Jänner Rally 2008 - Review

Roman Hanák, 9. ledna 2008, 20:56 Google+

O uplynulém víkendu se uskutečnila první soutěž letošního kalendáře MMČR v rally, kterou se stala již tradiční rakouská Jänner Rally konající se v okolí Mühlviertelu nedaleko českých hranic.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jänner Rallye (AUT)

Jänner Rallye (AUT) | foto: www.iq-jaennerrallye.at

Sdílejte článek


Letošní ročník byl naprosto odlišný od toho loňského, jelikož se na tratích rychlostních zkoušek střídal sníh, led, ale i suchá místa. To vše bylo pro jezdce velice náročné, protože se podmínky každým průjezdem měnily a správný výběr pneumatik byl důležitým faktorem k úspěchu.

Do role největšího favorita byl pasován po loňském triumfu český úřadující mistr Václav Pech na voze Mitsubishi Lancer Evo IX. Se stejným vozem však startovala celá další řada výborných posádek jak z české republiky tak i z Rakouska. Mezi nimi např. Karel Trojan, Václav Arazim, Raimund Baumschlager či Ernst Haneder. Na start se ovšem postavil po delší pauze také český střelec a oblíbenec spousty fanoušků Pavel Valoušek, který postavil stejný vůz jako již zmínění favorité. Do celkového pořadí chtěl také promluvit Vojtěch Štajf na produkčním voze značky Subaru. Na startu se objevily také vozy specifikace S2000, které pilotovaly domácí jezdci: Kris Rosenberger, Andreas Waldherr, ale také dva jezdci z české republiky a to Míra Tarabus a Roman Odložilík.

V pátek ráno odstartovala první rychlostní zkouška, která se stala kořistí Pavla Valouška, kterou vyhrál rozdílem třídy a to bylo pro mnohé velkým překvapením. Ale Pavel zajetý čas potvrdil i na druhém testu, který taktéž vyhrál a mohl spokojeně dojet do prvního servisu. Jako druhý v pořadí byl po dvou měřených úsecích domácí Ernst Haneder, který ztrácel už přes 24 sekund na prvního Valouška. Ještě o vteřinku více však obhájce prvenství Václav Pech, čtvrtý se držel Baumschlager a na pátém místě za plejádou vozů Mitsubishi byl Andreass Waldherr na voze VW Polo S2000.

V druhé sekci zazářil finský rychlík Jani Paasonen, kterému uklouzaný povrch tratí velice svědčil. Vyhrál následující dvě erzety a dostal se z pátého místa hned za vedoucího Valouška, který stále držel skvélé tempo. Jako třetí byl nadále Václav Pech a až za něj na místo čtvrté se propadl Haneder. Propadl se i další domácí jezdec Baumschlager kterého na místo šesté odsunul jeho krajan Franz Wittmann.

V následujících čtyřech zkouškách se ukázal konečně také Pech a dokázal tři z nich vyhrát, kromě RZ9, která se stala kořistí Hanedera. Pech se tedy dokázal dostat na druhou příčku a dokázal také ubrat z náskoku Valouška, který tak činil už jen 17 vteřin.
Na třetí místo se propracoval Haneder čtvrtý pokračoval Baumschlager (kterého po celou dobu soutěže trápila viróza) a na páté místo klesnul zvolňující Paasonen. Krasný souboj se odehrával mezi třemi vozy S2000 a to Rosenbergerem, Waldherrem a Tarabusem mezi kterými nebyl rozdíl ani celé dvě vteřiny.

Do konce první náročné etapy zbývaly tři rychlostní zkoušky a čekal se souboj o první místo. Ovšem druhý den se na trati čekalo ještě více sněhu a s tím spojena nevýhoda první startovní pozice. Tohle si velice dobře uvědomoval Václav Pech, který tak na RZ 10 a 11 ještě stáhl náskok prvního muže průběžného pořadí, ale poslední zkoušku úvodního dne soutěže lehce vypustil a nechal na prvním místě přespat právě Valouška, který tento měřený úsek vyhrál. Jako třetí po prvním dni končil skvěle jedoucí Haneder následovaný Baumschlagerem a Wittmannem.

Do druhé etapy odstartoval tedy první Valoušek, který ovšem hned v první ranní zkoušce musel své první místo přenechat obhájci prvenství Pechovi, který zkoušku vyhrál a na Valouška najel úctyhodných 17 vteřin. Na této zkoušce musel odstoupit kvůli technickým problémům Waldherr, který vodil své Polo S2000 do té doby na dobré osmé pozici. Ještě o místo lépe byl v průběžném pořadí po prvním dni Míra Tarabus, který také musel kvůli havárii odstoupit. Před dvěma posledními zkouškami byl včele Václav Pech, který měl k dobru necelých 47 vteřin před druhým Valouškem. Na třetí místo se po chybě Hanedera, který klesnul až na místo čtrnácté dostal Baumschlager před Wittmanna a Paasonena. To už také na trati chyběl Vojtěch Štajf, který musel vzdát kvůli poruše převodovky svého Subaru.

V předposlední rychlostní zkoušce, kterou vyhrál Pavel Valoušek musel odstoupit Roman Odložilík z důvodu prasklého lanka řazení svého Punta S2000.

Poslední dvě rychlostní zkoušky si pohlídal Václav Pech a stal se tak vítězem letošního ročníku Jänner Rally a to před Pavlem Valouškem a třetím Raimundem Baumschlagerem (všichni Mitsubishi Lancer Evo IX).

První soutěž letošního roku máme tedy za sebou a můžeme se těšit na další pokračování šampionátu které se bude konat koncem března ve Valšském Meziříčí.

Konečné výsledky můžete shlédnout zde.

Vytisknout

Diskuze: Jänner Rally 2008 - Review

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Prokop, Martin

Mladý pilot z Vysočiny za volantem čtyřkolky

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

  2. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud