Právě vychází časopis Rally

Marek Šteigr, 1. prosince 2009, 20:51 Google+

V těchto dnech vychází poslední letošní číslo časopisu RALLY. Kromě obvyklých článků v něm naleznete i kompletní výsledky sezony 2009. Co ještě v něma naleznete?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Časopis

Časopis | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

XV. TipCars PRAŽSKÝ RALLYSPRINT
4. - 5. prosince 2009
Oficiální program závodu

Roman Kresta - Letošní titul byl nejtěžší
Deset sezon a čtyři domácí tituly. Cesta za prvním i za posledním zlatem byla u Romana Kresty hodně podobná. Také v roce 2000 se rozhodovalo v posledním závodě sezony, také tehdy si situaci zkomplikoval výletem mimo trať. Mistrovský titul přesto vždy získal.

Würth Partr rally Vsetín - Závod se dvěma vítězi
V cíli posledního podniku mistrovské sezony slavily hned dvě posádky. Nejrychlejší dvojicí 6. ročníku Wurth Partr rally se stali Pavel Valoušek se Zdeňkem Hrůzou, jejichž Škoda Octavia WRC týmu Juka tentokrát na rozdíl od Jeseníků fungovala bez nejmenších problémů. Největší oslavy však na cílové rampě předvedli společně se svými fanoušky Jaroslav Orsák a Karel Vajík.

Josef Peták - Pořádný řízek = parádní závody
Příbramský jezdec Josef Peták brázdí tratě českých rally více než patnáct let. Díky tomu bezesporu patří k nejzkušenějším a zároveň nejúspěšnějším pilotům. Letošní vicemistr ve sprintech oslaví v prosinci padesátiny.

K4 Pohár ČR - Pohárovému králi pomohla na trůn změna pravidel
Ač Pavel Dohnal patřil i v minulých letech k nejrychlejším účastníkům K4 Poháru ČR v rally, do bojů v absolutní klasifikaci většinou nezasahoval. Závodil v kategorie ZK, a tak až její zrušení mu umožnilo zařadit se mezi opravdové "poháristy". Určitě toho nelitoval, ročník 2009 zcela suverénně opanoval.

Pavel Dohnal - Medializace poháru je mizivá
Vítězi K4 Poháru ČR v rally pro rok 2009 se stala posádka Pavel Dohnal - Jiří Blažek s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX. Jejich cesta za titulem se zdála být jednoduchá. Pět startů, pět vítězství. Vsetínský jezdec ale letošní sezonu nevnímal až tak jednoznačně.

Rally of Scotland - Meekovo bez vítězství
Letošní mistr IRC Kris Meeke vyhrál ve Skotsku pátou soutěž roku a oficiálně oznámil, že podepsal s týmem Peugeot UK smlouvu i na nadcházející sezonu. Na spolupráci s belgickým Kronosem však zřejmě ulpí černá kaňka. Při závěrečné kontrole technici zpochybnili hmotnost spodního příčníku motoru nejrychlejšího Peugeotu 207 S2000 a Meekovi hrozí diskvalifikace. Ta se nakonec také naplnila.

Škoda Fabia S2000 - Zákaznický program
První zmínky o přípravě rallyového speciálu Škoda Fabia Super 2000 doplnila informace, že projekt bude zaměřen klientsky. Škoda Motorsport sice postavila v seriálu IRC vlastní tým, mladoboleslavské vozy však podle plánu začaly sbírat vavříny i v rukou privátních týmů.

Ford Fiesta Super 2000 - Bude rok vývoje stačit?
V rámci Skotské rally představil M-Sport perspektivní zbraň pro kategorii Super 2000 na bázi nové fiesty. Atraktivní vůz byl postaven v rekordním čase s masivním využitím zkušeností z Focusu WRC. Ačkoliv se Ford seriálu IRC oficiálně nezúčastní, ostré nasazení by se mělo odehrát už při lednové Rallye Monte Carlo. Navzdory špatným zkušenostem s Fiestou S1600 už je osm vozů prodáno.

Rally Monitor
Rally d´Antibes, Rally du Valais, 35. Rally Košice

Japonci v Africe - Subaru RX Turbo, Toyota Supra 3,0i/Turbo, Nissan Silvia 200 SX
Japonské značky se od sedmdesátých let soustředily především na mimoevropské trhy a jejich doménou byla prestižní africká Rally Safari. Datsun/Nissan a Toyota získaly z Keňi mnoho úspěchů a v rané éře skupiny A nasadily na Černém kontinentě robustní silná šestiválcová kupé. V jejich stopách vykročila i automobilka Subaru se subtilní čtyřkolkou RX Turbo.

Vzpomínka – Ingvar Carlsson

Wales Rally GB - Loeb odvrátil hrozbu porážky
Až poslední soutěž letošního šampionátu ve Walesu rozhodovala o titulu mistra světa. Vyvrcholení sezony se neslo v režii posádky Citroënu Loeb - Elena. Ti si vítězstvím zajistili už šestý světový primát, druhý v pořadí Mikko Hirvonen zaostal o jediný bod.

Daniel Elena - Rally nás baví, není důvod končit
Kdykoliv se debatuje o výjimečnosti krále světové rally Sébastiena Loeba, jen málokdo připomene, jak významný podíl má na jeho úspěších navigátor Daniel Elena. Ale byl by bez něj stejně úspěšný? Získal by s jiným spolujezdcem rovněž šest titulů?

Armindo Araujo - A přece se dočkal
Nestává se často, že jezdec musel čekat dva měsíce na potvrzení svého titulu. Avšak vyřešení odvolání Al Attiyaha proti vyloučení na Akropolis bylo důležitým faktorem, který držel v šachu všechny kandidáty na mistrovský trůn. Titul nakonec putuje do Portugalska, zásluhou dvaatřicetiletého Arminda Araúja.

Kompletní výsledkový servis sezony 2009

Vytisknout

Diskuze: Právě vychází časopis Rally

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Orsák, Jaroslav

Slušovická Mikuláš Rally se odehraje v rychlém kvapíku!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud