nasser Al-Attiyah, těsně před cílem ale Katařan ztratil skoro půl hodiny a nakonec byl až čtvrtý. Dnešní vítězství tak spadlo do klína jeho kolegovi, Orlandu Terranovi. Druhý nejrychlejší byl dnes Nani Roma, a tak se mohl trochu vzdálit rekormanovi této soutěže, Stéphanu Peterhanselovi, na kterého dnes najel asi 3 minuty. Před startem etapy je dělilo jen 5,5 minuty. 

"Hra je u konce," řekl Stéphane Peterhansel, který se dnes musel po týmovém rozkazu stáhnout. "Bavilo nás to a užívali jsme si to. Večer nás ale tým poprosil, abychom už neriskovali. Je to frustrující, protože jsme už měli velkou část tvrdé práce za sebou. Ale když chce mít Mini tři auta na podiu a s ohledem na tempo, které se jede na špici, tak by se dala rychle udělat chyba. Věděli jsme, že se to může stát [týmové rozhodnutí], ale nemyslel jsem si, že to udělají."

To v boji o třetí místo to ještě bude napínavé. Orlando Terranova zvláště po dnešním výkonu neztrácí moc času na Al-Attiyaha. Argentinec si zároveň nemůže dovolit zpomalit, protože za jeho zády není daleko Giniel de Villiers na Toyotě, který měl dnes tři defekty, ale i tak byl třetí. 

"Dnes to byla hodně dlouhá etapa, hodně náročná. Na začátku to pro náš šlo opravdu dobře. Auto fungovalo dobře a dobře jsme drželi tempo s Mini Romy a Peterhansela. Pak to ale bylo jako na houpačce. Měli jsme defekt, a tak jsme ztratili čas, pak jsme se zase přiblížili, ale pak jsme zase zničili jednu gumu. Posléze jsme měli před cílem ještě třetí defekt. I přesto jsem ale šťastný, že jsem při driftu nezničil více jak jednu gumu. Zítra na nás čeká standardní etapa s množstvím písku. Poslední den pak bude lehčí," řekl Jihoafričan, Giniel de Villiers.

Výsledky po 11. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

45:01:54

 ---

  MINI

    2.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

 

+5:32

  MINI

    3.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP

+1:00 hod 

+56:01

  MINI

    4.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

+15 min 

+1:03:39

  MINI

    5.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+1:15:57

  TOYOTA

    6.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

 

+3:44:51

  MINI

    7.

  Dabrowski (POL) - Czachor (POL)

 

+4:51:34

  TOYOTA

    8.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

+1:00 hod 

+5:09:22

  HAVAL

    9.

  Kaczmarski (POL) - Palmeiro (PRT)

+1:00 hod 

+6:17:46

  MINI

   10.

  Vasilyev (RUS) - Yevtyekhov (UKR)

 

+6:34:57

  MINI

 

10. etapa:

Na jezdce čekalo 631 ostrých kilometrů rozdělených do dvou fází. Start speciálky byl v Iquique a cíl v Antofagasta. Start speciálky se nejlépe povedl Nasseru Al-Attiyahovi, po chvíli ale od něj vedení převzal Stéphane Peterhansel. A tento souboj pokračoval až do cíle etapy, kdy se oba jezdci o vedení neustále přetahovali. Po dvou hodinách speciálky se oba jezdci drželi v odstupu několika sekund. Do cíle nakonec dorazil rychleji vítěz Dakaru 2011 o 3:50 minut před jedenáctinásobným vítězem Dakaru.

"Máme jenom jednu možnost a tou je maximální atak. Etapa mě bavila. Stéphane a já jsme jeli opravdu rychle a po celý den jsme se drželi v odstupu v řádech vteřin. Ale přece jenom, mým dnešním cílem bylo vítězství," říká Nasser Al-Attiyah, nováček v týmu Mini.

"Musel jsem se snažit, abych mu stačil," řekl v cíli Stéphane Peterhansel. I přes ztrátu vítězství v etapě hodnotil Francouz desátou etapu jako dobrou. Také se není čemud divit, protože na svého kolegu, Joana Romu, najel dalších 10 minut. V celkové klasifikaci už na čele chybí jen 2:15 min. 

Roma dokázal po různých menších zdrženích dojet do cíle etapy jako třetí za Al-Attiyahem a Peterhanselem, ale se ztrátou 13 minut (na Peterhansela 10). "Zkraje jsem zůstal 8 minut v dunách. Ve druhé polovině zkoušky jsme ztratili další drahocenný čas výměnou pneumatiky. To je ale sport a takové je závodění," říká Španěl Nani Roma

V dnešní etapě se definitivně rozplynul sen Carlose Sainze o zopakování svého vítězství na Dakaru z roku 2010. Na spojovací etapě totiž, v té době třetí v dnešní etapě, dvojnásobný mistr světa v klasických automobilových soutěžích vyjel z cesty a havaroval. Sainz byl po nehodě s lehčími zraněními dopraven do lékařského centra do bivaku.

Výsledky po 10. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

38:52:57

 ---

  MINI

    2.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

 

+2:15

  MINI

    3.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP

+1:00 hod 

+46:01

  MINI

    4.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+1:14:16

  TOYOTA

    5.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

+15 min 

+1:14:36

  MINI

    6.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

 

+3:17:31

  MINI

    7.

  Dabrowski (POL) - Czachor (POL)

 

+4:03:57

  TOYOTA

    8.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

 +1:00 hod  

+4:32:45

  HAVAL

    9.

  Malysz (POL) - Marton (POL)

 

 +4:51:03

  TOYOTA

   10.

  Kaczmarski (POL) - Palmeiro (PRT)

 +1:00 hod 

+5:33:54

  MINI

 

9. etapa:

Na letošní Rally Dakar se začíná rýsovat zajímavý finiš. Dnešní etapu vyhrál rekordman této soutěže, Stéphane Peterhansel, a výrazně tak stáhl náskok svého týmového kolegy, Naniho Romy v čele. Vedoucí Španěl dnes ztratil asi 11,5 minuty a do cíle dojel třetí. Stačilo mu to sice k udržení si své příčky, ale jeho náskok se výrazně zmenšil. Pro německý X-Raid se jednalo o povedenou etapu, když jejich vozy obsadily první čtyři místa - druhý byl Al-Attiyah a čtvrtý Terranova. 

To Carlos Sainz se spolujezdcem, Timem Gottschalkem, dnes v poušti ztratili kvůli technickým problémům hodně času. Nepříliš šťastný den zažil také Giniel de Villiers a Dirk von Zitzewitz (Toyota Hilux), kteří ztratili svoji průběžně třetí příčku na úkor Orlando Terranovy a Nassera Al-Attiyaha (oba s Mini). 

Mezi nadšenými diváky letošního Dakaru můžeme najít třeba i Sébastiana Loeba, hned se tak vyrojily různé spekulace, že by se multišampion z rally mohl pustit do této výzvy, což Francouz dementoval na svém Facebooku: "Mohu potvrdit, že se v roce 2015 Dakaru nezúčastním. Budu se na 200% koncentrovat na WTCC. Pro budoucnost uvidíme..."

Dnes se posádky dostaly také do jihoamerické pouště Atacama, která je nejsušším místem naší planety. Na konci etapy na posádky čekal sjezd z obří duny Cerro Dragon, která má asi 337 hektarů a klesání na ní dosahuje místy až 30%. Celkově se dnes jelo 422 ostrých km. Do etapy první vyrážel Al-Attiyah, pak následoval Peterhansel a Sainz. Ten zůstal ale po 195 km stát s technickou poruchou, a tak se začal rozplývat jeho sen o ataku. Pomalu se doplížil na 210. km a musel počkat na asistenční truck. Do Bivaku dojel se ztrátou 2 hodin. 

"Dnes jsme jeli dobře. Orientovali jsme se na Nassera a bylo to dobré, protože jsme se nemuseli bát navigačních chyb. I tak bylo určité riziko, protože jsme plně atakovali. Psychologicky nemám na zbývajících dnech co ztratit, protože druhé místo mě nezajímá. Nani může ztratit vše. V jeho pozici je to o hodně těžší. Krom toho si to můžu více vychutnávat. Uvidíme, co se stane," říká Stéphane Peterhansel.

Výsledky po 9. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

34:15:37

 ---

  MINI

    2.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

 

+12:10

  MINI

    3.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

+15min 

+54:33

  MINI

    4.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP)

+1:00 hod 

+59:46

  MINI

    5.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+59:46

  TOYOTA

    6.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

 

+3:00:03

  MINI

    7.

  Dabrowski (POL) - Czachor (POL)

 

+3:20:47

  TOYOTA

    8.

  Sainz (ESP) - Gottschalk (DEU)

+1:00 hod  

+3:28:27

  SMG

    9.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

+1:00 hod

 +3:56:56

  HAVAL

   10.

  Malysz (POL) - Marton (POL)

  

+3:57:32

  TOYOTA

 

8. etapa:

Nasser Al-Attiyah musel do 8. etapy počkat na svoje první vítězství v dakarské etapě s vozem Mini. Tým X-Raid tak po včerejším přerušení opět sbírá vítězství v etapách. Druhý byl Stéphane Peterhansel, který snížil ztrátu na vedoucího Romu o zhruba 8 minut. Náskok Španěla se tak každou etapou ztenčuje. Poslední stupínek na 'bedně' drží Toyota, De Villiers má za svými zády Terranovu.

Automobily dnes přejeli z Argentiny do Chile. V soutěži pokračuje 82 automobilů, na které dnes čekalo 522 kilometrů spojovací etapy. Vyráželo se z bivaku z Saltě přes Andy - nejvyšší bod speciálky se nacházel na Paso de Jama (leží v 4 400 m.n.m). Po překročení hranic startovala 302 km dlouhá měřená speciálka s cílem v Calamě.

Tratě byly úzké s velkým množstvím kamenů, předjíždění bylo tedy téměř nemožné. Trať otevíral Carlos Sainz s buggy SMG, ale armáda Mini byla nad jeho síly (v cíli zaznamenal 3. čas se ztrátou 2 a půl minut). Od 44. kilometru vedl Nasser před Peterhanselem. Třetí byl Sainz a pak už zase trojice Mini v pořadí Holowczyz, Roma a Terranova.

Také po 134 kilometrech bylo pořadí stejné a rozdíly minimální. Takový obrázek přetrval po zbytek dnešního dne. Špička se vyhla problémům na trati. A tak vítěz soutěže z roku 2011 po dvou druhých místech konečně vyhrál v jednotlivé etapě.

Kolega z týmu Mini, Peterhansel, ztratil jen 1:20 min. Roma dnes zaznamenal ztrátu 9:19 na čelo, i přesto vstupuje i do 9. dne jako vedoucí jezdec. Souboj mezi kolegy od X-Raidu, stejně tak jako o třetí místo mezi Toyotou a Mini, bude kořením zbytku soutěže.

Výsledky po 8. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

29:46:08

 ---

  MINI

    2.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

 

+23:46

  MINI

    3.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+48:25

  TOYOTA

    4.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

+15min 

+51:55

  MINI

    5.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP)

 +1:00 hod

+1:09:05

  MINI

    6.

  Sainz (ESP) - Gottschalk (DEU)

 +1:00 hod

+1:43:59

  SMG

    7.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

 

+2:29:22

  MINI

    8.

  Dabrowski (POL) - Czachor (POL)

  

+2:47:08

  TOYOTA

    9.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

 +1:00 hod

 +3:14:43

  HAVAL

   10.

  Malysz (POL) - Marton (POL)

 +1:00 hod 

+3:27:35

  TOYOTA

 

7. etapa:

Carlos Sainz a Timo Gottschalk vyhráli sedmou etapu Rally Dakar, která se jela v okolí argentinského města Salta. I přes toto vítězství ale už Španěl moc šancí na vítězství v letošním roce nemá, i když nikdy neříkej nikdy... Joan "Nani" Roma si udržel svoje průběžné vedení, když na druhého v pořadí, týmového kolegu Stéphana Peterhansela, má k dobru skoro 32 minut. Na průběžnou bednu se dnes dostali Giniel de Villiers a Dirk von Zitzewitz na Toyotě Hilux. Místo jim musel přepustit Orlando Terranova na Mini, který navíc dostal penalizaci 15 minut za nesportovní chování. 

Organizátor soutěže, společnost A.S.O. (Amaury Sport Organisation), ještě nikdy nepřipravil po dni oddechu lehkou etapu a ročník 2014 nebyl výjimkou. Dnes byla hlavní spolehlivost a schopnost rychle přizpůsobovat svůj jezdecký styl měnícím se podmínkám. Napřed se začínalo kamenitou sekcí, pak přišla pasáž spíše na top speed a to vše v průměrné výšce 3500 metrů nad mořem. V těchto výškách mají výhodu dieselové speciály nad těmi benzínovými. Na konci se jelo asi 20 km po solném jezeře. 

Závodníci s automobily jeli dnes kompletně jinou etapu. Od samého začátku to byl Carlos Sainz na SMG Buggy, který udával tempo. Po čtyřech waypointech měl Španěl náskok 49 sekund na Romu. Ten vedl armádu vozů týmu X-Raid v pořadí Nasser Al-Attiyah, Stéphane Peterhansel, který dnes musel jet jako první, Krzysztof Holowczyc, Orlando Terranova a Vladimir Vasilyev. Takový de Villiers měl na čtvrtém průjezdovém bodu ztrátu asi 5 minut.

Sainz pokračoval v rychlém tempu a i na waypointu 9 byl v čele následován Al-Attiyahem, Romou a Peterhanselem. Na tomto pořadí se do cíle už skoro nic nezměnilo. Sainz tak dnes využil výhod své buggy a druhého Katařana Nassera Al-Attiyaha prazil o 4 minuty a 24 sekund a získal tak letos svoje druhé etapové vítězství. Třetí Peterhansel ztratil asi 7 minut, Roma osm. 

V celkovém pořadí došlo pouze k menším změnám. Roma se stále drží na čele s náskokem 31 minut na kolegu Peterhansela. Zajímavé to ještě bude v boji o třetí místo. Motor benzinové Toyoty Hilux de Villierse ztrácí ve výškách kolem 4000 m větší část ze svého výkonu. I proto Jihoafričan do cíle dnes dojel se ztrátou 16 minut. I tak se ale posunul na průběžné třetí místo před Orlanda Terranovu na Mini. 

Ten dostal penalizaci 15 minut a pokutu 2000 Eur. Důvodem této penalizace je nesportovní chování během páteční 6. etapy. Portugalec narazil do motorky jednoho z účastníků, který hledal pomoc. Rozdíl mezi těmito dvěma je nějakých šest minut. Smůlu dnes měl Robby Gordon na Hummeru, který na 281. km nechal asi 20 minut.

Výsledky po 7. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

27:03:52

 ---

  MINI

    2.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

 

+31:53

  MINI

    3.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+48:23

  TOYOTA

    4.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

+15min 

+54:34

  MINI

    5.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP)

 +1:00 hod

+1:18:24

  MINI

    6.

  Sainz (ESP) - Gottschalk (DEU)

 +1:00 hod

+1:50:42

  SMG

    7.

  Dabrowski (POL) - Czachor (POL)

 

+2:30:47

  Toyota

    8.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

  

+2:30:52

  MINI

    9.

  Villagra (ARG) - Perez Companc (ARG)

 +1:00 hod

 +3:52:57

  MINI

   10.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

+1:00 hod 

+3:07:06

  HAVAL

 

Odpočinkový den:

Dnes je na Dakaru den volna, posádky tak mají možnost si šesti dnech náročného soutěžení trochu odpočinout. Takového luxusu už se ale nedostává mechanikům, kteří stroje kompletně kontrolují před další polovinou soutěže.

6. etapa:

Ještě před zprávami z dnešní etapy se vraťme k etapě včerejší. Ta měla dohru u komisařů závodu, kteří udělali penalizaci 1 hodiny Nasseru Al-Attiyahovi i Carlosu Sainzovi. Oba jezdci během včerejší etapy minuli jeden průjezdový bod, a tak oba prakticky přišli o možnost bojovat o vítězství na letošním maratónu.

Dnes ukázal 'Mistr Dakaru', že i po třech těžkých dnech, rozhodně nevzdává svůj sen o 12. vítězství na maratónské soutěži. Stéphane Peterhansel zahájil v etapě vedoucí z Tucumanu do Salty útok a připsal si vítězství v etapě. Druhým vítězstvím v letošním roce snížil Francouz ztrátu na čelo na 33 minut.

Vedoucí Joan 'Nani' Roma dnes zajel 6. čas, který jej udržuje o 30 minut na čele před dalším jezdcem týmu X-Raid, Orlandem Teranovou. Na třetí příčku po penalizaci Al-Attiyaha postopil Peterhansel. Nejvážnější konkurent Mini v boji o letošní vítězství, Giniel de Villiers s vozem Toyota, je čtvrtý a na podium mu nechybí mnoho - 7 minut.

V soutěži již pokračuje jen 96 vozů, které dnes po 270 kilometrů dlouhé spojovací etapě čekalo 424 ostrých kilometrů. Také charakter tratě se měnil, z Tucamanu se posádky vydali na sever jedněmi z nejkrásnějších scenérií v Argentíně. Co však turistům připadá jako krásná krajina může pro soutěžáky znamenat těžký terén. Také tempo se dost střídalo, občas se jelo na rychlých pistách, občas na nekonečných planinách, na kterých rostou malé keříky.

Pořadí v dnešní etapě tedy bylo: Peterhansel, Al-Attiyah, Teranova, de Villiers, Sainz a Roma. Od pátého měřeného bodu se již na čele držel pozdější vítěz etapy. Po 164 kilometrech byla neutralizovaná část, posledních 104 kilometrů se opět jelo na plný plyn.

Výsledky po 6. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

22:11:28

 ---

  MINI

    2.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

 

+30:30

  MINI

    3.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

 

+33:23

  MINI

    4.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+40:54

  TOYOTA

    5.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP)

 +1:00 hod

+1:22:35

  MINI

    6.

  Sainz (ESP) - Gottschalk (DEU)

 +1:00 hod

+1:59:38

  SMG

    7.

  Dabrowski (POL) - Czachor (POL)

 

+1:59:39

  Toyota

    8.

  Thomasse (FRA) - Larroque (FRA)

  

+2:21:08

  BUGGY MD RALLYE

    9.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

 

 +2:28:57

  MINI

   10.

  Malysz (POL) - Marton (POL)

 

+2:43:13

  Toyota

 

5. etapa:

Nani Roma je zpět na špici. Španěl jedoucí za tým X-Raid Mini soutěž vedl už po třetím dni, včera ale musel svoji pozici přepustit Carlosi Sainzovi na SMG Buggy. Dnešní pátá etapa, která se odjela v Argentině, tak opět přinesla změnu jména na špici. Španěl dnes vyhrál o 4 minuty a 20 sekund před Ginielem de Villiersem na Toyotě a získal tak svoje letošní druhé etapové prvenství. Ve třetím nejrychlejším čase dnešní o něco zkrácenou etapou projel Američan Robby Gordon na Hummeru. 

Naproti tomu mělo několik favoritů dnes problémy - především Carlos Sainz dnes ztratil lehce přes hodinu, a tak se poroučel z průběžného vedení. Obhájce prvenství z loňska, Stéphane Peterhansel také neměl bezproblémový den, když po problémech s navigací ztratil 23 minut. U X-Raidu se však nemusí strachovat, jejich vozy okupují první čtyři příčky průběžného pořadí - průběžně druhou pozici totiž drží Nasser Al-Attiyah, třetí je Orlando Terranova a čtvrtý je již zmiňovaný Peterhansel. Německému týmu se tak vyplácí sázka s vysláním obřího týmu do Jižní Ameriky. 

Dnešní etapa vedoucí z Chilecita do San Miguel de Tucuman tedy účastníky opět řádně prověřila. Po spojovačce byl první měřený úsek měřící 221 km, na který navazovala část soutěže, která musela být neutralizována, a pak následoval druhý měřený úsek. Na prvním měřeném úseku na posádky čekaly měkké duny a vysoké teploty. Ve druhé části pak velké otevřené pláně s velbloudími trsy trávy. Povrch cest byl opět měkký a písčitý, ke konci se pak jelo řečištěm s většími kameny. 

Po čtyřech dnech bylo v soutěži ještě 115 aut. Na trať se vzhledem ke svému včerejšímu výsledku vydal jako první Carlos Sainz. Po 93 kilometrech ale průběžně vedl Peterhansel, který na Sainze získal 55 sekund. Na prvním úseku měl menší problémy Al-Attiyah, když dvakrát zůstal viset v duně. Pak se do problémů dostal Sainz, vítěz z roku 2010 se ztratil a přišel o 20 minut. 

Další mezičas ovládly vozy Mini, když vedoucí trojice Roma, Peterhansel a Terranova byla ve dvou minutách. Katařan po problémech ztrácel 11 minut. Pak ale přišly navigační problémy Peterhansela a během půl hodiny musel zkušený jezdec desetkrát měnit směr. Na konci prvního měřeného úseku už vedl Roma. Terranova, Al-Attyiah a Peterhansel ztráceli kolem půl hodiny. Sainz hodinu a čtvrt. Narozdíl od motorek čekala na auta, quady a trucky po spojovací etapě ještě druhá část měřeného úseku, která musela být zkrácena na 106 km. Zde už k žádné změně nedošlo a vyhrál tak Roma se svým žlutým Mini.

Výsledky po 5. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

19:21:54

 ---

  MINI

    2.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP)

 

+26:28

  MINI

    3.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

 

+31:46

  MINI

    4.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

 

+39:59

  MINI

    5.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+41:26

  TOYOTA

    6.

  Sainz (ESP) - Gottschalk (DEU)

 

+59:43

  SMG

    7.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

 

+1:41:50

  HAVAL

    8.

  Villagra (ARG) - Perez Companc (ARG)

  

+1:42:42

  MINI

    9.

  Dabrowski (POL) - Czachor (POL)

 

 +1:45:58 

  Toyota

   10.

  Thomasse (FRA) - Larroque (FRA)

 

+2:11:10

  BUGGY MD RALLYE

 

4. etapa:

Letošní Dakar je hodně napínavý, ani Nani Roma nevydržel ve vedení déle než jednu etapu. Do čela se po dnešní etapě vyhoupl Carlos Sainz. Vítěz Dakaru z roku 2010 'zvedl hozenou rukavici' a v nejdelší etapě letošního Dakaru porazil armádu továrních Mini. Tento výsledek odstouvá Romu na druhé místo. 

Po včerejší nepovedené etapě se 2. místem přihlásil Stéphane Peterhansel. Ztrátu na první místo dnes snížil Francouz o minutu. Prvních pět jezdců v průběžném pořadí jede s těsnými rozestupy, 5. Peterhansel ztrácí na Sainze 18 minut. 

Dnešní etapa zavedla účastníky z San Juan do Chilecitoa. Celkem dnešní etapa čítala 868 kilometrů, z toho ostrých kilometrů bylo 657. Uprostřed měřeného testu byla pasáž 157 kilometrů, kde se čas nezapočítával. Tato etapa tedy byla nejdelší, jakou jsme na Dakaru mohli od roku 2005 vidět (tehdy se jelo v Africe z Zoueratu do Tichitu). 

Problémy postihly po včerejšku 10. Leeroye Poultera s Toyotou, který zůstal stát už na 48. kilometru. Po 65 kilometrech musel dělat nucenou pauzu také Guerlain Chicherit (Jefferies-Buggy). Na 28. kilometru ztratil 5 minut Peterhansel, který měl další defekt. Poulter a Chicherit ztratili opravami zhruba 20 minut.

V průběhu téměř celé dnešní etapy se o čelo přetahovali Sainz s Nasserem Al-Attiyahem. Od 6. checkpointu ztratil asi 8 minut a do cíle dojel dnes jako třetí. Chicherit se cíle nedočkal, protože mu na 427. kilometru začla buggy hořet. Posádka zůstala naštěstí nezraněna. 4. časem se dnes blýskl bývalý jezdec z MS, Federico Villagra, s Mini. Tento výsledek dostal Argentínce do TOP10, konkrétně na 8. místo.

Výsledky po 4. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Sainz (ESP) - Gottschalk (DEU)

14:52:47

 ---

  SMG

    2.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

 

+2:06

  MINI

    3.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP)

 

+6:56

  MINI

    4.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

 

+13:08

  MINI

    5.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

 

+18:10

  MINI

    6.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+39:10

  TOYOTA

    7.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

 

+46:20

  HAVAL

    8.

  Villagra (ARG) - Perez Companc (ARG)

  

+47:12

  MINI

    9.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

 

 +1:07:00 

  MINI

   10.

  Dabrowski (POL) - Czachor (POL)

 

+1:18:44

  TOYOTA

 

3. etapa:

Pro auta dnes byla trasa jinačí než pro motorky, posádky osobních vozů čekalo 301 ostrých kilometrů. Původně se uvažovalo o zkrácení etapy z důvodu dešťů v minulých dnech, ale nakonec se mohla etapa odjet celá. Nejrychleji do cíle dojel Nani Roma s Mini, který trať zvládl za něco víc jak 3 hodiny. "Dakar je občas šílený, pravě jako dnes. Po dvou dnech, kdy nás brzdily problémy, jsme dnes odjeli perfektní speciálku, zatímco ostatní měli problémy. 

Snažili jsme se držet dobré tempo a to se nám povedlo. V dalších dnech musíme jet s rozvahou." Tento výsledek posunul Španěla do čela soutěže namísto kolegy Peterhansela, který měl dnes velké problémy. Obhájce vítězství nechal na trati kolem 30 minut. 

"Dneska to byl zlý sen. Měl jsem 6 defektů! Dnes jsme jeli první na trati a zaplatili jsme za to. Jako první jsme trefili velký kámen, to byla moje chyba. Pak jsem vyjel kompletně mimo trať, protože  v tom místě byla trať hodně blátivá. Dostali jsme tam 3 defekty na 4 kolech. Museli jsme najet na nějaké trní. Bohůžel, byli jsme první auto a čistili jsme trať ostatním. Nevím, jak to [jízdu bez defektů] zvládli ostatní. Nikdy bych neřekl, že bychom v okolní vegetaci dokázali zničit 3 gumy ze 4," zakončil Stéphane Peterhansel. 

Francouz se sice propadl na 5. místo, přesto má jeho německý tým X-Raid na prvních třech místech své vozy. 9 minut za Romou je Terranova o další minutu zpět je Al-Attiyah. Tým X-Raid má nejbližšího vyzyvatele v podobě Carlose Sainze s buggy SMG, kterému na čelo chybí 12 minut. Dále se také musí počítat s Toyotou De Villierse, jenže ta je až za Peterhanselem.

V pondělí posádky poprvé zkoušely jízdu v dunách, dnes byl profil tratě jiný. Trať vedla pohořím And až do výšky 4 000 m.n.m. Tratě byly úzké a plné kamení - tratě připomínaly profil tratí zkoušek MS v automobilových soutěžích. I proto dnes hrálo velkou roli čistění tratě. 

Jako druhý byl dnes v cíli klasifikován další jezdec X-Raidu s Mini, Kryzstof Holowczyc. Překvapením dne je 3. nejrychlejší čas jezdce týmu Toyota, Leeroye Poultera. Po zpackaném začátku se o slovo také přihlásili 5., respektive 6. časem Guerlain Chicherit (Jefferies-Buggy) a Robby Gordon (Hummer). Do celkového hodnocení však už ani jeden nemá šanci promluvit. Zítra na piloty čeká 657 ostrých kilometrů.

Výsledky po 3. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

9:20:13

 ---

  MINI

    2.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

 

+9:06

  MINI

    3.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP)

 

+10:00

  MINI

    4.

  Sainz (ESP) - Gottschalk (DEU)

 

+12:02

  SMG

    5.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

 

+24:08

  MINI

    6.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+26:23

  TOYOTA

    7.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

 

+31:23

  HAVAL

    8.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

  

+33:56

  MINI

    9.

  Weves (NLD) - LURQUIN (BEL)

 

 +44:39 

  HRX

   10.

  Poulter (ZAF) - Howie (ZAF)

 

+45:10

  TOYOTA

 

2. etapa:

Horký favorit na celkové vítězství v letošním Dakaru, Stéphane Peterhansel, vyhrál dnešní etapu o 46 sekund před Carlosem Sainzem. Problémy s turbem přibrznily nejrychlejšího muže včerejška - Carlose Sousu. 

Druhá etapa letošního Dakaru závodníky zavedla z San Luis do San Rafaela. Narozdíl od motocyklistů, kteří jeli 359 ostrých kilometrů, měl měřený úsek pro auta kilometrů 433. Včetně spojovacích etap tak dnes posádky najely 798 km, které vedly i přes argentinské pohoří Sierra Nevada. 

Poté, co se včera díky svému vítězství postaral Carlos Sousa na Havalu o velké překvapení, tak to byl dnes Stéphane Peterhansel, který všechny nechal za svými zády. V teplotách okolo 40 stupňů Celsia dojel jedenáctinásobný vítěz této soutěže se svým Mini All4-Racing do cíle o 46 sekund rychleji než Carlos Sainz jedoucí na SMG-Buggy. 

"Skvělá etepa, na začátku hodně rychlá s rychlostním průměrem kolem 100 km/h, ale také s mnoha kameny na cestě, na kterých může člověk rychle udělat defekt. Na konci v dunách nebyla navigace nijak těžká, protože tam bylo hodně lidí. Člověk musel následovat pouze hloučky lidí na špicích dun," řekl v cíli Stéphane Peterhansel.

I Carlos Sainz byl spokojen: "Myslím, že to byla dobrá etapa. Neměli jsme žádné problémy jako třeba defekty nebo něco takového a jeli jsme dobře." Po včerejších technických problémech jel dnes dobře i Giniel de Villiers na Toyotě. Jihoafričan byl se svým spolujezdcem, Dirkem von Zitzewitzem, celkově třetí nejrychlejší a celkově jsou už šestí. "Jsme opět tu. Dnes jsme měli perfektní zkoušku, neudělali jsme žádnou chybu, a tak jsme trochu získali. Perfektní kompenzace za včerejší těžký den," řekl Giniel de Villiers.

Za trojici nejrychlejších dojely hned tři speciály Mini All4-Racing - Joan "Nani" Roma, Nasser Al-Attiyah a Orlando Terranova. Roma a Al-Attiyah mohli mluvit o štěstí, že byli na místech čtyři a pět. "Den nezačal dobře. Jel jsem za Nasserem v prachu a začal jsem s defektem," řekl Nani Roma, který musel v dalším průběhu etapy sledovat vysoké teploty oleje. "Posledních 60 kilometrů jsme byli rádi, že se blíží konec."

To Nasser Al-Attiyah se musel vypořádat se třemi defekty. "Etapa byla z důvodu velkého množství kamení velmi těžká. Po 250 kilometrech už jsme neměli žádné rezervní kolo," popisuje vítěz Dakaru z roku 2011. Už po 33 kilometrech musel zastavit vítěz včerejší etapy, Carlos Sousa, s vozem Haval H8. Vypovědělo mu službu turbo. 

Výsledky po 2. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

6:17:02

 ---

  MINI

    2.

  Sainz (ESP) - Gottschalk (DEU)

 

+28

  SMG

    3.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP)

 

+4:10

  MINI

    4.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

 

+4:19

  MINI

    5.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

 

+8:31

  MINI

    6.

  De Villiers (ZAF) - Von Zitzewitz (DEU)

 

+17:10

  TOYOTA

    7.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

 

+20:59

  HAVAL

    8.

  Varela (BRA) - Gugelmin (BRA)

  

+36:00

  MITSUBISHI

    9.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

 

 +37:08 

  MINI

   10.

  Dabrowski (POL) - Czachor (POL)

 

+38:08

  TOYOTA

 

1. etapa:

Rally Dakar 2014 odstartovala. Poměrně netradičně se začínalo až 5. ledna v neděli. Etapa měrila přech 809 kilometrů po Argentíně a vedla z Rosarioa do San Luis. Etapa vedla z velké části do kopce a na trati bylo i hodně skoků. Hned první etapa přinesla překvapení, když se do čela soutěže dostal Carlos Sousa s automobilem Haval.

"Etapa nám sedla, i když byla těžká. V autě nemáme klimatizaci, všechny vstupy vzduchu byly blokovány. Asi po 50 kilometrech také zkolabovala hadice, která odvádí horký vzduch od turba. Ten pak šel po zbytek etapy nám přímo do obličeje. Občas jsme měli problém s dýcháním," říká Portugalec Carlos Sousa. Teploty v autě se vyšplhaly až na 70°C!

Za zády má hned trojici favorizovaných vozů Mini - konkrétně trojici Orlando Terranova, Nasser Al-Attiyah a Joan Roma. Jejich tým nasadil do Dakaru 12 aut, tým čítá 150 lidí! "Byl to dobrý začátek, ale těžká práce. Jel za mnou [Sousa], ale pustil jsem ho, nemá smysl jít do rizika," říká Orlando Terranova, který ztrácí 11 vteřin.

Třetí byl klasifikován se ztrátou 47 vteřin Nasser Al-Attiyah. "Byl to dobrý den, ve kterém jsme neriskovali. S dnešní zkouškou jsem spokojen. Doufám, že to tak bude pokračovat. Vím ale, že se mám co učit." Vloni jel Katařan s buggy vlastní konstrukce, letos sedlá Mini. Naopak s buggy jede Carlos Sainz, ten je zatím 5. 

Španěl má k dispozici kompletně přepracovanou buggy SMG: "Byla to asi nejpomalejší zkouška, kterou jsem na Dakaru zažil. Byla opravdu pomalá, takové tratě moje buggy nenávidí!" Loňský vítěz Stéphane Peterhansel s dalším Mini je po dnešku 6. Problémy postihly hned v první etapě Giniela de Villierse (Toyota). Jihoafričan je až 27. se ztrátou 15:57 min. 

"Huř už Dakar začít nemohl. Už po 60 kilometrech vypadlo servořízení a museli jsme třikrát zastavovat, abychom dolili olej," popisuje jezdec. Problémy s Iritrackem stály přes 2 hodiny také Robbyho Gordona s Hummerem. 

Výsledky po 1. etapě:  

Pořadí

Posádka

Celkový čas

Ztráta na vedoucího

vůz

    1.

  Sousa (PRT) - Ramalho (PRT)

2:20:36

 ---

  HAVAL

    2.

  Terranova (ARG) - Fiuza (PRT)

 

+11

  MINI

    3.

  Al-Attiyah (QAT) - Cruz (ESP)

 

+47

  MINI

    4.

  Roma (ESA) - Perin (FRA)

 

+1:15

  MINI

    5.

  Sainz (ESP) - Gottschalk (DEU)

 

+4:03

  SMG

    6.

  Peterhansel (FRA) - Cottret (FRA)

 

+4:21

  MINI

    7.

  Holowczyc (POL) - Zhiltsov (RUS)

 

+4:21

  MINI

    8.

  Lavieille (FRA) - Garcin (FRA)

  

+5:42

  HAVAL

    9.

  Poulter (ZAF) - Howie (ZAF)

 

 +5:57 

  TOYOTA

   10.

  Van Loon (NLD) - Rosegaar (NLD)

 

+6:02

  FORD

 

Na foto z první etapy se můžete podívat zde.

Plán etap Dakaru 2014:

1. etapa: 05.01.2014: Rosario - San Luis
2. etapa: 06.01.2014: San Luis - San Rafael
3. etapa: 07.01.2014: San Rafael - San Juan
4. etapa: 08.01.2014: San Juan - Chilecito
5. etapa: 09.01.2014: Chilecito - Tucuman
6. etapa: 10.01.2014: Tucuman - Salta
Odpočinkový den: 11.01.2014
7. etapa: 12.01.2014: Salta - Salta/Uyuni
8. etapa: 13.01.2014: Salta/Uyuni - Calama
9. etapa: 14.01.2014: Calama - Iquique
10. etapa: 15.01.2014: Iquique - Antofagasta
11. etapa: 16.01.2014: Antofagasta - El Salvador
12. etapa: 17.01.2014: El Salvador - La Serena
13. etapa: 18.01.2014: La Serena - Valparaiso

Vytisknout

Diskuze: Dakar: Letos panoval v poušti Roma, Mini ovládlo stupně vítězů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Peterhansel, Stéphane - Cottret, Jean Paul

Peterhansel: Bez větších starostí vítězství číslo 12?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud