Královehradecký rallyklub se představuje

Tomáš Urban, 26. března 2008, 21:26 Google+

Letošní sezóna začíná pro Královehradecký rally klub na Valašské rally. Posádka Pavel Urban-Stanislav Saifrt startuje s mediální podporou Rallyzone.cz

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Urban, Pavel

Urban, Pavel | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

V letošním roce jsme nabídli mediální spolupráci několika posádkám. Toto je první z
nich.
 
 Pavel Urban - Stanislav Saifrt. Pojedou se Škodou Fabií RS vybrané velké soutěže a rallysprinty. Rok pauzírovali, aby mohli představit Škodu Fabii RS v plné účinnosti a spolehlivosti. Pojďme se podívat jak tým vznikal a jak je na tom dnes.

 Jezdec Pavel Urban se pohybuje v kolotoči mistrovství české republiky v rally už od roku 1999. Vše začalo ale už dávno. Nechme o tom povídat samotného jezdce.
 
Pavle, mnoho lidí touží po alespoň  jednom svezení na uzavřené rychlostní zkoušce při rally. Ty jsi jedním z těch šťastných, kterým se to podařilo a daří stále. Jak si se k rally dostal?
Pavel Urban - Dříve jsem jezdil na rally jako divák. Hlavní bylo že jsem to prostě chtěl zkusit. Nešlo o výsledky, ale o to se svézt. Zažít rally jinak než pohledem zpoza příkopu.
 
Na jaký vůz padla volba před tvým prvním startem?
P.U. - První auto jsme dlouho vybírali. Volba padla na auto Martina Březíka
ze Zlína, Felicia 1,6 ve třídě N2.
 
Takže začátky a první vůz už známe, ale co první soutěž?
P.U.- První soutěž byla Rally Paramo Liberec 1999. Vše bylo pro nás nové, neměli jsme odpovídající zázemí. Velmi jsme se ale těšili. Celý trénink tehdy propršel. V pátek před startem se počasí na chvíli umoudřilo, ale pak pršelo až do sobotního večera. Tehdy jsme začali na suchých gumách, po dvou RZ jsme je měnili za mokré, které jsme měli jen čtyři. Můj tehdejší spolujezdec Tomáš Volf neměl také žádné zkušenosti, tak bylo "veselo". V pátek jsme odstartovali a propluli první etapou. Bylo to velmi náročné. O servisu nemohla být řeč, mechaniky byli můj bratr a synovec. To bylo všechno. Myli jsme okna a dolévali benzín.. Nakonec jsme v poslední zkoušce cca 2 km před cílem trefili zadkem auta sloup,ale přes to jsme přejeli cílovou rampu... Tak těžká soutěž na debut nebyla zrovna ideální.
 
Byla tehdy nějaká velká krize?
P.U. -První velká byla hned po cca 400m první zkoušky pravá osm, my bokem na stoletou lípu..měl jsem panickou hrůzu, že nás všichni za námi dojedou,já se neuhnu a podělám jim to. To trvalo celý večer. Možná až v sobotu kolem poledne jsem se uklidnil. Pak ale přišla havárie posádky Janků - Kalina. Přijeli jsme tam jako druzí a to mám před očima dodnes - jak ke katastrofě stačí kousek. (Tehdy zahynul spolujezdec David Kalina.)

Pokud člověk chce pomýšlet na úspěch, musí být posádka sehraná a musí to klapat i mimo vůz. Co ty a spolujezdci? Kolik si jich stačil vystřídat?
P.U. - První byl Tomáš Wolf, hradečák a nadšenec, pak to asi trochu vyprchalo. Po čtyřech letech Standa Saifrt, se kterým jezdím dodnes. Taky Luboš Gešvinder jednu sezónu a pak byla Iva Víchová. Super holka, klidná a spolehlivá. Doufám, že spolu ještě něco ujedem. Pak bylo pár kluků kteří mi dělali servis - Petr Svoboda a Tomáš Hovorka, taky můj syn Jakub. I s ním bych se rád svezl, v loňské sezóně vozil on mě v Poháru mládeže, bylo to bezva.
 
Jaký je nynější spolujezdec?
P.U. - Letos jsme se domluvili opět se Standou Saifrtem. Začneme spolu Valašku a Šumavu, pak přesedlá k synovi do Poháru mládeže. Já si budu muset "ulovit" někoho jiného. Záleží na okolnostech, jaké budou po začátku sezóny škody a kolik bude času.

Během téměř deseti let závodění musely přijít i úspěchy. Máš nějaký, kterého si obvzvlášť ceníš?
P.U. - Výsledky jdou v mém případě tak trochu stranou. Já se chci hlavně bavit, závodím v rámci finančních a časových možností. Teď se přidal ještě syn a tak je potřeba to všechno spravedlivě dělit. Snad jen v r.2002 jsme vyhráli v A6 Barumku, o dva roky později jsme vyjeli mistra v A6 ve sprintech a v r.2006 jsme vyhráli absolutně s naftovou Fábií Rally Vsetín v rámci ČPMR. To bylo na sněhu a pěkně jsme si to užili. Každá cílová rampa je pro mě úspěchem. Rally je skvělá zábava.
 
Závodíš s naftovou Fábií RS. Jaká je její historie?
P.U. - Fabii jsem koupil od Martin Prokopa,měl ji jako cvičku na MS. Pak to zatrhli, tak jsme se dohodli. Já jsem předělal brzdy, vyndal radio a jelo se. Klimatizace tam ještě je, její chvíle doufám přijde na Bohemce a Barumce,jsem už starší pán a začínám mít rád pohodlí. Těch pár kilo za ten chládek stojí..

Mluvíš o Bohemce a Barumce, startovat budete i teď na Valašce. Jaký tedy bude tvůj letošní program?
P.U. - Pokud auto dovolí, pojedeme pár velkých podniků a taky něco sprintů. Vše je odvislé na škodách. U nás je to o to horší, že na škody jsme se synem dva. Takže pravděpodobnost vysoká a finance jedny...
 
Finance hýbou světem a v rally tomu není jinak. Představ nám vaše sponzory?
P.U. - Hlavním dobrodincem je Filtr zeos - firma kde pracuji. Poskytuje zázemí, bez toho bych byl vedle. Pak ještě fa Monts s.r.o., autoopravna pana Zákoutského a firma Kovolak profi s.r.o.
 
Závěrem rozhovoru tradiční otázka: cíle týmu pro letošní sezonu?
 P.U. -Rád bych, abychom se pěkně pobavili, minimum poruch a všichni zdraví. Na úrovni ve které jezdím ani na nějaké výsledky nepomýšlím. Je to hlavně zábava, která pohltila celou mojí rodinu.

Pavle díky za rozhovor a hodně štěstí na Valašsku.

Přijďte podpořit posádku přímo na trati rychlostních zkoušek Valašské rally v okolí Valašského Meziříčí již tento víkend.
 
Víme že Královehradecký rallyklub bude nasazovat i další posádky. Ale o tom v dalším článku.
 
Vytisknout

Diskuze: Královehradecký rallyklub se představuje

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Basso, Giandomenico - Dotta, Mitia

IRC: Basso si brousí zuby na vítězství

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud