Do Klatov přicházejí první přihlášky

Karel Špaček, 14. března 2013, 15:53 Google+

Už jen týdny zbývají do startu nejstarší automobilové soutěže u nás, 48. Rallye Šumava Klatovy. Ta se pojede opět souběžně s 22. ročníkem Historic Vltava Rallye, obě soutěže budou mít stejně jako v loňském roce mít dvě data uzávěrky přihlášek. První z nich (se sníženým vkladem) je již 18.března, informace o obou podnicích postupně přibývají na stránkách www.rallyesumava.cz a www.vltavarallye.cz .

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally šumava

rally šumava | foto: Josef Vyšata, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Rok se s rokem sešel a jsme opět na prahu startu domácího šampionátu automobilových soutěží. Tento krásný a bezprecedentně náročný sport loni zažil nepochopitelně nešťastnou sezónu, kdy ani přísná bezpečnostní opatření nezabránila smutným událostem. O to je teď těžším úkolem pro pořadatele i závodníky vydobýt si zpět důvěru veřejnosti. Mezinárodní mistrovství ČR letos otevírá 48. Rallye Šumava Klatovy, která se bude konat 18. – 20.4.2013 a opět ji bude doprovázet oblíbená Historic Vltava Rallye, jejíž 22.ročník je i tentokrát zařazen do seriálu mistrovství Evropy. Obě soutěže již vydaly své základní dokumenty a zahájily příjem přihlášek. Ty se začaly hromadit každým dnem a přihlášeno je už teď i několik Finů i Švédů s vozy značek Porsche, Triumph či Volvo. Je tedy patrné, jak dobrý zvuk mají české soutěže i v zemích, kde rallye rozumí téměř každý. Seveřané budou na Klatovsku tradičně klasifikováni i v rámci svého Severského poháru, atraktivní vozy jako Opel Commodore či Mini Cooper si ale pro klatovský podnik chystají i jezdci z dalších koutů Evropy. Přihláška už dorazila i od úřadujících českých národních šampiónů - Jihočechů Krejči a Šárky, kteří se i se slabším vozem v minulém ročníku dostali až do první šestice konečného pořadí mezinárodní klasifikace klatovského podniku.

Novinkou bude letos start historického Subaru Legacy postaveného pro Jiřího Kalistu, diváci tak budou moci zavzpomínat třeba na ročník 1991, kdy s obdobným vozem dojel Švéd Axelsson v Klatovech dvanáctý. To bylo ale tehdy samozřejmě v rámci soutěže soudobých vozů. I v té bude letos nač se v Klatovech dívat, přestože domácí jezdci si dávají tradičně s přihláškami poněkud načas. Jeden z prvních ohlášených vozů je ale Mini John Cooper Works S2000 1,6T skvělé plzeňské posádky mnohonásobných národních šampiónů Václava Pecha a Petra Uhla, což je samo o sobě velkým lákadlem pro diváky. Pestrost sportu jménem rallye a jeho závodního pole dokumentuje ale zároveň třeba i méně výkonná Škoda Fabia velkého srdcaře Jiřího Janeckého, jenž si právě 48. Rallye Šumava Klatovy zvolil pro svůj návrat do soutěží po víc jak dvouleté pauze. „Neaspirujeme sice na ty úplně nejvyšší příčky, přesto se na soutěž hodně těšíme. My jezdíme hlavně pro radost a tu chceme na Klatovsku dělat sobě i fanouškům,“ usmívá se sympatický vousáč Janecký.

„Jsme velice rádi, že se nám přihlášky scházejí, zároveň bychom chtěli poprosit týmy, aby preferovaly jejich elektronickou formu,“ říká ředitel obou soutěží Jiří Valenta. „Blíží se nám první termín přihlášek (18.březen) a den ode dne nám tak přibývá práce. Musíme ale také zdůraznit, že nestačí poslat k uvedenému termínu přihlášku, ale také (onen snížený) vklad. Jinak bychom pochopitelně nemohli tuto výhodu akceptovat. Zdá se, že už nám definitivně přijde jaro, i vykukující sluníčko nám tak dodává síly pro dotažení organizačního procesu. Letos to opravdu není s pořádáním soutěží jednoduché, ale postoupili jsme za další důležitý bod – trať prošla schválením od zástupců AJR. I pestré spektrum došlých přihlášek z celé Evropy nás velice těší. Chystáme také zpřísněná bezpečnostní opatření pro diváky, nicméně snažili jsme se je připravit tak, aby fanoušci nebyli ochuzeni o sportovní výkony závodníků. Zdá se tedy, že klatovské podniky mají nakročeno k pěknému zážitku pro všechny,“ dodává ředitel. Zopakujme už pouze to, že 22. Historic Vltava Rallye a 48. Rallye Šumava Klatovy proběhnou 18. – 20.4.2013.

Vytisknout

Diskuze: Do Klatov přicházejí první přihlášky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez láká téměř stovku posádek

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

reklama

Doporučujeme

Kubica, Robert - Inglesi, Emanuele

Kubica dnes prezentoval svůj program (video), testy už má za sebou

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud