XV. Tipcars Pražský rallysprint se změnami i na Strahově. Pojede se ve stejném směru!

Pavel Jelínek, 14. listopadu 2009, 11:03 Google+

Tradiční tečka za sezónou 2009 - XV. Tipcars Pražský rallysprint – nabídne zcela novou okruhovou RZ v Chuchli přímo v areálu tamního dostihového závodiště a změny doznají také obě (tedy všechny čtyři) RZ na Strahově. Pojede se první prosincovou sobotu, když první erzeta a celá soutěž startuje v pátek v podvečer.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
prazsky rallysprint

prazsky rallysprint | foto: Pavel Doseděl, RallyZone.cz

Sdílejte článek

To nejdůležitější a po oba dny celkem čtyři rychlostní zkoušky, včetně dvou speciálek na zámkové dlažbě uvnitř stadiónu, se pojede na Strahově. Na úvod soutěže se pojede speciálka přímo uvnitř stadionu Evžena Rošického ( RZ 1 ), která je naplánována podobně jako při své premiéře v loňském roce v pátek v podvečer. Konkrétně první etapa startuje v 17,57 hod. a první jezdec naplno na speciálce vyrazí úderem 18 hodiny.

Speciální RZ nazvaná Subaru Nové Legacy Special Stage – stadion se pojede jako páteční úvodní a sobotní i celkově poslední rychlostní zkouška celé soutěže ( konkrétně RZ 1 a RZ 5). Především je ale připravována jinak koncipovaná trať. Opět se pojede na zámkové dlažbě, ale trať bude o něco „jednodušší“, než vloni. Posádky zde při obou průjezdech zkoušky nakrouží tentokrát tři kola a tedy celkem 1,6 km. Diváci ze zdejších tribun uvidí celý průběh zkoušky a vše budou mít jako na dlani.

Notoricky známou zkouškou, kterou snad není třeba představovat, bude RZ nazvaná podle hlavního sponzora celé soutěže Tipcars – okruh Strahov. Poprvé se tato obvykle obrovskými davy fanoušků „obsypaná“ erzeta pojede v 10 hodin dopoledne a pak následuje servis, který je „na dohled“ rovněž na Strahově. Stejnou třináctikilometrovou dávku si pak posádky dají ještě jednou se startem první posádky v 11,36 hod.

Pro úplnost dodejme, že závěrečná RZ 5 se jede rovněž na Strahově, ale opět přímo v jeho útrobách - odstartuje ve 13,06 hod. Následuje přeskupení s další možností „okukovat“ závodní vozy i jejich posádky zblízka a v 15,21 hodin pak vítěz projede cílovou rampou. Ta je tentokrát umístěna přímo na stadiónu na Strahově a hned vedle rampy bude dostatečně velká plocha, velmi vhodná pro vytáčení radostných „koleček“, které budou pro většinou zúčastněných posádek definitivní tečkou za letošní sezónou. Ta sice nejsou v časovém harmonogramu ani povinná, ale většina předních posádek jimi jistě „zahřeje na duši“ přihlížející fanoušky.

Proti zažité minulosti dochází ještě k jedné změně, na níž je nutné upozornit. Z hlediska bezpečnosti se totiž RZ 3 i RZ 4 pojedou shodně ve stejném směru a nikoliv v obou směrech, jako dosud. Změna směru jízdy s sebou samozřejmě přináší i změnu únikových a bezpečnostních zón a ty nelze přeměnit tak rychle. Proto se pojedou oba průjezdy ve stejném směru. Pro diváky je ale jistě potěšitelné, že tím tak přibyde diváckých míst ! Není pochyb o tom, že na Strahově (i v Chuchli) opět bude na co koukat a že by si fandové letošní Prahu neměli nechat ujít.

Připomeňme ještě pro úplnost naprostou novinku letošního ročníku: V sobotu ráno se zahajuje zcela novou převážně šotolinovou okruhovou RZ 2 v areálu chuchelského závodiště, mimochodem nazvanou Hatatitla – okruh Velká Chuchle, po níž následuje výše zmiňovaný zbytek dění na Strahově. Okruhová první sobotní ranní zkouška v dostihovém areálu rovněž nabídne nepochybně atraktivní podívanou ( stejně jako ty strahovské). Diváci uvidí projíždějící vozy čtyřikrát ( jedou se čtyři okruhy) a navíc je z tribun přehledný celý areál, takže mohou posádky sledovat po celou dobu. „Hatatitla” bude měřit celkem 14 kilometrů. Celá soutěž pak 70 km, z toho 43 km budou měřené úseky.

Ukázky testovacich jízd v Chuchli, plné táhlých smyků, pak již nyní najdete na oficiální stránce akce na adrese http://www.prazskyrallysprint.cz/ .

XV. Tipcars Pražský rallysprint se opět pojede o mikulášském víkendu a se startem v pátek v podvečer. Opět lze čekat výborné jezdecké obsazení. Fandové se mohou těšit na Václava Pecha, Romana Krestu, Tomáše Engeho a snad i na Emila Trinera a mnoho dalších. Již nyní leží pořadatelům „na stole“ přihlášky čtyř speciálů WRC a dvou vozů S 2000, jak budeme brzy informovat v další zprávě. Vstupenky se letos budou prodávat jen přímo na místě a budou platit na kteroukoliv z pěti připravených erzet. Držitelé průkazů ZTP mají vstup ZDARMA, stejně jako osoby, tedy děti do 16 let.

Vytisknout

Diskuze: XV. Tipcars Pražský rallysprint se změnami i na Strahově. Pojede se ve stejném směru!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Gronholm, Marcus

Gronholm vyzývá Rossiho

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud