Ondřej Studénka: závody do vrchů, box a rally

Miroslav Vebr, 29. února 2012, 22:14 Google+

Dvacetiletý Ondřej Studénka ze Slavičíma k motorům doslova přirostl. Jeho zaměstnání jej spojuje k automobilům a největší koníček jak by smet. Ondra přičichl k závodnímu volantu na závodech do vrchů a od roku 2010 jej můžeme vídat ve startovních listinách rally.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
studénka, ondřej

studénka, ondřej | foto: Archiv jezdce

Sdílejte článek

Mladý jezdec ještě ani pořádně nedosáhl na pedály a už se cpal do závodního auta. Mnozí kamarádi mu mohli závidět posezení ve Škodě Octavia WRC Stanislava Chovance. Ale to měl „Studna“ do rally ještě hodně daleko. Proto se vydal cestou amatérských závodů do vrchů. „K závodům mne přivedl otec, který mi řekl, že pokud chci závodit, tak to mám zkusit. Můj první závod jsem jel v roce 2005 na Šíma sprintu a tehdy jsem dojel druhý ve třídě. To celou naší rodinu nabudilo. Do roku 2008 jsem tedy jezdil tyto soutěže KW Berg cupu a Šíma sprinty. Nejprve to bylo s golfem a později s fordem. Mezi největší úspěchy pokud pominu jednotlivá umístění na bedně řadím konečné třetí místo mezi juniory, kterého jsem dosáhl v roce 2006,“ vrátil se k pionýrským krůčkům v závodění Ondra.

 

V roce 2008 ovšem Studénka pověsil závodní volant na hřebík a začal se věnovat jiným sportovním aktivitám, mezi které patřil například box. Po dvou letech se ale mladý ogar ze Slavičíma vrátil za volant soutěžního automobilu. Na Rallysprint Kopná 2010 si zapůjčil soutěžní Škodu Felicia z dílny Jiřího Sojky a přes protesty rodičů se vydal na svou první rally. Atmosféru doma mohl „Studna“ před závodem doslova krájet. „Mí rodiče nebyli nijak nadšení tím, že chci jezdit rally. Tátovi jsem řekl až dva dny před startem, že jedu rally a maminka se o mne velice bála, takže to bylo doma opravdu hodně husté. Byl jsem však rozhodnutý jet za každou cenu. Při závodě během servisu mezi erzetami za mnou přišla máma a řekla mi, že mi drží palce. Tím se vše zlomilo. Od té doby mne rodiče maximálně podporují a na závody vždy cestují s námi. Máma nám chystá svačinky a táta pomáhá v servisu,“ bere nyní již s úsměvem napjatou atmosféru okolo první rally dvacetiletý jezdec. Svou první rally Ondra Studénka nedokončil. S Ivo Ovčáčkem dojel na pátou erzetu a pro poruchu převodovky musel odstoupit z 5. místa ve třídě SA1. Rally uchvátila jezdce ze Slavičíma natolik, že chtěl stavět vlastní závodní vůz. Varianta v odkoupení soutěžního vozu Citroen Saxo bohužel rychle padla, neboť nejmenovaný pán si vzal zálohu na vůz a pak již nebyl k sehnání.

 

Další zlom přišel v roce 2011, kdy Ondra Studénka odkoupil Škodu Felicia od Daniela Vladyky. „S tímto vozem jsem absolvoval všech šest závodů v loňské sezoně. Začali jsme sice stejně jako v roce 2010 na Kopné ale ani vloni se nám ji nepodařilo dokončit. S Jirkou Struhařem jsme museli odstoupit na 4.RZ pro banalitu za pár korun. Prasklo nám totiž plynové lanko a vidina zisku 3. místa ve třídě SA1 byla pryč. Slušovická soutěž je pro mne zatím jaksi zakletá. Kopná je známa svou náročností a já se již nyní těším na letošní ročník a věřím, že ji pokořím. Po výpadku na Kopné jsem startoval na Vysočině, což byl sprint velmi rychlý na naše auto a já jsem rád, že jsem jej dokončil. Následovaly deštivé Jeseníky a takřka domácí Vsetín. Dále jsem se zúčastnil i dvou volných soutěží. V Uherském Brodě jsem závod dokončil na 3. místě v K4 poháru a druhé místo jsem si vyjel i ve Slušovicích při Mikuláš rally. Při závěrečném podniku již ale seděla na místě spolujezdce Katka Janovská. Jelikož beru za úspěch dokončení soutěže, jsem s loňskými výsledky spokojený. Jezdím pro radost a musím říci, že mne to opravdu moc baví,“ ohlédl se za loňskou sezonou Studénka.

 

Během sedmi soutěží slyšel v interkomu Ondra hlasy tří spolujezdců. To je poměrně velká rošáda, proto jsem chtěl vysvětlení i na toto téma. „První závod jsem jel s Ivo Ovčáčkem. Ivo ale dále nechtěl jezdit, s ohledem na svou rodinu. Proto jsem slyšel v loňském roce noty z úst Jirky Struhaře. Jirka je typ závodníka a role spolujezdce mu moc neseděla. Proto jsme se v dobrém rozloučili. Na Mikuláš rally usedla do felície Katka Janovská, která dříve navigovala Dominiqua Laurenta. V autě jsme si velmi sedli a společně pojedeme i v letošní sezoně.“ Letošní sezona automobilových soutěží se pomalu ale jistě rozbíhá. Plány střádá i Ondřej Studénka. Původní záměr mladého jezdce startovat letos poprvé až na Kopné, nabouralo jedno kafe s kamarádem. „Původně jsem Valašskou rally nechtěl jet a prvním závodem měla být až Kopná. Auto jsem tedy rozdělal a s tím, že mám čas, jsem se skládáním moc nespěchal. Pak jsem ale dal kafe s Pavlem Vedrou, který mi doslova vynadal a na jeho popud budu startovat ve Valašském Meziříčí. Nyní mám tedy plnou hlavu, jak vše stihnout, aby auto dobře fungovalo. Dále bych se měl objevit letos na závodech , které se jedou tak říkajíc za komínem. Tedy Kopná, Jeseníky, Vsetín a pravděpodobně i oba volné podniky, které jsem jel i vloni,“ poodhalil plány do letošní sezony Ondra. „Studna“ si uvědomuje, že automobilové soutěže jsou velmi náročné a bez pomoci nejbližších, by nemohl v kolotoči rally existovat. „Chtěl bych velice moc poděkovat kamarádům mechanikům Pavlu Popelkovi a Miloši Elšíkovi. Poděkovat bych chtěl také Jirkovi Sojkovi a Pavlovi Vedrovi za to, jak mi pomáhají. Díky patří samozřejmě také mamince za svačiny a tatínkovi za pomoc kolem závodění. Nesmím zapomenout ani na ostatní kamarády, přátelé a známé, kteří mne podporují na závodech a mávají na mne podél tratí,“ poděkoval Ondřej Studénka.
 

Vytisknout

Diskuze: Ondřej Studénka: závody do vrchů, box a rally

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Sordo, Dani	 - Del Barrio, Carlos

Prodrive v Portugalsku s novým jménem týmu

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud