S Latvalou o jeho plánech pro sezonu, o tom, jak relaxuje a co očekává od Mexika

iM2, 25. února 2016, 23:33 Google+

Po náročném startu sezony se Jari-Matti Latvala rozmluvil o nadcházejících soutěžích a prozrazuje, jak se dál motivuje. Po úvodních dvou soutěžích má Latvala na svém kontě nula bodů, když na Monte Carlu chyboval a ve Švédsku jej potkal technický defekt. A to chtěl Fin letos zkusit zabojovat se Sébastienem Ogierem o titul. Francouz už má ale mohutných 56 bodů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jari-Matti chtěl ve Švédsku útočit na vítězství

Jari-Matti chtěl ve Švédsku útočit na vítězství | foto: Volkswagen Motorsport

Sdílejte článek

Otázka: Jari-Matti, Rally Monte Carlo a Rally Sweden jsou za námi. Co na ně říkáte?
Jari-Matti Latvala: Určitě to nešlo tak, jak jsme čekali. Na Rally Monte Carlo jsem chtěl položit solidní start do sezony, jet konstantní časy a nejít do žádného velkého rizika. Do poloviny soutěže to vypadalo dobře. Pak se ale ukázalo, jak náročné umí Monte být a jak rychle se může list obrátit. Vyjel jsem z trati a poškodil zavěšení. Pak přišel ještě problém s elektronikou. Podařilo se nám sice oba problémy zvládnout, ale čas podle toho také vypadal. Na základě toho jsme museli vzdát. To bylo samozřejmě extrémně frustrující.

O: Opravdu těžký start sezony. Jako další příšlo Švédsko...
JML: Snažil jsem se zůstat pro Švédsko nadále optimistický. Myslel jsem si, že ve Švédsku bychom mohli bojovat o vítězství, protože jsem na této rally v minulosti byl vždy docela dobrý. Ale už od první zkoušky to šlo špatně. Na malém skoku jsem poškodil hnací hřídel. První den nebyl žádný servis a my měli jen zadní pohon a ztratili díky tomu spoustu času. Pozitivní ale bylo, že jsem byl v sobotu velmi rychlý a vyhrál pár zkoušek. To bylo pro moji sebedůvěru velmi dobré. I tak ale momentálně nemám na svém kontě žádné body.

img-responsive

V Monaku jel Latvala dlouho moc pěkně | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

O: Jak tuto situaci zvládáte? Přemýšlíte nad tím hodně nebo jste to hodil za hlavu a řekl si: 'Co se stalo, to se stalo, jdeme dál'?
JML: Žádný jezdec v poli nemůže mít perfektní sezonu. Žádný jezdec nezažije na všech 14 soutěžích perfektní víkend. Každý má občas problémy. To je součástí motorsportu. Otázkou ale je, jak moc se tyto okolnosti projeví na vašich výkonech. Poslední dobou jsem měl docela dost pech a udělal pár chyb. Ale přemýšlím nadále pozitivně. Samozřejmě, že to vypadá špatně, když člověk zajede dva špatné výsledky v řadě, zvláště zkraje sezony, kdy jsou všechny oči upřeny na jednoho. Jsem si ale přesto jistý, že to od teď půjde nahoru. A poháry se budou tak jako tak rozdávat až na konci sezony.

O: Díky vašemu aktuálnímu postavení budete do Rally Mexiko startovat později mezi dalšími piloty. Je to pro vás výhoda?
JML: Mexiko bude první šotolinovou rally sezony, podklad tam bývá zpravidla docela tvrdý. Většinou na něm bývá ale vrstva jemné šotoliny, díky které je trať docela klouzavá. Čím víc aut po ní přejede, tím je stopa čistší a rychlejší. Je tak určitě výhodou startovat později - pokud tedy neprší. To je v Mexiku možné ale relativně nepravděpodobné.

O: Je pro vás tato pozdější startovní pozice po všech těch zklamáních tedy trochu pozitivní? 
JML: Myslím, že ano. Toto pravidlo mi v této situaci pomáhá, protože mám teď možnost vrátit úder.

img-responsive

Ve Švédsku bylo hned jasno, že z toho útok na vítězství nebude | foto: Volkswagen Motorsport

O: Jaký je váš cíl pro Mexiko?
JML: Mít bezproblémovou rally. Všechno ostatní pak přijde, když se budu držet stranou od všech nepříjemností.

O: Jak se uvolňujete po náročných soutěžích?
JML: Pro mě je hodně uvolňující postavit se na start klasických rally [soutěží s historiky]. Hodně mě to baví jezdit s těmito starými auty a necítít u toho žádný tlak. U toho také získávám radost pro další výzvy ve WRC.

O: Analyzujete vaše výkony společně se spolujezdcem, Miikkou Anttilou? 
JML: Snažíme se toho mezi soutěžeme moc neanalyzovat. Většinou to děláme na spojovacích etapách nebo při cestách. Doma si telefonujeme jen krátce a informujeme se, jak se druhému daří. Nechceme si vzájemně ubírat až moc času. Doma jdeme spíš na hokejový zápas nebo tak.

O: Ve Švédsku jsme mohli vidět, jak jste se krátce před startem zkoušek tloukl v prsou nebo do nohou. Je to nová technika, jak se motivovat?
JML: Dělám to proto, abych se po dlouhé spojovací etapě, po které je člověk obvykle trochu unavený, dostal opět do bojovného módu. Díky tomu se opět aktivuje vaše hlava a vaše svalstvo. V Mexiku a na letošních zbývajících soutěžích to ještě určitě často uvidíte.

Vytisknout

Diskuze: S Latvalou o jeho plánech pro sezonu, o tom, jak relaxuje a co očekává od Mexika

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Ogier a Ingrassia spolu slaví jedno z mnoha vítězství

Ogier se řadí do klubu 'stovkařů' a nejlépe vydělávajících sportovců +…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud