Hrabánek: Fabia R5 je kompletně nové auto

iM2, 30. dubna 2015, 23:21 Google+

Šéf Škody Motorsport, Michal Hrabánek, mluví v rozhovoru pro německý motorsport-total.com o Fabii R5 a o tom, s jakými výzvami se tým během vývoje musel popasovat.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kopecký, Jan - Dresler, Pavel

Kopecký, Jan - Dresler, Pavel | foto: www.rallyzone.cz | Vrba, Roman

Sdílejte článek

Otázka: Pane Hrabánku, jaké jsou největší rozdíly mezi Fabií R5 ve srovnání s Fabií S2000?
Michal Hrabánek: Obecně je Fabia R5 kompletně nově vyvinuté auto. Největší a pro jezdce nejcitelnější rozdíl je zcela jistě 1,6 litrový turbomotor. Pohonná jednotka vyvinuté dle pravidel Mezinárodní automobilové federace FIA přináší ve srovnání s dvoulitrovým atmosferickým agregátem, který byl nasazen ve Fabii S2000, výrazné změny. 

Nový motor následuje také trend downsizingu v motorsportu: menší objem, ale vyšší výkon při snížené spotřebě. Nová je také pravidly předepsaná pětistupňová sekvenční převodovka. Fabia S2000 měla šest stupňů a minimální váhu 1200 kilogramů. U nové R5 je to 1230 kilogramů. 

O: Jak projekt začal a jaké byly až do dnešního dne největší kroky?
MH: V lednu 2014 jsme aktivně začali s vývojovou prací. Každý vývojový krok, každý test, každý odjetý kilometr a každý člen týmu byl extrémně důležitý pro úspěch projektu. Chtěl bych opravdu všem v týmu Škoda poděkovat. Společně jsme odstranili všechny překážky v cestě. Největší napětí jsme samozřejmě cítili před homologací. To byl po mnoha měsících tvrdé práce moment pravdy. Svolení od FIA nás učinilo velmi šťastnými a plnými naděje zároveň.

O: Jakou roli při vývoji nového rallyového auta hráli testovací piloti?
MH: Důležitou. Jsou takřka zrcadlem chování rallyového auta na silnici. Ne všechno může být změřeno stroji a počítači, důležitý je také pocit pilotů v autě - zvláště v rally sportu. Proto jsme také využili několika zkušených pilotů. Naši inženýři z výpovědí našich testovacích jezdců Jana Kopeckého, Esapekky Lappiho, Freddyho Loixe, Pontuse Tidemanda a Raimunda Baumschlagera velmi profitovali. 

O: Co byly největší výzvy při vývoji nového auta?
MH: Největší výzvou bylo jistě kompletní naplnění pravidel Světové autmobilové asociace FIA. Podobnost se sériovým modelem zde hrála také důležitou roli. Limitem pro konečnou cenu auta je předepsaných 180 000 EUR. Museli jsme tak použít mnoho sériových dílů a testovat je za nejtěžších podmínek. Od nás nakonec každý očekává pro Škodu typickou spolehlivost. 

O: Kde Škoda v této sezoně novou Fabii R5 nasadí? Kteří jezdci budou za Škodu nastupovat?
MH: Ve WRC2 kategorii MS v rally budou startovat naši mistři Evropy, Esapekka Lappi/Janne Ferm. Asijsko-pacifičtí šampioni, Jan Kopecký a Pavel Dresler, budou nastupovat především v českém rallyovém šampionátu. Škodu Fabia bychom samozřejmě rádi ukázali také na našem klíčovém trhu v Číně. Proto budeme naše nové rallyové auto prezentovat fanouškům také v průběhu sezony Asijsko-pacifického šampionátu. Tam náš tým pojede s Pontusem Tidemandem a Emilem Axelssonem, se kterými chceme být v budoucnu ještě silnější. Pontus i Jan se v průběhu sezony také občas dostanou do WRC2.

O: Jak důležitý je zákaznický program pro Škodu?
MH: Zákaznický program je pro Škodu důležitým obchodním faktorem. Zisky samozřejmě pomáhají při financování dalšího vývoje. Především ale náš zákaznický program funguje jako multiplikátor reklamy pro celou značku. Nasazení zákaznických aut v národních šampionátech je perfektní platformou pro trhy Škoda, které tak mohou dosáhnout na své zákazníky. Snad, jako tomu bylo už u Fabia S2000, s velkými sportovními úspěchy.

 

Fotky nové Fabie R5 z Rally Šumava s Janem Kopeckým za volantem od naších fotografů, Romana Vrby a Jana Duška, si můžete prohlédnout pod článkem.

Vytisknout

Diskuze: Hrabánek: Fabia R5 je kompletně nové auto

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien - Elena, Daniel

Loeb mohl jet v Portugalsku, vrátí se znovu?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud