Prokop při Setkání mistrů premiérově na nejvyšším stupínku

Tomáš Urban, 23. listopadu 2011, 23:55 Google+

Tradiční Setkání mistrů na autodromu v Sosnové u České Lípy má sice charakter především posezónní show pro diváky, ale v nejvyšší rallyové třídě jde však každoročně i o velmi prestižní souboj.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Setkání mistrů

Setkání mistrů | foto: www.rallyzone.cz | Turovský, Roman

Sdílejte článek

Martin Prokop patří mezi spíše sporadické účastníky sosnovského listopadového závodnického víkendu. Když už se svým týmem na sever Čech vážil cestu, většinou to pro fanoušky stálo za to. Vzpomeňme na jeho nekonečnou jízdu po dvou kolech v Citroenu C2 R2, během které mohli fanoušci uzavírat sázky, jak krize na výjezdu ze šotolinového úseku dopadne. Tehdy vyhráli ti, kdo vsadili na zakončení elegantním kotoulem… Letos mohli příznivci rally spekulovat o tom, jak si povede nová Fiesta WRC s motorem o obsahu 1600cm3 ve srovnání se staršími, ale dvoulitrovými speciály, postavenými ještě podle dřívějších pravidel, která umožňovala konstrukci „chytřejších“ a „vzteklejších“ rallyových bestií.

Czech Ford National Team se v posledních dnech věru nezastavil. Osobní přítomnost mechaniků v sídle M-Sportu při montáži nového nářadí, následné přeškolení na novou špičkovou techniku. Ostrý test při premiérovém nasazení při Wales GB Rally. Páteční oficiální představení vozu a programu týmu při tiskové konferenci v Praze za účasti Malcolma Wilsona. „Na válení ve vířivkách to opravdu zatím nevypadá. Odpočinul jsem si snad jen při procházce s Malcolmem Wilsonem po Pražském hradě. Ale to jsem zase musel z paty tahat znalosti české historie….. Dokonce se mě mnozí ptali, jestli si Sosnovou nechci raději rozmyslet a na pár dní vypnout. Ale už jsme to slíbili a chtěl jsem se začerstva s fanoušky podělit o radost, kterou z nové techniky a potvrzeného programu na přístí rok máme,“ říká Martin Prokop, nováček kategorie WRC. „Vyjednali jsme si zapůjčení komponentů pro asfaltové nastavení a pojali Setkání mistrů jako první, netypický test.“

Hlavními soupeři Martina Prokopa v nedělním závodě byli Pavel Valoušek, za volantem Fabie WRC, se kterou získal letošní titul ve sprintrally a Václav Pech, představující své nové MINI premiérově ve specifikaci WRC. Na Pavla Valouška Prokopův Ford Fiesta WRC narazil již v semifinálovém klání.  Zatímco Ford vylétnul od startu jako vystřelený z praku, Pavel Valoušek na startu chyboval a cesta do finále byla pro jihlavského jezdce otevřená. Tam se neměl utkat s nikým jiným než Václavem Pechem, jezdcem, který na sosnovské trati dokázal překonat i fenomenálního Sebastiana Loeba při jeho exhibičním startu před 2 lety. „Bylo znát, že o žádnou show ve finále opravdu nepůjde. Václav je v Sosnové už tradičně skvělý a oba jsme své premiéře chtěli dát zlatou tečku. Všechno zbytečné šlo ven z aut a já se snažil smířit s tím, že jedeme nepříliš vhodné pneumatiky nařízené pro MS,“ popisuje atmosféru před vyvrcholením Setkání mistrů Martin Prokop. A byl to vrchol jek se patří – obě nová WRC po trati doslova letěla, způsob jakým je oba piloti vedli po šotolinové části bral dech! Sebemenší zaváhání a duel v šeřícím se odpoledni by byl rozhodnutý. Po dvou kolech na paralelní trati vlétla do cíle s náskokem necelé vteřinky Fiesta Martina Prokopa!

„Krásně jsme se oba hecnuli a věřím, že i diváci si finále užili! Mám z toho vítězství opravdu radost – Václav vám totiž na zdejší trati nic nedá zadarmo. A koneckonců, kdo ví, kdy si zase budu moct zaskákat na stupních vítězů,“ směje se Martin Prokop v narážce na konkurenci nejlepších světových pilotů, do které směřuje jeho další kariéra. „Hned v pondělí znovu testujeme a pak na pár týdnů vyměním helmu Stillo za kulicha, závodní boty za běžecké a Jendu Tománka za svého kondičního trenéra. Pokud mě neuštve, naskočíme do Mistrovství světa hned na Rally Monte Carlo. Držte nám palce!“, vzkazuje českým sportovním fanouškům před svou první sezónou mezi soutěžáckou elitou.

Vytisknout

Diskuze: Prokop při Setkání mistrů premiérově na nejvyšším stupínku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

autogames rallyshow uherský brod

Tlusťák nadělil všem krásný dárek

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud