Jak za 75 minut přestavět auto ze šotoliny na asfalt?

iM2, 17. října 2014, 00:01 Google+

První den Španělské rally se jede na šotolině, další dva dny pak na asfaltu. V pátek večer tak budou muset být vozy přestavěny ze šotolinové specifikace na tu asfaltovou a to pouze za 75 minut.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Evans, Elfyn - Barritt, Daniel

Evans, Elfyn - Barritt, Daniel | foto: M-Sport

Sdílejte článek

Inženýr M-Sportu, Tim Jackson, bude dohlížet za přestavbu vozu Kena Blocka. Serveru wrc.com popsal, jak se jeho tým s daným úkolem popasuje.

0. - 15. minuta:
"Auto musí v pátek odjet šest měřených testů, takže po příjezdu provedeme obvyklou kontrolu, koukneme na data a zkontrolujeme všechny věci, co nám bude hlásit jezdec. Drobná poškození nejsou problémem, protože beztak většinu dílů vyměníme. Co nejrychleji vymontujeme šotolinové díly, včetně předního a zadního příčného nosníku, hřebene řízení, převodovky, zadního diferenciálu, zavěšení a brzd. Na autě může zároveň pracovat 8 lidí. Po 15 minutách už auto bude docela holé."


Šotolinové součástky jsou obecně těžší než ty asfaltové

15. - 30. minuta:
"Teď budeme připraveni připevnit asfaltové díly. Nejdůležitější věcí je příprava. Je důležité mít v tom náskok. Všechny potřebné díly už jsou rozloženy na svých místech, většina z nich je předpřipravena z dílny v Anglii. Zadní nosník podpírá zadní nápravu a jsou už na něm již namontovány zadní asfaltový diferenciál, uchycení nápravy nebo tlumiče. Všechno to namontujeme najednou a připevníme 8 šrouby. Přední nosník je ve stejném stavu, jen navíc obsahuje i hřeben řízení, tyč řízení - vše je předpřipraveno, aby geometrie byla správná."

30. - 40. minuta: 
"Většina zádě již bude hotová - určitě již zadní nosník a diferenciál. Zatímco práce na zádi budou pokračovat, kluci vpředu překontrolují motor a provedou další běžný servis."


Na autě smí pracovat 8 mechaniků

40. - 50. minuta:
"Převodovka je zpět, ta obsahuje i přední diferenciál. Přední a zadní diferenciál jsou v jiné specifikaci oproti šotolinovým variantám. Je tomu tak proto, že rychlosti auta, grip a protáčení kol jsou na asfaltu jiné."

50. - 60. minuta:
"Zavěšení a brzdy jsou namontovány na auto. Brzdové disky jsou větší - průměr mají mezi 300mm až 355mm a jsou vodou chlazeny. Celý systém je třeba odvzdušnit. Také asfaltové tlumiče jsou namontovány a už to zase začíná vypadat jako auto."


V zázemí továrních týmů bude v pátek pilno

60. minuta:
"Všechny hlavní práce by již měly být hotovy. Teď už na autě jen zkontrolujeme geometrii, světlou výšku a odklony kol. Je zde znatelný rozdíl, auto je v asfaltové specifikaci o 60mm níže. Obykle už zde ale jde jen o finální úpravy, protože jsme komponenty nasatavili v sídle M-Sportu. Poté auto zvážíme, abychom si ojistili, že nejsme pod limitem. Obecně šotolinové díly jsou silnější a těžší než asfaltové, to platí i o kolech a gumách. V případě potřeby dodáme závaží."

65. minuta:
"Pokud vše půjde podle plánu, auto by mělo být na kolech a připraveno v 65. minutě odjet. Tento plán nám dává 10 minut k dobru, kdyby bylo třeba..."

Vytisknout

Diskuze: Jak za 75 minut přestavět auto ze šotoliny na asfalt?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Loga

Nové startovní pořadí do jednotlivých etap od příští sezony

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud