Debut Tomáše Urbana již tento víkend!

Jan Dušek, 8. dubna 2015, 09:21 Google+

Za několik dní odstartuje letošní sprintová sezona závodem ve Valašském Meziříčí – tradiční a oblíbenou Valašskou rally.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Urban, Tomáš - Dušek, Jan

Urban, Tomáš - Dušek, Jan | foto: Staněk, Lukáš

Sdílejte článek

Naštěstí se nepotvrdily katastrofické vize, které díky novým pravidlům předpovídaly konec sprintů v Čechách i na Moravě. Na startu XXXIV. ROCKSTEEL Valašské Rally 2015 se představí 116 přihlášených posádek nejen z naší republiky. Diváci se mohou těšit například na Jaroslava Melichárka (Fiesta WRC),  Grzegorze Grzyba (vítěz maďarské Eger Rally), Martina Kočího, Lukasze Habaje (všichni Fiesta R5), kde se dá čekat opravdu kvalitní souboj. V poli českých posádek vyzkouší Imprezu WRC Roman Odložilík, který se vrací za volant speciálu WRC po delší době. Nové jezdecké složení představí Svarmetal Motorsport, kde do Fabie S2000 vedle Martina Vlčka usedne Jindřiška Žáková. Martinův dlouholetý navigátor Richard Lasevič se po dlouhé době objeví opět vedle zkušeného Jiřího Hladíka, když odstartují s Imprezou WRX. S Jirkou Hladíkem v minulé sezoně brázdil české tratě Ondra Krajča, toho však uvidíme letos jako kopilota Patrika Rujbra. Výčet novinek pro letošní sezonu je však mnohem delší …

Nás však zajímá debut fotografa Tomáše Urbana, který sice není úplným nováčkem v rally, ale na té Valašské odstartuje poprvé s licencí ve sprintech. Tomáš se na svůj vstup „mezi velké kluky“ připravoval delší dobu. Má na svém kontě skoro dvě desítky startů v amatérských soutěžích, například v HobbyCupu, ve Stopě valašské zimy a v posledních měsících jsme ho mohli vídat jako častého účastníka GPD RallyCupu Silvestra Mikuláštíka. Po celou dobu získával zkušenosti a připravoval auto na vstup do českých sprintů. Závodní technika – Škoda Favorit 135L (tř. 14) úspěšně absolvovala v únoru technickou prohlídku a tím se otevřela cesta ke splnění snu.  

Na Valašské rally 2015 Tomáše uvidíme s bílým „Fanušem“ se startovním číslem 112, kde ho bude navigovat zkušená Jana Čížková z Klatov. Jana má za sebou řadu startů jak v ČR v Poháru, tak i v zahraničí. A jak se nově vzniklá posádka připravuje na svůj debut na tratích v okolí Valašského Meziříčí?  „Techniku jsme otestovali na GPD v Kopřivnici, takže v týdnu uděláme jen běžnou údržbu. Na svou první "velkou" soutěž se už moc těším. Sešla se v naší třídě velmi pěkná konkurence. Jedeme si soutěž s Janou hlavně užít a dovézt sebe i auto zdárně do cíle. Jana už má celkem dost zkušeností, takže se na spolupráci velmi těším. Za možnost uskutečnit sen závodit v rally vděčíme naším rodinám ale také Auto Klever, Nový Jičín - značkový servis a prodej vozů Škoda, za mediální podporu RallyZone.cz a dalším. Přijďte za námi do servisní zony a hlavně podpořte nás na trati, startujeme sice těsně před svozem výsledků, ale diváky budeme bavit určitě stejně jako posádky na špici“ sdělil v rámci přípravy Tomáš.

A co nám řekla Jana k závodu? „S Tomášem se známe dost dlouho. Před nějakým časem mě oslovil, abych s ním odstartovala na Valašce. Já jsem to ráda přijala. My pojedeme po staru, což znamená pro diváky a srdcem, jelikož za pohárem se honí jiné posádky. Cítím, že je důležité je navrátit rally její původní kouzlo a to znamená jet srdcem a pro lidi, jelikož lidé jsou na tratích pro nás. Není důležité se honit za plechovým nesmyslem, na který se práší na poličce, ale je důležité si závod užít a hlavně aby si ho užili i lidé, jelikož novodobá auta jsou podobné mašinkám, které jezdí stejnou trasu, a tyto auta nemají duši. Historici a starší vozidla jsou kouzelná v tom, že rozezná člověk jaký je to typ auta a nejkrásnější je, že se s tím člověk pere, jak to jde, ale auto si dělá občas, co chce “ Chtěla bych poděkovat naším sponzorům, a to Autoškole Odstrčilíková – Vinter a firmě BAGROVANI.info - Radek Partingl. Také bych ráda apelovala na fanoušky a všechny ostatní u tratí, aby dbali na svou bezpečnost a respektovali pokynů pořadatelů". 

Nezbývá než posádce startovního čísla 112 popřát úspěšný start do letošní sezony a těšíme se na setkání s nimi na cílové rampě v sobotu 11. dubna na náměstí ve Valašském Meziříčí. Redakce RallyZone.cz u toho samozřejmě nebude chybět, takže se můžete těšit nejen na fotografie, ale i informační servis z průběhu závodu.

Jan Dušek, RallyZone.cz  

Vytisknout

Diskuze: Debut Tomáše Urbana již tento víkend!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Podešva, Jaroslav

Jaroslav Podešva - dokud udržím moč a volant, budu závodit

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud