Peugeot na Dakar s hvězdnou sestavou: Peterhansel, Sainz, Despres

iM2, 7. prosince 2014, 21:50 Google+

Peugeot se vrací na Dakar. Carlos Sainz najel s Peugeotem 2008 DKR tisíce kilometrů při testech v Maroku a o konceptu vozu je zcela přesvědčen.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Peugeot

Peugeot | foto: Archiv autora

Sdílejte článek

Většina závodních sérii má v těchto dnech mezisezónní pauzu, například týmy WRC ji však vyplňují testováním. Jinde ale vrcholí poslední testy před soutěží. Už za necelý měsíc začne Rally Dakar, která se letos dočká návratu týmu Peugeot. Francouzi v minulých měsících vyvíjeli a testovali speciál 2008 DKR.

Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz a Cyril Despres tvoří hvězdné trio "Lva". Francouzskou cestu jihoamerickou pouští podpoří navíc Red Bull. Dle Cyrila Desprese, který už s Red Bullem u KTM spolupracoval, vypadá teď design auta "o hodně víc agresivněji". 

Také Sainz už jezdil v barvách rakouského limonádového mága Mateschitze (u VW a s Buggy). Pro Peterhansela jde o novinku, protože u Mini za ním stál Monster. Stéphane Peterhansel si ale všímá i detailů tohto barevného řešení: "Použití bílé v oblasti kokpitu nás chrání před horkem. Už jsem jezdil s autem s černou střechou a mohu říct, že je to velký rozdíl."

Design auta je ale druhořadý. Peugeot nastupuje proti přesile Mini. Tým má za sebou ale tisíce testovacích kilometrů, především v Maroku. Bruno Famin, sportovní ředitel Peugeotu, říká: "Náš testovací program dokázal, že technický koncept funguje. I tak se ale auto stále nachází v rané fázi vývoje. Je proto třeba zůstat obezřetní."

"Přestože máme vysoké cíle, jedeme na Dakar ve vší skromnosti." Famin ví, že na Dakaru se toho může pokazit opravdu hodně a že úspěch není nikdy zaručen: "Když jsme se rozhodli zahájit náš program pro tuto nejtěžší soutěž světa, bylo nám jasné, že nás potkají nepředvídatelné problémy. Je proto důležité postupovat krok po kroku. Při našem prvním startu na Dakaru je našim prvořadým cílem dovést do cíle co možná nejvíc aut."

Pro Desprese začíná po přestupu z motocyklů do aut nová etapa jeho kariéry. Při vývoji Peugeot spoléhal především na zkušenosti Sainze a Peterhansela. Dvojnásobný mistr světa v rally a vítěz Dakaru z roku 2010, Sainz, je o správnosti konceptu 2008 DKR přesvědčen: "Tým vytvořil jedinečné a inovativní auto."

"Auto slibuje všestrannost ve všech druzích terénu. Koncept funguje dobře. Testovací program ukázal, že je to hodně rychlé auto. Spolehlivost samozřejmě není u nového projektu ještě 100%," míní Carlos Sainz

Vytisknout

Diskuze: Peugeot na Dakar s hvězdnou sestavou: Peterhansel, Sainz, Despres

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

rally mikuláš

Vítězem Mikuláš Zaremba rally se stal Tomáš Kostka

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud