Jezdci M-Sportu by se v Mexiku rádi vyvarovali problémů

iM2, 5. března 2015, 21:55 Google+

Elfyn Evans a Ott Tänak moc dobře ví o specialitách soutěže v Mexiku, kde je nejlepší cestou, jak získat dobrý výsledek, kvůli chybějícímu výkonu, čistý jízdní styl.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tänak, Ott - Mölder, Raigo

Tänak, Ott - Mölder, Raigo | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Rally Mexiko bude pro všechny účastníky WRC představovat trochu odlišnou výzvu. "Vysoké teploty hrají na této soutěži velkou roli. K tomu se přidává vysoká nadmořská výška, kvůli které musí být člověk v nejlepší fyzické kondici," říká úvodem Elfyn Evans. V mexických vysokých nadmořských je mnohem řídší vzduch, než na co jsou posádky běžně zvyklé. "Pro tělo to může být malý šok, díky tomu tam jezdíme o něco dříve a děláme tam nějaký fitness, abychom se plně aklimatizovali," pokračuje Velšan. 

To jeho estonský týmový kolega má trochu jiný postup přípravy. "Každý večer jsem byl v sauně, ale není to to samé," říká Ott Tänak. S vysokou nadmořskou výškou se samozřejmě budou muset poprat také jejich speciály, vzláště motory. "Výkon motoru citelně klesá, díky tomu se jezdí mírnějším a méně agresivním stylem," pokračuje Evans. "Jezdecké chyby už takřka nemáte šanci dohnat. Když přijdete o rychlost před dlouhou rovinkou nebo rychlou zatáčkou, tak můžete ztratit hodně času. Musíte tak mít dobrý rytmus, je to skoro takové, jako byste jeli s Fiestou R2 s předním náhonem."

Tänak soutěž blíže popisuje následovně: "Zkoušky z prvního dne jsou opravdu těžké, ty musí člověk projet čistě a vyvarovat se problémů. Když je dobrý pocit, tak můžete trochu zatlačit. Důležité ale i nadále bude, jet čistě. Pokud se nám to podaří a budeme krůček po krůčku zvyšovat naše tempo, tak by to mohla být dobrá rally."

Jeho týmový kolega, Elfyn Evans, ví, jak v Mexiku vyjet dobrý výsledek, vloni ze dojel čtvrtý. "Loňský výsledek byl pro nás překvapením. Je to těžká soutěž, na které měla spousta lidí problémy. Z toho jsme mohli těžit." Podobnou taktiku mladík zvolí také letos. "Je důležité vyvarovat se problémů. Pokud se nám to podaří a budeme moci jet trochu rychleji, tak by to mohla být opět dobrá rally. Chceme stejnou výkonnost, jakou jsme předváděli na Monte Carlu a ve Švédsku, ovšem bez chyb." 

Na předsoutěžním testu se jezdilo samozřejmě na šotolině, jezdci si na tento povrch potřebovali zase po delší době zvyknout. "Už od loňského září jsme na šotolině nejeli, díky tomu to byl v první moment docela podivný pocit. Při dvou testovacích dních během tohoto [minulého] týdne jsme si na to ale zase zvykli," uzavřel Evans.

Vytisknout

Diskuze: Jezdci M-Sportu by se v Mexiku rádi vyvarovali problémů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Hyundai Shell WRT

Hyundai před Mexikem: Sordo se po zranění vrací do továrního týmu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud