Kopecký vstoupil do Rallye Šumava výborně

ar1, 19. února 2005, 08:21 Google+

Posádka týmu Matador Pneu Sport Jan Kopecký-Filip Schovánek zvládla úvodní etapu 40.Mogul Šumava Rallye Klatovy na výbornou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Ačkoliv startují stejně jako před týdnem ve Švédské rallye s produkčním vozem Mitsubishi Lancer EVO VII, překvapivě drží krok s absolutní špičkou jedoucí s vozy specifikace WRC!

Honza s Filipem vstoupili do soutěže impozantně, v první rychlostní zkoušce „Brod-Mladice“ dosáhli nejrychlejšího času společně s Václavem Arazimem a ujali se překvapivého vedení v soutěži. Vítězství v rychlostní zkoušce v absolutním hodnocení si Honza s Filipem zopakovali ještě ve čtvrtém rychlostním testu „Strážov-Víteň“.

Po první etapě patří posádce týmu Matador Pneu Sport vynikající 5.místo v absolutním pořadí a první místo v hodnocení „produkčních vozů“. V sobotní etapě čeká na posádky třináct náročných rychlostní zkoušek v délce 145,23 kilometrů. V žádném případě není nic rozhodnuto a sobotní etapa jistě přinese krásné a dramatické souboje v boji o příčky nejvyšší v absolutním hodnocení i v hodnocení jednotlivých tříd.

„První etapu jsme jeli v naprosté pohodě. Nikam jsme se zbytečně nehnali. Snažili jsme se o plynulou jízdu bez chyb. Rozhodovat se bude až v sobotní etapě a do ní jsme chtěli vstoupit ze solidní pozice bez časové ztráty zaviněné nějakou hloupou chybou. To se nám podařilo. V podstatě jsme se malinko vzdálili našim soupeřům s produkčními vozy a bojovali jsme pouze s velmi dobře jedoucím Bérešem. Překvapilo mě, že jsme zajížděli i velmi konkurenceschopné časy oproti vozům WRC. Absolutní pořadí však příliš nesledujeme, protože počítám, že zítra nám vozy WRC poodskočí. Vyhráli jsme dnes dvě rychlostní zkoušky v absolutním hodnocení ze sedmi, můžeme být tedy spokojeni.

Dnešní den byl náročný především pro naše mechaniky, protože byly dnes plánovány tři speciální zóny pro přezutí pneumatik. Plánování a koordinace bylo poměrně náročnou činností, ale Filip se jí zhostil velmi dobře.

Do prvního průjezdu „Klatovského okruhu“ jsme si zvolili špatné pneumatiky, ale byla to asi jediná výraznější chyba dnešního dne. Auto funguje skvěle a velké poděkování patří našim mechanikům, kteří po náročném pobytu ve Skandinávii stihli připravit vůz i pro Rallye Šumava. Naše časy jsou jejich velmi dobrou vizitkou.

Pro zítřek bych si přál náročné zimní podmínky, aby více rozhodoval výkon posádky před výkonem samotného vozu,“ řekl v cíli první etapy spokojený Jan Kopecký.

„Před šestou rychlostní zkouškou jsme nechali namontovat na vůz světelnou rampu a v sedmé rychlostní zkoušce jsme již museli přídavné světlomety použít. Dnes jel Honza celý den naprosto uvolněně a s vozem si lehce pohrával. Radost z jízdy na něm byla viditelná a projevovala se i na dosahovaných časech. V daných podmínkách asi jinak ani kvalitního času dosáhnout nelze.

Oba jsme se těšili na náročné zimní podmínky, bohužel třetí a čtvrtý rychlostní test byl chemicky ošetřen. Je to obrovská škoda pro posádky i diváky. S ohledem na bezpečnost se mi jeví start s hřeby na uježděném sněhu nebo ledu výrazně bezpečnější než jízda s touto pneumatikou na mokrém asfaltu. Příjezdová komunikace k rychlostní zkoušce je pokryta nádhernou souvislou sněhovou vrstvou, ale od stanu časové kontroly do cíle rychlostní zkoušky je pouze mokrý asfalt. Z časové kontroly za cílem rychlostní zkoušky opět vjíždíte na sněhový podklad. Paradoxem také zůstane, že ačkoliv rychlostní zkoušky jsou chemicky ošetřeny, tak v centru Klatov jsem přijeli k našemu hotelu po souvislé sněhové vrstvě.

S Honzou si pro zítřek nepřejeme nic jiného než ponechání rychlostních testů ve stavu, v jakém byly při seznamovacích jízdách. Soutěž v takových podmínkách bude nádherná a bude se na ni dlouho vzpomínat.

Těšil nás zájem a přízeň fanoušků podél trati a především v servisní zóně. Je určitě velmi povzbuzující vidět takový zájem fanoušků, i když tentokrát nestartujeme s vozem specifikace WRC,“ doplnil Filip Schovánek.

První vůz na cílové rampě je očekáván v sobotu v Klatovech v osmnáct hodin a třicet minut.

Martin Bobek, - www.ewrc.cz
Foto: Marek Felt - - www.ewrc.cz
Vytisknout

Diskuze: Kopecký vstoupil do Rallye Šumava výborně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Kresta poprvé testoval Ford Focus RS WRC - anotační foto

Kresta poprvé testoval Ford Focus RS WRC

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud