Demaison: Chtěli jsme Polo udělat ještě více neprůstřelným

iM2, 16. dubna 2014, 14:32 Google+

François-Xavier Demaison je tvůrcem Pola R WRC a v rozhovoru pro německý rallye-magazin.de promluvil o novém vývoji, nových protivnících a nových výzvách.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka

Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

O: Jste otcem Pola R WRC, teď máte najednou dvojčata - mistrovské auto z roku 2013 a novou verzi pro rok 2014. Jak od sebe můžeme obě verze rozeznat?
François-Xavier Demaison: Vlastně to není vůbec lehké, ale je tam patrný zcela nový design. Pod kapotou verze pro rok 2014 je odolnější varianta z verze 2013, v mnoha oblastech je stabilnější a spolehlivější. Pro asfaltovou i šotolinovou verzi máme posílené části zavěšení a také pohonné komponenty byly přepracovány.

O: Volswagen v roce 2013 nemusel ani jednou vzdát kvůli technice, proč tedy byla spolehlivost tak velkým tématem?
FXD: Naši jezdci chtějí stále atakovat, v roce 2014 možná ještě více než v roce 2013. Vloni jsme museli zvládnout několik nezdarů kvůli agresivnímu stylu našich jezdců, což je často nezbytné, když chcete jet o vítězství. Kdyby měli tehdy Jari-Matti Latvala a Andreas Mikkelsen ve Finsku a Sébastien Ogier v Německu posílené komponenty, tak by do cíle dojeli možná bez časové ztráty. K tomu přišlo několik nových věcí, na které jsme chtěli těmito novými komponenty reagovat. Chtěli jsme Polo tedy udělat ještě více neprůstřelným. A samozřejmě jsme chtěli naším mechanikům na soutěžích trochu ulehčit život. 

O: Počet žolíků byl omezen a s tím i možnost Polo WRC dále změnit. Jak si máme představit proces zvažování všech pro a proti při jednotlivých změnách?
FXD: Společně s technickým ředitelem, Willym Rampfem, jsme na toto téma měli nějaké diskuze. Na základě omezeného počtu žolíků jsme se rozhodli pro tu nejspolehlivější variantu. Platí, že když už použijete nějakého žolíka, tak není cesty zpět, pak už musíte pozměněnou část komponentu nasadit. Je jen pár změn, které dopadnou na čistou výkonnost, například teď máme více možností pro set-up. 

O: Jak moc bylo Polo změněno dle přání a jezdeckých stylů vašich tří jezdců?
FXD: Naši dva TOP jezdci, Sébastien Ogier a Jari-Matti Latvala, mají kompletně odlišné styly. Seb hledá tu nejkratší cestu mezi zatáčkami, Jari-Matti auto radši posílá více bokem. Seb měl výhodu jednoho roku a Polo si napasoval na svůj styl. Když k nám Jari-Matti ke konci roku 2012 přišel, tak si chtěl Polo napasovat na svůj styl. Ale ukázalo se, že styl Seba je rychlejší, takže se Jari jeho 'středoevropskému' stylu krůček po krůčku přibližoval. To ale nejde ze dne na den. 

O: Jakou roli sehráli jednotliví techničtí partneři? Polo R WRC například dostalo nové tlumiče...
FXD: Pro tento rok jsme vyvinuli nové tlumiče a velké zkušenosti a poznatky od ZF nás hodně posunuly. Partneři jako je ZF hrají klíčovou roli. A v MS v rally jsou tlumiče opravdu velkým tématem. Ale to samé můžeme říci například o Michelinu v oblasti gum a našich dalších technických partnerech.

O: Jak těžké bude obháji titul - z technického hlediska?
FXD: Vždy je těžší titul obhájit, než ho vyhrát poprvé. Myslím, že jsme vloni spoustu lidí překvapili. Hodně z nich, ale také z nás, neočekávalo, že od začátku a během celé sezony budeme konkurenceschopní. Teď jsme týmem, který chtějí všichni porazit. Není jednoduché neztratit koncentraci a neudělat hloupou chybu, nebo vzít věci na lehkou váhu. Takže rally nebo celý šampionát můžete rychle ztratit. Každý v týmu musí zůstat hladový po úspěchu - mechanici, inženýři, jezdci.

O: Jak silná bude podle vás ve srovnání s loňskem konkurence?
FXD: Každého jednotlivého konkurenta beru extrémně vážně. Letos s námi mohou udělat to, co jsme s nimi udělali vloni my. Zde myslím především na Hyundai. Citroën a Ford mají oba nové jezdecké kádry a mohou nás tak klidně porazit. Rok 2014 pro nás určitě nebude lehký, ale my nebudeme určitě odpočívat.

Změny Pola R WRC pro rok 2014:

Žolík č. 1: Ojnice
Žolík č. 2: Motorové a převodové vylepšení
Žolík č. 3: Nájezdový úhel pro přední diferenciál 
Žolík č. 4: Nájezdový úhel pro zadní diferenciál
Žolík č. 5: Přední příčné rameno (asfaltová verze)
Žolík č. 6: Zadní pomocné rameno
Žolík č. 7: Zadní příčné rameno (asfaltová verze)
Žolík č. 8: Zadní příčné rameno (šotolinová verze)
Žolík č. 9: Separační systém pro zadní diferenciál
Volný žolík: Software

Vytisknout

Diskuze: Demaison: Chtěli jsme Polo udělat ještě více neprůstřelným

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Peugeot

PEUGEOT 2008 DKR: lev dobývá nová území

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud