Video: Paddon o tvorbě rozpisu, jak mu pomáhají barevné proužky na volantu a proč Kennard do noci rozpis opravuje?

iM2, 20. prosince 2014, 22:20 Google+

VIDEO; Posádka továrního týmu Hyundai, Hayden Paddon a John Kennard, vytvořila hezké video na téma tvorby rozpisu. Posádka v něm ukazuje i jednu ze zajímavých metod, kterou převzala od svého předchůdce...

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Paddon, Hayden - Kennard, John

Paddon, Hayden - Kennard, John | foto: Hyundai Motorsport/McKlein

Sdílejte článek

"Jednou z výzev je rozpis a vztah mezi jezdcem a spolujezdcem. John mi během soutěže čte moje poznámky, většinou je dvě zatáčky napřed, díky tomu mám jasný obrázek toho, co mě čeká. Hlavní věcí, které se v rozpisu snažíme dosáhnout, je důslednost a stálost. Stálost toho, jak si zatáčky následují po sobě, jejich tvar, úhel a celkový proud poznámek...

K tomu používáme technologii, jak nejlépe umíme. V autě je systém na měření délky rovinek, máme kameru, která nám pomahá projít si znovu zkoušky a zkontrolovat rozpis po každém dnu seznamovacích jízd - je to klíčový prvek pro studium následujícíh soutěží. Máme tu GPS systém na kontrolu maximální rychlosti během najíždění od FIA.

Asi nejdůležitější věíc v autě je ale 'barevná dekorace' na volantu. S tímto systémem přišel Possum Bourne a tento systém se často používá v Austrálii nebo na Novém Zélandu, ale i jinde po světě. Na volantu máme škálu od 1 do 7, je to systém, který obvykle používám, to my umožňuje diktovat stupeň zatáček během seznamovacích jízd. Na palubní desce je výchozí proužek a při otočení volantu je na volantu vidět číslo, které dám dané zatáčce. 

Kennard a Paddon u své i20 WRC

90 % zatáček se dá takto popsat, dále je také mohu popisovat podle toho, co vidím. Tento systém my ale umožňuje zaměřit se na další důležité věci jako vzdálenosti, apexy, rychlosti... Mohu se tak zaměřit na cestu a zaznamenat do rozpisu co možná nejvíce informací.

U každé zatáčky také máme jako proměnnou plus nebo mínus, rovněž délka zatáčky je pro mě hodně důležitá - máme krátké, velmi krátké, poloviční, normální, dlouhou, také zaznamenáváme vzdálenosti mezi zatáčkami. Délka zatáčky je ale pro mě snad ještě důležitější než číslo [1 až 7]. 

K tomu přidáváme ještě dodatečně informace jako cut [krátit] nebo don't cut [nekrátit]. Takže na každou rally máme dva dny [seznamovacích jízd], každou zkoušku můžeme projet dvakrát. Toto je v podstatě pro nás klíčový čas rally. Tady se rozhoduje, jestli rally prohrajeme. Tratě projíždíme v podstatě normálními vozy. Můžeme jezdit maximálně 70 - 90 km/h," popisuje Hayden Paddon.

John zachycen při čtení poznámek 

"Takže v prvním průjezdu mi Hayden diktuje poznámky k cestě a já je píšu v mé zkrácené podobě na papír. Ve druhém průjezdu tyto poznámky vezmeme a já je čtu Haydonovi a dolaďujeme je. Až pojedeme v soutěži, všechno už je hladké a v pravý čas. To zahrnuje podtrhávání, dodávání informací, značení kdy zrychlit a kdy naopak zpomalit [při čtení].

A pak, když tohle všechno uděláme, občas je v tom nepořádek, trať může být tvrdá, uskákaná. Poté na hotelu trávím další hodiny jejich zpřehledněním a ujišťuji se, že budou opravdu přesné až je v soutěži použijeme," dodal John Kennard.

Vytisknout

Diskuze: Video: Paddon o tvorbě rozpisu, jak mu pomáhají barevné proužky na volantu a proč Kennard do noci rozpis opravuje?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Kubica, Robert

Kubica pojede Monte Carlo s Fordem, zřejmě týmu A-Style

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud