FINÁLE EVROPSKÉHO RALLYCROSSU BUDE V SOSNOVÉ

Josef Janoušek, 26. června 2009, 13:14 Google+

Vrcholnou akcí v Global Assistance Autodrom Česká Lípa je každoročně Mistrovství Evropy v rallycrossu. V letošním roce se tento prestižní závod uskuteční 12. – 13. září.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
European Rallycross Championship Česká Lípa (CZE)

European Rallycross Championship Česká Lípa (CZE) | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Rallycross - to je atraktivní a akční podívaná. Velké množství krátkých rozjížděk, mnoho soubojů o co nejlepší výsledek, nenechají diváky sedět v klidu na svých sedadlech. Největším zážitkem závodního víkendu jsou finálové jízdy, kde se rozhoduje o vítězích závodu v jednotlivých divizích.

Již potřinácté, a my věříme, že to bude šťastná třináctka, se na startu objeví nejlepší evropští jezdci ve všech třech vypsaných divizích. V letošním roce pořádáme poslední, a tedy finálový závod, celého desetidílného evropského šampionátu. Doufáme, že stejně jako v roce 2007, kdy jsme také pořádali finálový závod, se o titulech Mistrů Evropy rozhodne až u nás.

Novinkou letošního závodu bude „Joker lap“ – tedy žolíkové kolo.  Na šotolinové části tratě, v blízkosti divácké tribuny, budujeme prodloužení, které v každé jízdě musí jednou absolvovat každý jezdec. Kolo s prodloužením musí být minimálně o dvě vteřiny pomalejší než normální kolo. Jezdec si sám určí, v kterém kole „Joker lap“ absolvuje. Pokud tak neučiní nebo jej absolvuje dvakrát bude chybující jezdec penalizován.

         Jernerg Škoda Fabia rallycross

Pro návštěvníky letošního závodu se budeme snažit připravit atraktivní program a zajímavou podívanou. Opět chceme využít velkoplošnou obrazovku pro atraktivní záběry z celé trati.  Ceník vstupenek a možnosti předprodeje budou včas zveřejněny. Také je možnost zajistit si VIP vstupenku jak pro jednotlivce, tak pro skupiny. Nabídky najdete v sekci VIP.

Rallycross je vypsán pro tři samostatné divize – 1, 1A a 2. Nejsledovanější a neatraktivnější je Divize 1, kde startují a nejvýkonnější speciály s náhonem na všechna čtyři kola a výkonem kolem 600 HP. Nejúspěšnějším evropským jezdcem současnosti je Kenneth Hansen. Tento švédský jezdec je čtrnáctinásobným Mistrem Evropy v rallycrossu a startuje na voze Citroën C4. Nejlepším českým jezdcem je dlouhodobě Pavel Koutný, který startuje s velmi výkonným speciálem Ford Fiesta.

Velká konkurence je v divizi 1A, kde startují speciály s jednou poháněnou nápravou a objemem motoru do 1600 ccm. Nejvýše v celkovém pořadí loňského mistrovství Evropy byl z českých jezdců Zdeněk Čermák se Škodou Fabia, který skončil na třetím místě.

Divize 2 v evropském rallycrossu prodělala velkou změnu. Vozy skupiny N s objemem 2000 ccm a pohonem přední nápravy vystřídají vozy skupiny A se stejným objemem, ale daleko většími možnostmi úprav a pohonem zadní nápravy. Zajímavostí je, že vozidlo na pohon zadní nápravy se může přestavět i z vozidla, které je vyráběné s pohonem přední nápravy. Tato vozidla se zkušebně zúčastňovala evropský závodů v minulých letech po názvem Rallycross Cup.

K tomuto významnému závodu jsme udělali nové česko – anglické internetové stránky. Na těchto stránkách budeme okamžitě informovat o všech novinkách v přípravě na náš závod, ale také budeme informovat o ostatních evropských závodech.

Vytisknout

Diskuze: FINÁLE EVROPSKÉHO RALLYCROSSU BUDE V SOSNOVÉ

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

loeb, sebastian

Citroën chce navázat vítěznou šňůru

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud