Vlčák v Jeseníkách zaťal drápky

Jiří Dokulil, 26. září 2012, 22:13 Google+

Martin Vlček s Richardem Lasevičem jezdí na Rally Jeseníky pravidelně a rádi. Právě na této soutěži před čtyřmi lety poprvé okusili vzájemnou spolupráci, a když se sem při loňském ročníku vrátili, premiérově usedli do „vzteklé dvoukolky“ – Peugeotu 206 Kit Car.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally jeseníky

rally jeseníky | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Za rok ježdění ve voze s pohonem přední nápravy se s rychlým speciálem stihli náležitě seznámit a bylo jasné, že s loňským sedmým místem mezi předokolkami by se již letos smiřovali neradi.

Hlavním cílem Martina s Richardem je v letošní sezoně zisk mistrovského titulu ve třídě 6, kam jsou soustředěny „áčkové“ speciály s objemem motoru do 1600 kubických centimetrů. Jejich plán však utržil poměrně zásadní trhliny dvěma odstoupeními kvůli banálním technickým závadám, a tak si v Jeseníkách již nemohli dovolit další zaváhání. Důležitosti soutěže odpovídala i pečlivá příprava, která v technických otázkách neminula ani samotnou posádku. „Náš peugeot nás vyškolil ve zdatné mechaniky, takže drobné technické potíže si řešíme sami. Kluci na servise se však taky obvykle zahřejí,“ konstatoval pilot.



Ačkoliv v týdnu před startem ještě počasí přálo milovníkům letního klimatu, samotná soutěž se již odjela v typicky podzimních podmínkách. Kvůli dřívějšímu termínu sice ubylo množství spadaného listí, co však ve srovnání s předešlými ročníky zůstalo, byla pestrá směsice druhů asfaltu, které za deště různě kloužou. Nicméně, posádka s příchodem podzimu počítala a podmínky na trati ji nepřekvapily. Až na jedno místo…  „Víme, že trénink za slunečného dne a závod za průtrže mračen je většinou problém. V Jeseníkách nás to potkalo, ale předpovědi počasí to jasně naznačovaly, a tak i za krásného slunného dne jsme v tréninku hledali místa, která by mohla být nebezpečná na vodě. Pár jsme jich našli, ale i přehlédli. Důsledkem toho byla nekonečná krizovka na druhém testu. Stalo se to v omezovači na šestku a můžu říct, že tak dlouho jsem se nikdy nemodlil. Dokonce i Richard, který je povahy slušné, klidné až hravé, vyřknul pár slov, která běžně nepoužívá. Naštěstí jsme ten malý francouzský projektil usměrnili a kola se těsně před „vracákem“ znovu dotkla asfaltu,“ líčil nepříjemnou situaci z úvodu soutěže Martin.



Divoký taneček na druhé zkoušce naštěstí záměry posádky nijak zásadně nenarušil. Jednalo se sice o jeden ze tří testů, na kterých Martin s Richardem museli přenechat nejrychlejší časy ve třídě Martinu Vopatřilovi s fabií, na zbylých testech ale suverénně kralovali a rychlou jízdou si dojeli pro důležité prvenství mezi „šestkami“. Pro vývoj tabulky má pozitivní vliv i jejich bronzová pozice v kategorii vozů s jednou poháněnou nápravou, která severomoravskou dvojici katapultovala do nejlepší výchozí pozice v boji o stejnou pozici v šampionátu.

A jak viděla propršenou soutěž posádka? „V Jeseníkách jsme měli před pár lety s Richardem premiéru. Byl to první závod, ve kterém jsme si vedle sebe sedli, takže jsme vzpomínali na časy, kdy jsme byli mladí a krásní. Po krizovce na dvojce bylo jasné, že musíme zvolnit a dostat se do tempa znovu, ale pomalu. To jsme splnili a před závěrečným závodem jsme se vrátili do vedení tabulky,“ radoval se 26. jezdec absolutní výsledkové listiny. Martinovo hodnocení tradičně doplnil svým pohledem i spolujezdec Richard Lasevič: „O samotné soutěži lze napsat jen dobré, aspoň z mého pohledu. Pohodový pořadatelský přístup, organizace fajn - řadím ji letos k hodně povedeným závodům. Jen pořád nechápu tu absenci posledního servisu, nebo aspoň průjezdu myčkou někde po přejezdu. Auto bylo špinavé, že ani číslo skoro nešlo přečíst.“

Nyní čeká dvojici týmu JT Říha Group třítýdenní pauza na nabrání sil, po níž se přihlásí o slovo rozhodující klání sezony – vsetínská PSG – Partr rally. Martin s Richardem vedou šampionát o pouhé čtyři body a situace zůstává nadále otevřená.

Vytisknout

Diskuze: Vlčák v Jeseníkách zaťal drápky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

rally vsetín

Vsetínský sprint s novým generálním partnerem a startem v neděli

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud