Orsák v extrémních podmínkách opět zvítězil.

Josef Janoušek, 23. července 2009, 08:28 Google+

Píše se datum 18. července 2009. V Třebíči startuje jubilejní 20. ročník Horácké rally. Tento den je významný i pro „Jarina z Poteča“, neboť přesně před pětadvaceti lety se narodil. Jarek doslova a do písmene žije rally, a tak si nejlepší dárek k čtvrtstoletí života nadělil osobně sám. Společně s Karlem Vajíkem ovládli čtvrtý podnik rallysprintového mistrovství.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally kopná

rally kopná | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Pouhých čtrnáct dní po Impromat rallysprintu Kopná startoval v Třebíči a blízkém okolí další podnik rallysprintového mistrovství - Horácká rally. Z předcházejících tří podniků měli Jarek s Karlem velmi pěknou vizitku. V Lužických horách i v Telči zvítězili. Na Kopné potrápila posádku převodovka a v cíli si dojeli pro 6. místo. Před třebíčským sprintem bylo průběžné pořadí následující: tabulku vedl Josef Peták, jenž získal 78 bodů, Jarek na něj na druhém místě ztrácel tři body. Právě na Petáka s Orsákem se před startem v Třebíči soustřeďovala největší pozornost fanoušků rally. Černým koněm závodu pak měl být otrokovický Pavel Valoušek.

Pokud při seznamovacích jízdách na posádky svítilo sluníčko, na samotný závod si zřejmě vybralo volno. Zatažená obloha nevěstila nic dobrého a následné deště si nepěkně pohrály i s organizátory rally. "Ráno to ještě nevypadalo na deštivé počasí, a tak jsme jako většina startovního pole vyrazili na slickách. My si pro jistotu v autě vezli dvě prořezané pneumatiky na vodu, což měla být jakási pojistka, kdyby začalo na trať rally pršet. Úvodní zkouška soutěže byla z bezpečnostních důvodů zrušena a na další dvě erzety už pršelo. Proto jsme s Karlem využili gumy, které jsme si vezli, a dopředu nasadili říznuté slicky. S ohledem na to, že podobný problém s pneumatikami měli i všichni naši soupeři, rozdíl po první rundě erzet nebyl až tak znatelný a odstupy byly minimální," zhodnotil úvodní tři zkoušky rally Jarek Orsák.

Po jedné zrušené a dvou odjetých rychlostních zkouškách vedl „Jarin“ s náskokem 0,9 vteřiny před Valouškem, třetí Odložilík ztrácel 4,6 vteřiny. V té době již byl mimo hru Josef Peták, který odstavil svého Peugeota 207 S2000 na 3. RZ. Jarek s Karlem proto změnili taktiku. "Já jsem Josefa Petáka na trati trojky nikde neviděl. O tom, že již nepokračuje v soutěži, jsem se dozvěděl až od pořadatelů, když jsme v cíli erzety pátrali po čase příbramského jezdce. V té chvíli jsem měl malinkou radost, ale i nadále jsem se musel maximálně soustřeďovat na další zkoušky. Tempo jsme pak zvolili takové, abychom jeli rychle a přitom bez chyb, zkrátka na jistotu. Bylo pro nás velmi důležité dojet si pro body," poodhalil změnu plánu Jarek.

Na další kolo zkoušek obula posádka ARC Slovakia opět slicky. "Byla to riskantní volba a jako jediní ze startovního pole jsme takto zariskovali. Bylo to dáno hlavně tím, že jsme měli zprávy z dalších erzet, že tam ještě neprší. Když jsme ovšem dojeli na start těchto zkoušek, i tady začalo pršet a my museli absolvovat  RZ na slickách. Špatná volba pneumatik a déšť způsobily, že se mi na jedné zkoušce podařilo vyrobit hodiny. Tím si Pavel Valoušek udělal drobný náskok. Na dalších dvou erzetách jsme dokázali  jeho náskok smazat a dokonce přidat i pár vteřin navrch," poodkryl vývoj závodu Jarek Orsák. V polovině rally byl Jarek na druhém místě za „Valdou“ s odstupem 7,2 vteřiny. Dvě vyhrané erzety jej ovšem katapultovaly před otrokovického jezdce s náskokem tří vteřin. V servisu již byla volba  pneumatik jasná. Déšť neustával, a tak přišly na řadu mokré gumy. Do konce soutěže zbývaly poslední tři erzety. Na první zkoušce třetí rundy zajel Jarek druhý čas a Valoušek z odstupu umazal 1,5 vteřiny. Krátkou městskou erzetu pro změnu vyhrál „Jarin“, když svému největšímu soupeři nadělil dvě vteřiny. Rozhodnout se mělo na závěrečné, 10,75 km dlouhé rychlostce. Tu vyhrál Valoušek, ale Jarek si druhým časem pojistil vítězství. Z náskoku smazal Valoušek pouhých 1,9 vteřiny.

V cíli byla vidět na posádce nejenom únava z těžkého závodu, ale také maximální spokojenost. "Po odstoupení Petáka vycítil Valoušek možnost vyhrát, ale vyhrát jsme chtěli i my. Rozhodně jsme mu nechtěli vítězství jen tak přenechat, a tak jsme bojovali. Myslím, že to byl pro diváky pěkný souboj, který skončil až s poslední erzetou. Pro nás bylo důležité získat body a podřídili jsme tomu vše. Jeli jsme hodně vysokým tempem, ale přitom tak, abychom získali body. Samozřejmě jsme si hlídali i Valouškovy časy, neboť jsme byli neustále pod jeho tlakem. Snažili jsme se jet rychle a bez chyb. A to se nám až na jeden moment podařilo splnit," zhodnotil čtvrtý sprint sezony Jaroslav Orsák. Na dvou jednodenních soutěžích, paradoxně vždy nedaleko Třebíče, hodně pršelo. Je tedy voda ten správný živel Jarka Orsáka? "Mě je víceméně jedno, zda je mokro nebo sucho. Je ale fakt, že když to klouže a pro soupeře je tento povrch nepříjemný, tak mně vyhovuje. Pokud bych si měl  vybrat mezi suchou a mokrou soutěží, tak se více přikloním k mokré trati."

Polovina rallysprintové sezony je tedy za námi. Ze čtyř soutěží je třikrát zapsaný ve výsledcích jeden a tentýž vítěz: Jaroslav Orsák s Karlem Vajíkem. Takový vstup do sezony nikdo z týmu rozhodně nečekal. "Tři vítězství ze čtyř startů, to velmi potěší. Na Kopné jsme neměli šanci bojovat o přední místa. Charakter trati vyhovoval hlavně vozům specifikace WRC a S2000. Klasická enka tam moc šancí neměla. V okolí Slušovic bychom mohli profitovat snad jen z problémů soupeřů. Ostatní tratě už nám vyhovovaly více. A že jsme třikrát vyhráli? Určitě jsme měli i to potřebné jezdecké štěstí. Zkrátka, štěstí přeje připraveným a my se na každý sprint vždy poctivě připravovali," rozkrýval původ úspěchu Jarek Orsák.

V polovině rallysprintového mistrovství vede průběžnou tabulku Jarek Orsák se ziskem 105 bodů. Druhé místo si i přes bodovou absenci v Třebíči  drží Josef Peták se 78 body a prozatímní bronz patří  Pavlu Valouškovi s body 48. Samotná posádka se snaží udělat výsledek na trati rychlostních zkoušek. Předchází tomu ovšem  mravenčí práce nejen mechaniků, která graduje  při průběhu rally. Na tyto lidi kolem sebe Jarek s Karlem nikdy nezapomněli. "Naše poděkování patří ARC Slovakia a firmě GPD. Díky patří také K. I. T. Racing teamu a všem mechanikům za perfektně připravený vůz a práci během soutěže. Poděkovat bych chtěl zároveň fanouškům, kteří nás podporovali na trati rally. Náš obdiv zaslouží všichni pořadatelé, kteří se podíleli na průběhu letošní Horácké rally, neboť ty podmínky byly po celou dobu závodu opravdu velmi nevlídné a stát v tomto počasí skoro celý den venku…smekám před nimi klobouk," poděkoval všem za posádku Jarek Orsák.

A ještě jedna větička na závěr. Když jsem šel v cíli Jarkovi přát, říkal jsem mu, že nevím, k čemu mu mám přát první, zda k narozeninám nebo k vítězství. A Jarinova odpověď? "To je jedno, já budu dnes stejně mrtvý.":o)

Vytisknout

Diskuze: Orsák v extrémních podmínkách opět zvítězil.

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Schwarz, Armin

Baja 300 Powerdays plná hvězd

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud