Rally Vysočina Okříšky: Tam a zpět

Adam Eliáš, 24. března 2007, 21:45 Google+

Rally Vysočina je za námi. Pojďme se na tuto soutěž podívat z trochu jiného pohledu. Z pohledu několika fandů, kteří obrážejí soutěže. Troufám si řadit se mezi ně, takže doufám, že to bude více než autentické.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Gavlák, Peter

Gavlák, Peter | foto: www.auto-news.cz

Sdílejte článek

Je pět hodin ráno a protivně začína řvát budík. Opravdu se mi nechce vstávat. Do pokoje vběhne sestra a ptá se mě jestli už vstávám. Samozřejmě, že vstávám. S vypětím všech sil se dovalím do koupelny. V půl šesté lezu do auta. Až to mě probudí. Je zvláštní jak na člověka začne působit atmosféra soutěže, i když jste přibližně 130 kilometrů od jejího centra. Po cestě posbíráme další členy naší posádky. Když vyrážíme z polabí, počasí je slibné. To se samozřejmě na poslední chvíli mění. Pět minut před příjezdem na RZ1 začíná pršet.


Na jedničku jedeme k obci Budíkovice. Hezký úsek. Na brzdy z mírného kopce, ručka kolem retardéru a výjezd do lehkého kopce. Jako první přijíždí předjezdec v Citroenu Saxo. Nějak mu klouže spojka. Za ním přijela na oko krásná Lancie Delta Integrale. Průjezd nic moc, nevypadala jako ty, na které jsme byli zvyklí z dřívějších dob, ani zvuk není to co bývalo. Už se nemůžu dočkat toho třetího. Auto, které podle mě dokáže zastínit všechny dnešní vozy. Je stará jako já, ale je pořád tak nádherná. Audi Quattro A2. Těch 340 koní v řadovém pětiválci je naprosto omamných. Konečně přijíždí. Řidič svůj klenot dost šetří, což vzhledem k tomu co řídí docela chápu. Po výjezdu z retardéru ji pěkně 'otevře', bože ten zvuk. Všichni koukají s otevřenými ústy.


Je tu první ostrý průjezd. Přijíždí Antonín Tlusťák. Pěkně v tempu, tak jak jsme u něho zvyklí. Projíždí čistě s lehkým přitáhnutím ruční brzdy. Druhý v pořadí jede Peter Gavlák. Po jeho špičkovém průjezdu je nám jasné, že bude jedním z favoritů. Na brzdy ani pozdě, ani brzo. Prostě tak akorát. Projíždí několik dalších vozů. Vzpomínáme na to, jak to bylo krásné, když tu projížděla WRCka. Ale 'Mitsubishi cup' je to, co nám 'zbylo'. Poulík jede taky čistě. Docela za to 'tahá'. Po Poulíkovi konečně přijíždí něco jiného než EVO. Dan Běhálek. Docela nás překvapuje, že v této RZ dojíždí až 22. Minařík s Puntem jede neuvěřitelně. Fiata drží do poslední chvíle pod plynem až do omezovače. Nádhera. Prostě umí. Největší soupeř Tlusťáka? Nebo naopak?... Z S1600 je tu ještě Kneifel s krásnou Fabií, kterou vyměnil za Felicii. Dále pak Skoupil s Puntem S1600 a Vlček s úžasným Pegeotem 206 S1600. Jsme zvědaví, jak si s těžkými podmínkami poradí talentovaný Tomek. Uvidíme jak se mladík popere s konkurencí. Ještě stihneme Kundráta s dieselovou Octavií. Je to trochu rozdíl proti Felicii Kit Car, kterou jezdil dříve. Po jeho průjezdu se přesouváme na RZ3 k obci Pokojovice.


Tato část RZ je na rovince. V místě kde se silnice dělí, je lehký retardér. Spíše technická pasáž. Oříškem může být jen snad dost bláta na výjezdu z šikany. Naštěstí všichni projeli bez újmy. Myslím, že není nutné se zmiňovat o rychlosti a průjezdech. Byl jsem fotit u silnice. Nevím ani proč, ale stoupl jsem si přesně vedle toho bahna. Veřte mi, že to nebyl dobrý nápad, ale mě to nevadilo, jsme na rally. Nevšiml jsem si však potůčku, což bylo horší. Dozvídáme se, že na RZ2 se něco stalo Schlagerovi, dojíždí až 44. Po druhém čase na RZ1 je to škoda. Další ze zkoušek je RZ6. To jedna z nevýhod sprintů. Nestihnete toho moc.


Šestka je u Sádku skvělá. Po dlouhém kopci je tu skok, a poté padák dolů z kopce, retardér a zase do kopce.


Už je tady Quattro. Neskočilo, ale ten zvuk. To s integrálkou už to bylo lepší.
Je to nádherný úsek, všichni jdou do vzduchu. I dvoukolky nemají jediné kolo na silnici. Minařík opět fantasticky. Před horizontem nesundal nohu z plynu a podržel Punto v ideální stopě. Jako letec se ukázal i Lumír Firla. Závod od závodu je na jeho jízdě znát zlepšení. Na svou okruhovou minulost již zřejmě zapoměl a s rally se sžívá velmi dobře. Po několika soutěžících se stěhujeme na další RZ, a to na tu poslední, osmou.


Úsek ve vsi Opatov je pro diváky ideální. Trať se točí vesnicí přes široké náměstí, kde se dají čekat dlouhé smyky. Zážitek ještě umocňují ohřáté pneumatiky. Na mokrém asfaltu se znich při smycích valí pára společně s vůní spálených pneumatik. Je to krásný závěr podařené soutěže.


Škoda, že letos nevyšlo počasí. To byl možná důvod proč podél trati nebylo vidět tolik diváků. Po náročném dni se po šesté hodině večerní dostáváme domů, mokří, zmrzlí, bez pokut. Do Okříšek se ale stejně příští rok vrátíme. Vysočina má v našich srdcích navždy své místo.

 

Neoficiální výsledky Rally Vysočina:

1. Gavlák – Hůlka (Mitsubishi Lancer evo 9) 28:41,4 min
2. Pantálek – Vilímek (Mitsubishi Lancer evo 8) + 8,1 s
3. Firla – Švajda (Mitsubishi Lancer evo 6) + 21,9 s
4. Szabó – Tichý (Mitsubishi Lancer evo 8) + 27,1 s
5. Poulík – Chvojková (Mitsubishi Lancer evo 7) + 27,9 s
6. Hozák – Niemetz (Mitsubishi Lancer evo 7) + 33,8 s
7. Tlusťák – Volf (Citroën Saxo Kit Car) + 47,2 s
8. Minařík – Semela (Fiat Punto S1600) + 53,3 s
9. Hanák – Novák (Mitsubishi Lancer evo 9) + 1:25,2 min
10. Kurka – Škubník (Mitsubishi Lancer evo 7) + 1:52,4

Vytisknout

Diskuze: Rally Vysočina Okříšky: Tam a zpět

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Solberg, Petter

Tým Subaru před Portugalskem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud