Co říká Meeke na první testy s C3 WRC?

iM2, 21. dubna 2016, 19:55 Google+

Kris Meeke dostal možnost jako první otestovat závodní auto Citroën Racingu pro příští sezonu na šotolinovém testu na jihu Francie. To, že Citroën vybral právě Meekea, není nijak překvapivé, vždyť Severní Ir se má letos starat primárně o vývoj nového auta. Citroën na svých stránkách zveřejnil rozhovor s Krisem po absolvování tohoto testu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kris Meeke, jednička týmu Citroën Racing

Kris Meeke, jednička týmu Citroën Racing | foto: Citroën Racing

Sdílejte článek

Otázka: Na tomto prvním testu jste obklopen spoustou lidí, několika inženýry a techniký pracujícími na autě...
Kris Meeke: Ano, každý je 100% oddaný a je to fantastické! Když jsem se před dvěma roky připojil k Citroën Racingu, tak prioritou bylo WTCC a vývoj WRC byl docela omezený. Teď můžete cítit, že tu je opravdová energie, když se inženýři vratí zpět k rally se zkušenostmi, které získali na závodních tratích. Stroj Citroën Racingu je připraven a jezdí v plné síle, to mě motivuje, abych pracoval ještě tvrději. Společně můžeme v budoucnu udělat něco opravdu speciálního!

O: Jak jste se cítil při vaší první jízdě s autem?
KM: Vždy je vzrušující poprvé řídit auto. Ale toto je odlišné. Je to start nového hlavního programu pro Citroën Racing a nové éry pro WRC. To dělá tento moment speciálním. Vím, že každý dal hodně práce do toho, aby se postavilo toto nové auto. Takže je to speciální také pro ně! Teď se posouváme do nové fáze procesu a je na mě, abych nastavil naše nádobí.

img-responsive

Nový Citroën C3 WRC | foto: Citroën Racing

O: Tato nová generace aut je často srovnávána s auty skupiny B. Co si o tom myslíte?
KM: Jasně, je to období v historii rallysportu, na které každý vzpomíná s láskou. Auta byla spektakulární, měla smělý design a velké spoilery. Vracíme se k tomuto duchu s agresivněji vypadajícími auty, ale přidáváme také technologické novinky, které máme v roce 2016. Vzhledem k tomu, že jsem řídil jedno nebo dvě auta skupiny B, tak mohu potvrdit, že zde opravdu nemůžeme nic srovnávat. Potenciál našich nových World Rally Car je neuvěřitelný!

O: Co jste cítil, když jste na to začal tlačit?
KM: S tím výkonem a aerodynamickou efektivností jsou tato auta fascinující. Po mé první jízdě jeden z mechaniků filmoval výraz v mém obličeji. Neuvědomil jsem si to v ten moment, ale velký úsměv na mém obličeji říkal hodně o tom, jak moc jsem si užil řízení nového auta!

img-responsive

Hlavní vývojové práce na novém C3 WRC má na starosti Kris Meeke. Může se mu podařit něco jako Ogierovi s Polem R WRC? Na to si budeme muset počkat... | foto: Citroën Racing

O: Není mnoho z vás, kteří by mohli v praxi mluvit o tomto nárůstu ve výkonnosti. Je to opravdu dobrá věc pro rally?
KM: Vždy jsem byl toho názoru, že aerodynamika by se neměla stát až moc důležitou, protože rally by se neměla stát něčím podobným jako okruhové závody. Myslím, že máme dobré vyvážení a tato auta budou vzrušující jak na řízení, tak i na pozorování. Ale myslím si, že lidský faktor bude důležitější, než je teď. Podle mého názoru WRCčka 2017 musí zůstat exklusivně pro mistrovství světa, jako je to v F1 nebo s motorkami z MotoGP.

O: Tato zvýšená výkonnost jde ruku v ruce se zlepšenou bezpečností...
KM: Každý rok, i když pravidla zůstávají neměnná, jedeme o malinko rychleji. Nemůžete zastavit vývoj technologií. Nová generace nám umožní udělat velký krok dopředu v oblasti bezpečnosti kokpitu a ochrany v případě bočního nárazu. Směřujeme dobrým směrem.

img-responsive

Citroën C3 WRC | foto: Citroën Racing

O: Pojďme skončit s nejdůležitějším aspektem: Jaký byl váš pocit na šotolině?
KM: Jakmile jsme vyrazili, tak jsem cítil, že řídím opravdový závodní stroj, velmi dobře postavené auto. Za svou dobu jsem se účastnil vývoje několika aut. Obecně vzato, na prvních testech strávíte více času čekáním než ježděním. Ale i tak jsem byl schopen odjet slušné kilometry a začít poznávat možnosti v nastavení. Bylo to jako sen!

 

My jen dodejme, že testů se účastní také už i Craig Breen, což dokládá následující tweet (jeho znění je: Bylo hezké učinit krok do budoucnosti s Citroën Racingem. Pracovat s tímto fantastickým týmem je skvělý moment!):

Vytisknout

Diskuze: Co říká Meeke na první testy s C3 WRC?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Paddon s Hyundai i20 WRC zajel nejrychlejší čas na shakedownu

Rally Argentina: Shakedown vyhrál Paddon před Latvalou

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud