Druhá etapa v prachu a bez pohonu 4X4 a čelního skla

Tomáš Urban, 7. ledna 2014, 16:40 Google+

VIDEO:Povzbuzen úspěchem v první etapě, v níž dovedl svou Královnu 69 do cíle na druhém místě, vyrazil Aleš Loprais do druhého pokračování dakarské rallye.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loprais, Aleš

Loprais, Aleš | foto: www.loprais.cz

Sdílejte článek

A stejně jako všichni ostatní závodníci měl před sebou pořádný fičák. Po startu ze San Luis přivedl spojovací úsek dlouhý 304 kilometry závodníky k pohoří Sierra Nevado. To poté všichni obkroužili ve čtyřsetkilometrovém obchvatu. Ze všech stran si tak mohli závodníci prohlédnout vulkán Payún s výškou přes tři a půl kilometru či jezero Laguna de Llancanelo s přírodní rezervací. Na kochání ale čas nebyl. Organizátoři totiž připravili jednu z nejrychlejších etap rallye, která se však ukázala i jako záludná. Měřený úsek začal na hliněném podkladu, který po přibližně 40 kilometrech vystřídala kamenitá vložka. Aleš Loprais spolu s vítězem první etapy Mardejevem vyrazili jako první a zhruba po dvou hodinách ostrého závodění to pro českou posádku vypadalo velmi nadějně - průběžné výsledky je zaznamenávaly na prvním místě, byť jen o pět vteřin před Mardejevem.
Poté ale vedoucímu duu přestalo přát štěstí. Nejprve dorazila zpráva o nehodě Mardejeva. Posádka Kamazu se nemohla dostat z kabiny, ale měla štěstí v neštěstí. Nizozemec De Rooy se ukázal, více než čtvrthodinu pomáhal osádce dostat se ven. Pomoc soupeři v nouzi je gesto, které se cení.

Šedé a nezvykle tvrdé pískové duny v Nihuilu potrápily i Aleše Lopraise. Do cíle v San Rafaelu chvátal s rozbitým čelním sklem a na 14. místě. Nakonec z toho byla podle oficiálního webu závodu více než 45 minut ztráta na vítězného De Rooye, přesně 45 minut a 5 vteřin. V celkovém pořadí to znamená, že Aleš Loprais je za vedoucím De Rooyem, který včera po úpravách času dojel první, na sedmém místě. Jeho ztráta je 43 minut a 46 vteřin.

“Ahoj všem do Česka. I když to možná vyzní divně, ale dnešek bych nazval šťastnou etapou. Bohužel krátce po startu nám odešel pohon 4x4. Celou dobu jsem přemýšlel, jak projedeme posledních 80 km dun, které nás čekaly. S 9,5 tunovým truckem je to opravdu loterie, kterou jsme nakonec vyhráli, i když jsme při ní ztratili v písku spoustu času. Další adrenalinový moment přišel zhruba 30 km po startu, kdy nám v top speedu protivítr vytlačil okno do kabiny, které prasklo. Museli jsme zastavit, sklo vykopnout a pokračovat v prachu úmorných 370 km! Jen v brýlích. Během dne jsme předjeli desítky aut v plné rychlosti. Jednou rukou držíte volant, druhou si kryjete oči a hlavu před létajícími kameny od před vámi jedoucích vozidel. Nacpali jsme dnes do sebe kila prachu, ale etapu ve zdraví dojeli. Pohon 4x4 bude zítra opraven, proto dnešek byl opravdu šťastným dnem,” popisuje, co se na trati vlastně odehrálo, náš pilot Aleš Loprais.

Dnes je na programu 3. etapa ze San Rafaelu do San Juanu. A dneška by se měli obávat ti, kdo neradi výšky. Výhled totiž bude skoro na celou Jižní Ameriku. Posádky aut a kamionů se během třetí etapy čtyřikrát vyšplhají do tříkilometrové nadmořské výšky, závodníky na motorkách a čtyřkolkách čeká na cestě ze San Rafaelu do San Juanu dokonce výstup do výšky 4 300 metrů nad mořem. Horský terén pod vrcholem sopky Aconcaquy (6 962 m. n. m.) znovu dokonale prověří připravenost a technickou zdatnost všech účastníků. A po celodenním škrábání se do vrchu čeká všechny v závěru měřeného úseku dlouhého 301 kilometrů prudký sešup. Během posledních pár kilometrů sklesají kamiony a auta z dvou a půl kilometru přibližně do osmi set metrů, motocyklisté budou klesat z více než čtyřkilometrové výšky do 1 700 metrů. Rozdílná cílová nadmořská výška ukazuje, že bivak se letos na Dakaru poprvé rozdělí. Depo motorkářů bude izolované.

 
Videa, která díky špatnému připojení dorazila teprve dnes ráno, z první a druhé etapy můžete shlednout zde



 

Přejeme všem, aby neztráceli nervy při sledování velkého závodu, možná i díky špatně fungujícím a včera pro nás všechny naprosto nepochopitelně se tříštícím informacím na oficiálním webu. I taková je Rallye Dakar 2014, plná překvapivých zpráv a adrenalinu, platí to nejen pro závodníky ale nás všechny, kteří fandíme a jedeme dále!

 
Vytisknout

Diskuze: Druhá etapa v prachu a bez pohonu 4X4 a čelního skla

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Loprais, Aleš

První stříbrná etapa pro syna Alexe

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud