Toyota naplno vyvíjí Yaris WRC - možná jej nasadí dřív

iM2, 31. března 2015, 00:02 Google+

Toyota Motorsport vytrvale testuje na plné obrátky nový Yaris WRC. Pro server 'wrc.com' zástupce značky odhalil, že je dokonce možné, že auto nasadí do soutěže ještě před oficiálním vstupem do WRC, který je plánovaný na sezonu 2017.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota Motorsport GmbH

Toyota Motorsport GmbH | foto: Toyota Motorsport GmbH

Sdílejte článek

V Německu sídlící tovární tým zvládl během roku 2014 celkem 8 různých testování s Yarisem WRC. Letošním usilím se dostal již na číslo 12 testů. Od té doby, co projekt dostal oficiální zelenou od koncernu, tak se také začaly stavět další testovací vozy. "Většina testů bude v Evropě, ale jeden nebo dva proběhnou za mořem," řekl vice-prezident Toyoty Motorsport,  Rob Leupen.

"Náš další test bude na konci dubna a bude zaměřen na vývoj motoru a zavěšení. Aktuálně máme dvě testovací auta, která využíváme, jak jen to jde. Třetí se blíží kompletaci. Kromě testů máme také rozsáhlé možnosti v naší továrně, které můžeme při vývoji využít. Opravdu tlačíme na to, abychom využívali všechny možnosti."

Dle Leupena je zpětná vazba od trojice testovacích jezdců - závodníka šampionátu WEC, Stéphana Sarrazina, několikanásobného finského šampiona, Sebastiana Lindholma, a francouzské vycházející hvězdy, Erica Camilliho, velmi dobrá: "Jsme docela spokojeni s jejich reakcemi a jsme rádi za to, čeho jsme dosáhli. Jasně, vždy chcete víc, ale momentálně jedeme podle plánu."


Yaris je pilně testován (foto: 
Toyota Motorsport GmbH)

Leupen také dodal, že tým nemá v následujících 21 měsících v plánu objevit se ve WRC. Avšak auto by mohlo do nějaké soutěže nastoupit již dříve: "Nemohu nic potvrdit, ale může se stát, že budeme chtít Yaris WRC nasadit do jiné série - na nižší úrovni. Tam bychom mohli zjistit víc." Na silniční verzi Yarisu se až do roku 2017 žádné velké změny neodehrají.

WRC tedy bude založeno na existujícím modelu. Základem budou nová pravidla, která ještě musí být vyjasněna. Podle Leupena se však pravidla nijak zásadně měnit nebudou. "Myslím, že to bude spíše evoluce toho, co máme teď. Víme, co je dnes na trhu k dispozici v oblasti technického vývoje a myslím, že se zaměříme na zavěšení a stranu motoru. Rozumím tomu, že tu jsou nějaké debaty ohledně velikosti restriktoru [turba]. Na základě aktuálních pravidel si myslím, že to bude více postupná změna krok za krokem pro rok 2017 - ne něco kompletně revolučního."

Vytisknout

Diskuze: Toyota naplno vyvíjí Yaris WRC - možná jej nasadí dřív

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Hyundai

Video: Hyundai testuje novou i20 WRC na šotolině

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

  2. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud