Stanovisko Rallyzone.cz k asociaci jezdců

Marek Šteigr, 27. června 2008, 01:14 Google+

Po tragických událostech z uplynulého víkendu a následných reakcích fanoušků, pořadatelů i některých činovníků české rally, cítíme povinnost zaujmout k této problematice vlastní stanovisko.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Urban, Jakub - Švec, Jiří

Urban, Jakub - Švec, Jiří | foto: Archiv jezdce

Sdílejte článek

V samém úvodu bych chtěl říci, že nesledujeme zviditelnění našeho serveru na pozadí tragické události, která se stala na Horácké rally, ale chceme vyjádřit podporu vznikajícím snahám po větší bezpečnosti českých soutěží na všech úrovních, aby se podobná událost již neopakovala. Věřte prosím, že není vůbec příjemné psát o tom, jak někdo přišel na trati rychlostní zkoušky o život.

Rallyzone.cz a asociace jezdců a spolujezdců
Jedním z nejdiskutovanějších témat současnosti je možnost ustanovení subjektu, pracovně nazývaného Asociací jezdců a spolujezdců. Pan Tomáš Singer si vzal tento úkol za svůj a patří mu za to bezesporu velký obdiv. Dík patří i jezdcům, spolujezdcům a také některým činovníkům a pořadatelům, kteří již svoji podporu vyjádřili.

Naše redakce v nejvyšší možné míře od samého počátku podporuje její vznik. Neměli bychom zapomínat, že těmi kdo závodí, baví diváky a kvůli kterým se na rally chodí, jsou právě jezdci a spolujezdci, nikoliv sportovní komisaři, technici na přejímce a další pánové ze zákulisí. Na rally se nechodí ani kvůli pořadatelům, i když ti si po vydařené soutěži jistě uznání zaslouží.

Ať už bude název nového subjektu jakýkoliv, jako velký fanoušek rally vím jistě, že k němu musí patřit lidé, kteří rallysportem žijí a skutečně mu rozumějí. Naštěstí žijeme v České republice, kde mají soutěže velkou a bohatou tradici. Proto doufám, že se najde dostatek takových, jako je pan Singer, Petr Černohorský mladší nebo pan Pospíšil a vznikne co nejdříve.

Z různých vyjádření plyne jedna zásadní věc. Jezdci a spolujezdci se zatím chtějí podílet na stavbě, popřípadě schvalování tratí rychlostních zkoušek jednotlivých soutěží. Je to logické – to oni pak na oněch rychlostních zkouškách závodí a jinak řečeno - to oni tam dávají všanc své zdraví. Je jasné že nikdo nechce závodit na letištích. To by se pak stačilo na tuning srazu přihlásit do spritnu. Rally je odjakživa oblast motoristického sportu, ve které měří své síly posádky mezi sebou a co je nejdůležitější – měří síly na cestách a necestách, na kterých se většinou odehrává běžný silniční provoz.

Proto mi připadá více než logické, že chtějí „kontrolou“ zároveň kontrolovat i svoje zdraví a svou bezpečnost. Proč si například téměř nikdo nestěžuje na tratě Rally Český Krumlov? Protože jsou zdejší zkoušky technické a letošní nejrychlejší měla průměrnou rychlost 115km/h. Ostatní testy se pohybovaly okolo 110km/h a věřte nebo ne – je velký rozdíl mezi průměrnou rychlostí 120 kilometrů za hodinu a třeba stodesítkou. Ale nic není bílé a černé. Pořádat rally chtějí totiž i organizátoři, kteří nemají k dispozici jen samé technické pasáže, přitom mají srdce na pravém místě a jejich snahou je soutěž oblíbená jak diváky, tak jezdci. Pomoc členů z asociace by snad mohla této věci výrazně napomoci. Vždyť někdy stačí jen jinak umístit retardér …

Jako všechno, má ale i stavba, popřípadě „kontrola“ tratě samotnými jezdci své odpůrce. Ti argumentují, že jezdec který se podílí na tvorbě a výběru trati, si ji zároveň mapuje a má logicky výhodu oproti ostatním. Řešení se tady však přímo vybízí.

Jak známo v České republice se jezdí dva šampionáty – MMČR a MČR ve Sprintrally. A jen minimum jezdců se zúčastňuje obou těchto mistrovství. Na druhou stranu, v každém šampionátu se najdou zkušení jezdci, kteří by jistě dokázali poradit s výběrem trati. Proč tedy nezvolit systém, kdy jezdec ze spritového mistrovství, tady mě napadá třeba Josef Semerád, Pavel Červenka, Jiří Tošovský, a nebo třeba i vítěz Lužických hor Honza Sýkora, bude požádán a přizván ke spolupráci na výběru trati velkého mistráku a naopak. Chápu, je to časově náročné pro jezdce, kteří nejsou profesionály a mají svá zaměstnání, na druhou stranu – dělali by to pro sebe a svojí bezpečnost.

Já sám jsem zastáncem toho názoru, že by pravidla nebo chcete-li vnitřní řád asociace, měl být průhledný, čitelný, s jasným a pouze jediným možným výkladem. Pravidla si však zřejmě stanoví sami jezdci, kteří se do asociace přihlásí. Jen doufám, že pokud se jednou odsouhlasí, všichni je budou dodržovat a respektovat.

Podobně asi jako další fanoušky, mne napadla otázka: Co bude mít asociace za úkol? Pokud vůbec, jakým způsobem bude zasahovat do přípravy soutěží, závodních pravidel či technických předpisů? Je téměř jisté, že pro smysluplné a legitimní fungování je potřeba nejen asociaci jezdců vytvořit, ale pro její práci získat podmínky, prostor a pravomoci. A to bez naslouchající druhé strany zcela jistě nepůjde. Zatím se naštěstí zdá, že vůle v zákulisí české rally nechybí, ale vydrží dostatečně dlouho i přes problémy a neshody, které sama realita zcela jistě přinese s sebou?

Závěrem bychom chtěli vyjádřit naději, že rozum a čistá víra v bezpečnější soutěže bude mít úspěch a pokud k tomu redakce rallyzone.cz bude moci přispět, budeme rádi. Prvním krokem byla logicky vzniklá diskuse. Abychom si udrželi profesní nestrannost a umožnili to samé i našim čtenářům, žádáme jezdce, navigátory, týmy, ale také pořadatele, ředitele, tajemníky, komisaře a další, aby naší redakci posílali na adresu press@rallyzone.cz svoje tisková prohlášení, stanoviska, názory a návrhy.

Vytisknout

Diskuze: Stanovisko Rallyzone.cz k asociaci jezdců

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Urban, Jakub - Švec, Jiří

Stanovisko Rallyzone.cz k asociaci jezdců

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud